Υγεία

Νέος πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ ο ψυχίατρος Χρήστος Λιάπης

Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας όρισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ – Πλέον τα μέλη του θα σκούν τα καθήκοντά τους αμισθί

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Η υπουργική απόφαση του κ. Βασίλη Κικίλια, που βάζει τέλος στην εποχή του «αυτοδιοίκητου» του Κέντρου, αναφέρει πως όλα τα μέλη του ΔΣ ασκούν τα καθήκοντά τους αμισθί.

Σύμφωνα με την απόφαση πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ ορίζεται ο ψυχίατρος, κ. Χρήστος Λιάπης και αντιπρόεδρος η Κοινωνιολόγος, Πρόεδρος κέντρου πρόληψης «Αθηνά-Υγεία», κυρία Φωτεινή Λεομπίλλα.

Ορίζονται επίσης πέντε μέλη και τα αναπληρωματικά τους. Πρόκειται για τους εξής:

-Φωτεινή Τζαβέλλα, Επίκουρος Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και αναπληρωματικό μέλος Ασπασία Παναγιώτου, Επίκουρος Καθηγήτρια Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

-Παντελής Λαζαρίδης, Ψυχίατρος και αναπληρωματικό μέλος Αριστείδης Κουτρούμπας, Ph. D., MBA Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας.

-Γεώργιος Θεοδωράκος, Οικονομολόγος, και αναπληρωματικό μέλος Αγγελική Δρελιώζη, Νοσηλεύτρια Ph.D., MScN, MscHSM
-Ιωάννης Δεληγιώργης, Νομικός, και αναπληρωματικό μέλος Γεώργιος Κλεφτοδήμος, Νομικός.

-Ηλίας Κουλάκος, Νομικός και αναπληρωματικό μέλος Παναγιούλα Μακρή, Νομικός.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι το ΚΕΘΕΑ συνεχίζει να αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Χρηματοδοτείται πλήρως από το Υπουργείο Υγείας με το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ, ετησίως. Επίσης, του έχει παραχωρηθεί ακίνητη δημόσια περιουσία του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθήνας (ΠΝΑ), καθώς και του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας (κατασκηνώσεις στο Στόμιο Λάρισας).

Οι εννέα «δεσμεύσεις» του υπουργείου Υγείας για το ΚΕΘΕΑ

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η απόφαση για την αλλαγή του μοντέλου διοίκησης του ΚΕΘΕΑ, εξυπηρετεί τον χαρακτήρα και τον σκοπό του ΚΕΘΕΑ. Ειδικότερα, αναφέρεται πως:

-Προστατεύεται ο σκοπός και η αποστολή του ΚΕΘΕΑ και εξασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του.

-Στηρίζονται τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ.

-Διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας στις δομές του ΚΕΘΕΑ.

-Ενισχύεται ο προϋπολογισμός του ΚΕΘΕΑ και διαμορφώνεται ένας αποτελεσματικός διοικητικός μηχανισμός ελέγχου και ορθολογικού προγραμματισμού της οικονομικής διαχείρισης και του τρόπου αξιοποίησης των κονδυλίων, σε δράσεις προσαρμοσμένες στην Εθνική Στρατηγική για τα ναρκωτικά, στο πλαίσιο προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

-Εξακολουθεί να αναγνωρίζεται στο ΚΕΘΕΑ η δυνατότητα σύστασης αυτοδιαχειριζόμενων συνεταιρισμών.

-Επιχειρείται η εμπέδωση του επιστημονικού λόγου και του κλίματος αμοιβαίου διαλόγου μεταξύ των φορέων, χωρίς καμία παρέμβαση στο παραγόμενο επιστημονικό έργο του ΚΕΘΕΑ.

-Διασφαλίζεται η αυτοδιαχείριση των θεραπευτικών κοινοτήτων εσωτερικής παραμονής, διατηρώντας, κατά τον τρόπο αυτό, αναλλοίωτα και ενισχυμένα τα χαρακτηριστικά αυτοδιαχείρισης του συστήματος θεραπευτικών παρεμβάσεων του ΚΕΘΕΑ.

-Ενισχύεται ο ρόλος του ΚΕΘΕΑ για την εκπλήρωση της σημαντικής κοινωνικής του δράσης και επιλέγεται ο «από τα κάτω προς τα πάνω» τρόπος λήψης αποφάσεων, καθώς διευρύνεται η συμμετοχή και η παρέμβαση της Γενικής Συνέλευσης. Το συλλογικό αυτό όργανο, μετατρέπεται πλέον από όργανο που περιοριζόταν στην εκλογή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, στο κεντρικό όργανο λήψης αποφάσεων, που χαράσσει και διαμορφώνει την στρατηγική του οργανισμού, σε ζητήματα σχεδιασμού των δράσεων, στους ειδικότερους τομείς της θεραπείας και της επιλογής προγραμμάτων απεξάρτησης.

-Επιδιώκεται η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή χρηστών των υπηρεσιών και των οικογενειών τους, στην ανάπτυξη και εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

Όλη η επικαιρότητα