Categories: Ελλάδα

Νέος σεισμός 4,8 Ρίχτερ στη Λέσβο

Share

Νέος σεισμός, μεγέθους 4,8 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 09:38 το πρωί στη Λέσβο, τρεις ημέρες μετά τη δόνηση των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Για σεισμό 5 Ρίχτερ κάνει λόγο το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 5 χλμ ανατολικά, νοτιοανατολικά της Μήθυμνας Λέσβου. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 12,4 χλμ.

Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και συνοδεύτηκε από δυνατή βοή που αναστάτωσε ακόμα περισσότερο τους κατοίκους, ενώ λόγω του χαμηλού εστιακού βάθους, η δόνηση έγινε αισθητή σε ολόκληρο το νησί. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δεν υπήρξαν ζημιές και τραυματισμοί.

Εξάλλου, κλιμάκιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μεταβαίνει στη Λέσβο, προκειμένου να εγκαταστήσει τοπικό σταθμό για καλύτερη επιτήρηση της σεισμικής δραστηριότητας.

“Το 4,8 αγγίζει σχεδόν το 4,9 που ήταν ο εναρκτήριος σεισμός, πριν από τρεις ημέρες. Κατά συνέπεια, δεν έχουμε καθόλου τη βεβαιότητα ακόμα. Παραμένει η επιφυλακτικότητα για το εάν το 4,9 ήταν ο κύριος ή όχι. Νομίζω ότι έχει δρόμο ή ακολουθία μπροστά” τόνισε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και μέλος της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Παράλληλα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σημειωθεί και μεγαλύτερος σεισμός στη Λέσβο.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ τόνισε ότι η σεισμική ακολουθία στη Λέσβο εξελίσσεται ομαλά.