Μεσσηνία

Νίκας: Η Καλαμάτα δε θα γίνει ο… απόπατος της Μεσσηνίας

Ακούστε το άρθρο

«Θορυβήθηκε» η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας από τις διαμαρτυρίες των κατοίκων για τη λειτουργία του Βιολογικού  Καθαρισμού, με αποτέλεσμα χθες ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας να προχωρήσει σε διευκρινίσεις για τα όσα συμβαίνον στην περιοχή.
Αναφερόμενος στη διαμαρτυρία, τόνισε μεταξύ άλλων: «Θέλω να διαβεβαιώσω τους κατοίκους της περιοχής και όλους τους Καλαματιανούς ότι δεν υπάρχει ζήτημα λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού. Ο Βιολογικός Καθαρισμός λειτουργεί πολύ καλά. Δεν υποστηρίζω  άριστα, αλλά  πολύ καλά!
Θυμάστε ότι εντελώς πρόσφατα έχει γίνει εκεί μία επένδυση της τάξεως των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Βιολογικός Καθαρισμός του Δήμου Καλαμάτας έχει εκσυγχρονιστεί και δεν υπάρχουν προβλήματα.
Επίσης, έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στη διαχείριση της λυματολάσπης, η οποία αδρανοποιείται. Είμαστε δε στο τελικό στάδιο των αδειοδοτήσεων, ώστε να χρησιμοποιήσουμε τη ΜΟΛΑΚ για την τελική διαχείριση της συσσωρευμένης επί δεκαετίες λυματολάσπης. Νομίζω πως σύντομα θα τελειώσει και αυτό το θέμα.

Ρίχνονται φορτία λυμάτων στα κανάλια του ΓΟΕΒ
Υπάρχει ζήτημα; Υπάρχει! Αυτό, όμως, δεν οφείλεται στο Βιολογικό Καθαρισμό. Υπάρχει ζήτημα, διότι ρίχνονται φορτία λυμάτων στα κανάλια και τα καναλέτα του ΓΟΕΒ από μεταφορείς λυμάτων.
Τα λύματα προέρχονται από ολόκληρη τη Μεσσηνία. Παρά το γεγονός ότι Βιολογικοί Καθαρισμοί λειτουργούν στο Μελιγαλά, στην Τριφυλία και στην Πυλία και ενώ έχουν λάβει χρήματα για την πλήρη λειτουργία αυτών των Βιολογικών Καθαρισμών, δεν υποδέχονται λύματα, τα οποία μεταφέρουν τα ειδικά οχήματα και τα οποία καταλήγουν όλα στην Καλαμάτα.
Κάποια λύματα, τα οποία έρχονται εδώ, λόγω μεγάλου μικροβιακού φορτίου δε γίνονται αποδεκτά από το Βιολογικό Καθαρισμό – υπάρχει σύστημα που τα “κόβει” – και δε γνωρίζομε πού πηγαίνουν. Προφανώς, καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν είναι θέμα του Δήμου Καλαμάτας. Εμείς δεν έχουμε εδώ αστυνομικές υπηρεσίες. Είναι θέμα κρατικών Αρχών, θέμα Αστυνομίας, θέμα Λιμεναρχείου.
Να δημευθεί το βυτιοφόρο εκείνο το οποίο ρίχνει τα λύματα οπουδήποτε! Δυστυχώς επίσης, υπάρχει θεσμικό κενό όσον αφορά στα έγγραφα τα οποία υποχρεούνται να φέρουν τα οχήματα εκκένωσης βόθρων, που να αποδεικνύουν προέλευση, δρομολόγια κ.λπ.

Το ζήτημα είναι η άναρχη απόρριψη λυμάτων
Επομένως, το ζήτημα δεν είναι ο Βιολογικός Καθαρισμός, είναι η άναρχη απόρριψη των λυμάτων από τα βυτιοφόρα. Πρέπει να ελεγχθεί το ζήτημα αυτό από τον κρατικό ελεγκτικό μηχανισμό (Ασφάλεια, Αστυνομία, Λιμεναρχείο).
Ακόμα, οι Δήμοι πρέπει να υποδέχονται τα λύματα των περιοχών τους στους δικούς τους Βιολογικούς Καθαρισμούς. Ο Βιολογικός Καθαρισμός δεν είναι να κάνουμε τα εγκαίνια και στη συνέχεια να μη γίνεται καμία σύνδεση και να μη λειτουργεί!
Πόσοι Βιολογικοί Καθαρισμοί έχουν γίνει στη Μεσσηνία; Ποια είναι η κατάστασή τους σήμερα; Από πού κι ως πού ο Δήμος Καλαμάτας πρέπει να δέχεται λύματα π.χ. από το Καλό Νερό ή από την Κορώνη και τη Γιάλοβα; Θα ληφθούν αποφάσεις για τα ζητήματα αυτά από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ.
Παρακαλώ να λειτουργήσουν πλήρως οι Βιολογικοί Καθαρισμοί περιφερειακά και να διαχειρίζονται τα λύματα του τοπικού Δήμου και, επίσης, να τηρείται η νομιμότητα, με αποφασιστικό τρόπο».
Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχει ένα ερώτημα. Η παραπάνω κατάσταση δεν είναι, ασφαλώς σημερινή. Γιατί ο Δήμος Καλαμάτας δεν έχει προχωρήσει, μέχρι σήμερα, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα;
Τα παραπάνω μπορεί να είναι σωστές διαπιστώσεις, αλλά οι κάτοικοι της Δυτικής Παραλίας υποφέρουν…

Πηγή: Εφ.Θάρρος

Όλη η επικαιρότητα