Ελλάδα

Νέος Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής ο Αντιστράτηγος Γιάννης Πετρούτσος

Προήχθη και πλέον κατέχει τον βαθμό του Αντιστρατήγου στο Σώμα.
Ακούστε το άρθρο

Με γνώμονα την εμπειρία και το έργο που έχουν προσφέρει συνεχίζεται η στελέχωση του επιτελείου του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος με τα νέα πρόσωπα, με τη θέση του Υπαρχηγού του Σώματος να αναλαμβάνει ένα γνώριμο και άκρως αγαπητό πρόσωπο για την Ηλεία, ο Αχαιός Γιάννης Πετρούτσος, ο οποίος ύστερα από την παρουσία του ως Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας και μετέπειτα ως Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων έχει αγαπηθεί όσο κανείς άλλος από τους Ηλείους.

Ειδικότερα, ο κ. Πετρούτσος πήρε προαγωγή σε αντιστράτηγος και ανέλαβε τα καθήκοντα του υπαρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος. Μέχρι πρότινος βρισκόταν στη θέση του Αττικάρχη. Η εμπειρία του και το έργο του όλα αυτά τα χρόνια στην Υπηρεσία φαίνεται πως έπαιξαν σημαντικό ρόλο για να αναλάβει τη νέα αυτή θέση, αφού έχει αποδείξει πως μπορεί να ανταπεξέρχεται σε κάθε πίεση.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετά ήταν τα πρόσωπα που διεκδικούσαν τη θέση αυτή και είχαν πλούσιο βιογραφικό, ωστόσο ο «μπαρουτοκαπνισμένος» στην Ηλεία Γιάννης Πετρούτσος κατάφερε να κόψει πρώτος το «νήμα».

Το βιογραφικό του νέου Υπαρχηγού

Ο νέος Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Ιωάννης Γρ. Πετρούτσος, γεννήθηκε το 1969 στην Χρυσοπηγή του Δ. Ερυμάνθου του Νομού Αχαΐας. Είναι παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών.

Κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα το έτος 1991 και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας το 1998 με το βαθμό του Ανθυποπυραγού. Το 2012 φοίτησε στη Σχολή Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του υπηρέτησε στην Π.Υ. Ζακύνθου, στο τμήμα Πυρασφάλειας της Διοίκησης Π.Υ. Πατρών, στο 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, στην Π.Υ. Χρυσούπολης επί σειρά ετών ως προϊστάμενος στο πεζοπόρο τμήμα της 6ης Ε.Μ.Α.Κ., στην Π.Υ. Αμφιλοχίας και στο Ανακριτικό τμήμα της Διοίκησης Π.Υ. Ν. Αχαΐας.

Επίσης έχει λάβει μέρος σε εκπαιδεύσεις-σεμινάρια, σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, αποτροπής καταστροφικών φαινομένων, στρατηγικής και ασφάλειας δασικών πυρκαγιών, στον προηγμένο τρόπο έρευνας εμπρηστικών ενεργειών και στην οδική μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων-αναγνώριση κινδύνων-νομοθετικό πλαίσιο.

Το 2011 τοποθετήθηκε ως Επιπυραγός Διοικητής στον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Πατρών. Tο 2017 τοποθετήθηκε ως Πύραρχος Διοικητής της Π.Υ. Πύργου και των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ηλείας. Το 2018 προήχθη στο βαθμό του Αρχιπυράρχου και τοποθετήθηκε ως Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας. Το 2019 υποστράτηγος – συντονιστής Πελοποννήσου, Ιονίου και Δυτικής Ελλάδος. Το 2020-21 αναβαθμίστηκε εκ νέου και τοποθετήθηκε ως Αττικάρχης.

Ευρισκόμενος πάντοτε στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων έχει λάβει μέρος, διαχειριστεί και συντονίσει πλήθος πυροσβεστικών επιχειρήσεων, αστικών και δασικών πυρκαγιών, συμβάντων μεγάλης έκτασης καθώς και διασώσεις ανθρώπων από διάφορα ατυχήματα. Ειδικότερα, συμμετείχε στην κατάσβεση μεγάλων πυρκαγιών σε Αχαΐα, Ηλεία, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Αιτωλοακαρνανία. Προήχθη σε όλους τους βαθμούς κατ’ επιλογή και τιμήθηκε με διάφορα μετάλλια, παράσημα και ηθικές αμοιβές.

Προαγωγή και για Ν. Ρουμελιώτη

Σε υποστράτηγο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προήχθη ο μέχρι τώρα Περιφερειακός Διοικητής Ιονίων Νήσων με έδρα την Κέρκυρα, Νίκος Ρουμελιώτης, ο οποίος επιστρέφει στην Πάτρα. Επί χρόνια μάχιμος πυροσβέστης, έρχεται μετά από περίπου έναν χρόνο στην Πάτρα και αναλαμβάνει καθήκοντα Συντονιστή Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιόνιων Νήσων.

Η εφημερίδα «Πατρίς» και το Patrisnews, έυχονται και στους δυο τα καλύτερα στα νέα τους καθήκοντα και να συνεχίσουν με την ίδια αφοσίωση και πυγμή τη διαδρομή τους στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Όλη η επικαιρότητα