Ηλεία

Νερό – Δηλητήριο στον Κάμπο

Με αμιαντοσωλήνες η υδροδότηση στο Κάστρο, τη Νέα Μανολάδα και τα Λεχαινά

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το πόσιμο νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό. Αποτελεί βασική ανθρώπινη ανάγκη και η πρόσβαση σε αυτό αναγνωρίζεται ως πρωταρχικό δικαίωμα των καταναλωτών. Η πρόσβαση σε επαρκές και ασφαλές νερό είναι σημαντική για τη ζωή, ως βασικός συντελεστής της δημόσιας υγείας και της προσωπικής μας αξιοπρέπειας.

Σύμφωνα με την οδηγία της Ε.Ε για το πόσιμο νερό, τα κράτη μέλη οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται ότι το πόσιμο νερό είναι υγιεινό, καθαρό και απαλλαγμένο κάθε ουσίας που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία.

Ειδικότερα, οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται ότι ουσίες ή υλικά νέων εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται για τη διανομή πόσιμου νερού και οι προσμείξεις που προέρχονται από τις ουσίες αυτές δεν παραμένουν στο πόσιμο νερό και δεν υποβαθμίζουν την προστασία της ανθρώπινης υγείας.

Κι όμως εν έτει 2019 στην Ηλεία και συγκεκριμένα σε περιοχές τους δήμου Κάστρου Κυλλήνης υπάρχουν άνθρωποι δεν απολαμβάνουν αυτό το «δικαίωμα». Ένα πολύ μεγάλο μέρος του δικτύου ύδρευσης της περιοχής είναι πεπαλαιωμένο, ταλαιπωρημένο, καταπονημένο, διάτρητο, και κατασκευασμένο  από σωλήνες αμιαντοτσιμέντου. Ενός υλικού που έχει οριστεί καρκινογόνο και έχει απαγορευτεί η χρήση του από τη δεκαετία του ‘80.

Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς τροφοδοτούνται καθημερινά με πόσιμο νερό το οποίο διέρχεται από αμιαντοσωλήνες, η χρήση των οποίων έχει απαγορευτεί καθώς κρίνεται επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

Το θέμα έθιξε με έμφαση στην πρόσφατη «Ημερίδα για την Ανάπτυξη» που συνδιοργάνωσε ο δήμος με την εφημ. «Πατρίς» ο δήμαρχος κ. Γιάννης Λέντζας.  Όπως ανέφερε στο Κάστρο και τη Νέα Μανολάδα το δίκτυο ύδρευσης είναι παλιό(πάνω από 20 χρόνων) με σωλήνες αμιάντου παλαιού τύπου. Στα Λεχαινά παρότι έχει κατασκευαστεί νέο δίκτυο δε έχει γίνει η σύνδεση οπότε η υδροδότηση της περιοχής συνεχίζει να γίνεται με αμιαντοσωλήνες, με ότι αυτό συνεπάγεται. «Όλος ο δήμος πρέπει να πίνει εμφιαλωμένο νερό καθώς από τις βρύσες μας τρέχει δηλητήριο» τόνισε ο κ. Λέντζας μιλώντας στην «Πατρίς» και συνέχισε: «είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε …χθες. Και να το λύσουμε οριστικά όσο κι αν κοστίσει κι όχι να προσπαθούμε με «μπαλώματα»

Πολλά έχουν γραφτεί τα τελευταία χρόνια για τους κινδύνους που προκαλεί στη δημόσια υγεία η χρήση σωλήνων από αμίαντο στα δίκτυα ύδρευσης. Αν και η χρήση τους δεν αποτελεί από μόνη της ικανό παράγοντα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου. Το μεγάλο πρόβλημα όμως δημιουργείται από τις φθορές στο δίκτυο σωληνώσεων που περιέχουν αμίαντο καθώς αυτές απελευθερώνουν στο νερό και τον αέρα τις θανατηφόρες ίνες αμιάντου.

Όλη η επικαιρότητα