Ηλεία

Νερό, δρόμος και… ισολογισμός στην συνεδρίαση του ΔΣ Ήλιδας

Σχεδόν… αδιάκοπες ήταν οι εντάσεις κατά την συνεδρίαση της Τρίτης του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι απαντήσεις του δημάρχου Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη στις ερωτήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων, αλλά και των συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Ναι μεν, η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου αποχώρησε διαμαρτυρόμενη, όπως είπε για την συμπεριφορά του κ. Λυμπέρη προς τα μέλη της, ωστόσο εντάσεις υπήρξαν μεταξύ του δημάρχου Ήλιδας και του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Δημήτρη Κράλλη, κυρίως σε στιγμές που ο τελευταίος διέκοπτε για να… συμπληρώσει ή να διευκρινίσει τη στιγμή που μιλούσε ο κ. Λυμπέρης…

Πεδίο αντιπαράθεσης υπήρξε και το θέμα του διυλιστηρίου φράγματος Πηνειού και ο χώρος του φράγματος γενικότερα, θέμα το οποίο έφερε ο κ. Χριστοδουλόπουλος, με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του κ. Λυμπέρη ότι ο πρώην δήμαρχος εκχώρησε δικαιώματα που δεν υπήρχε λόγος στους δήμους του κάμπου, «παραδίδοντας το διυλιστήριο στον κάμπο»  τη στιγμή που κύριος του έργου ήταν ο δήμος Αμαλιάδας και στη συνέχεια ο δήμος Ήλιδας.

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος είπε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί γιατί έτσι κι αλλιώς πρόκειται για ένα διαδημοτικό έργο και δεν ανήκει στον δήμο Ήλιδας.

Ο κ. Λυμπέρης είπε ότι ο δήμος Ήλιδας είναι ο κύριος του έργου, εκφράζοντας την απορία του γιατί μόνον ο δήμος Ήλιδας να επωμίζεται τις οφειλές προς την ΔΕΗ και άρα οι δημότες, εξηγώντας ότι και βέβαια το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν ανήκει σε κανέναν.

Για το θέμα αυτό παρενέβη και ο κ. Κράλλης, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Λυμπέρη είπε χαρακτηριστικά ότι είναι πολιτικά αδιέξοδο και ανιστόρητο να λέγεται ότι το διυλιστήριο ανήκει στην Αμαλιάδα.

Κατά την διαδικασία πάντα των ερωτήσεων ο κ. Χριστοδουλόπουλος ζήτησε ενημέρωση και για το που βρίσκεται το θέμα του αυτοκινητοδρόμου της Ολυμπίας Οδού.

Ο κ. Λυμπέρης επανέλαβε ότι δεν μπορούσε το έργο να συνεχιστεί και κυρίως να ολοκληρωθεί μέσω 8 εργολαβιών και με όλα τα συνεπακόλουθα ζητήματα που προέκυπταν.

Ο δήμαρχος Ήλιδας ξεκαθάρισε ότι δεν επαναπαύεται και ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσω των παραχωρησιούχων το έργο θα συνεχιστεί, ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι το 2023.

«Πέρασε» ο ισολογισμός του 2017…

Πριν την τακτική συνεδρίαση, της οποίας τα θέματα εγκρίθηκαν, έγινε ειδική συνεδρίαση κατά την οποία κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο ισολογισμός έτους 2017, ο οποίος εκκρεμούσε λόγω δικαστικών ζητημάτων που είχαν προκύψει.

Τον ψήφιση του ισολογισμού εισηγήθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Ζαχαρόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας του δήμου, το οποίο φαίνεται από τον ισολογισμό του 2017 και συνεχίζεται έως και σήμερα.

Πρόσθεσε ότι οι ανείσπρακτες απαιτήσεις του δήμου από 7 εκατ. 510.000 ευρώ που έφταναν το 2016 αυξήθηκαν το 2017 σε 9 εκατ. 191.000 ευρώ και ταυτόχρονα μειώθηκαν οι καταθέσεις του δήμου – τα ταμειακά διαθέσιμα – από 5 εκατ. 308.000 ευρώ περίπου το 2016 σε 3 εκατ. 598.000 ευρώ το 2017.

Οι υποχρεώσεις δε, του δήμου μειώθηκαν περίπου κατά 1 εκατ. ευρώ λόγω της έκτακτης επιχορήγησης του ποσού του 1 εκατ. 402.000 ευρώ, που εισέπραξε ο δήμος για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλόπουλος, αλλά και η πρώην αντιδήμαρχος οικονομικών κα Ρούλα Γκουβίτσα μίλησαν για «νοικοκύρεμα» του δήμου κατά την θητεία τους, χωρίς «σκιές» και για μια σημαντική προσπάθεια που στόχο είχε να αντιμετωπίσει μια αρνητική εικόνα όπως είπαν των παρελθόντων ετών.

Ο ισολογισμός ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωση να ψηφίζει κατά για πολιτικούς και μόνο λόγους.

 

Όλη η επικαιρότητα