Πολιτισμός Συνεντεύξεις

Νίκη Κατσιάπη: «Η Βιβλιοθήκη μας είναι “νησίδα” πολιτισμού και προσφοράς»

Η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Πύργου Νίκη Κατσιάπη, στην εφημ. Πατρίς
Ακούστε το άρθρο

«Λόγω της πανδημίας πραγματοποιούνται προγράμματα μόνο σε ενήλικες και σε ΑμεΑ και ελπίζουμε πως σύντομα θα μπούμε στην κανονικότητα και θα ξαναρχίσουν οι καλοκαιρινές μας δράσεις για παιδιά από 4 έως 15 ετών, ώστε να γεμίσει ξανά η Βιβλιοθήκη μας με τα γέλια και τις φωνές των παιδιών μας», με αυτά τα λόγια και έχοντας ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της την ανυπομονησία για δράση και δημιουργία, άρχισε η συνέντευξη με τη Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Πύργου Νίκη Κατσιάπη.

Μια γυναίκα η οποία παρά τα προσόντα της καθώς είναι κάτοχος master στα Παιδαγωγικά και διδάκτωρ Παιδαγωγικής, έχει ιδιαίτερα αυξημένο το ένστικτο της προσφοράς, καλλιεργώντας συνάμα και τον εθελοντισμό, μέσα από τη δημιουργική της ομάδα και αφιερώνοντας η ίδια ατελείωτες ώρες από τον προσωπικό της χρόνο.

Η Νίκη Κατσιάπη έχει τεράστια εμπειρία και στην υλοποίηση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και αγαπάει πολύ την Ηλεία μας, σα να είναι η γενέτειρά της, γι αυτό σε κάθε ευκαιρία μέσα από το έργο της και με τη βοήθεια πάντα των συνεργατών της, ταξιδεύει την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας.

Η πανδημία πόσο επηρέασε τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης;

Ευτυχώς, όχι πολύ και όχι σε βαθμό μη αναστρέψιμο. Οι αναγνώστες σταδιακά επανέρχονται, δανείζονται βιβλία -πρόσφατα αγοράσαμε εκατοντάδες νέα βιβλία που έχουν γίνει ανάρπαστα- και ρωτάνε πότε θα ξαναρχίσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Όσο κι αν η οθόνη μπήκε για τα καλά στη ζωή μας κατά την περίοδο της καραντίνας, η μυρωδιά του βιβλίου, το άγγιγμα των σελίδων του, η αναζήτησή του στα ράφια είναι κάτι που εξακολουθούν να χαίρονται οι άνθρωποι.

Ποιοι σχεδιάζουν και υλοποιούν τα προγράμματα;

Τα χειμερινά προγράμματα, που απευθύνονται σε σχολεία, τα υλοποιεί το προσωπικό της Βιβλιοθήκης. Ξέρετε, είμαι εξαιρετικά ευτυχής που έχω μια ομάδα συνεργατών που δουλεύουν σαν ένας άνθρωπος, με ενθουσιασμό, όρεξη και μεράκι. Είναι αφενός οι τρεις αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί Νεκτάριος Ασπρούκος, Μπάμπης Αντωνόπουλος και Βασίλης Σπανόπουλος και αφετέρου οι τρεις μόνιμοι υπάλληλοι Μαρία Γιαννοπούλου, Κατερίνα Σίψα και Άρης Βλαχοχριστόπουλος. Τους είμαι ευγνώμων για τη βοήθεια. Όσο για τα καλοκαιρινά μας προγράμματα, ας είναι καλά οι εθελοντές μας! 

Έχετε πολλούς εθελοντές; 

Πριν από την πανδημία συνεργαστήκαμε με 50 εθελοντές για τις καλοκαιρινές δράσεις, στις οποίες είχαμε 500 συμμετοχές παιδιών. Τώρα έχουμε έναν εθελοντή που αξίζει για πολλούς, το Δρόσο Κονδύλη. Εργάζεται καθημερινά με αξιοθαύμαστη εργατικότητα και θαυμαστά αποτελέσματα. Του οφείλουμε πολλά. 

Υπάρχει ακόμα ένας που του οφείλουμε πολλά ο διακοσμητής Χάρης Κανελλακόπουλος που έχει αναλάβει την προσπάθεια ανακαίνισης της βιβλιοθήκης εντελώς αφιλοκερδώς. Ήδη έγιναν τα πρώτα βήματα και θα κάνουμε κι άλλα, πολλά.

Οι σύλλογοι γονέων και εκπαιδευτικών συνεργάζονται με σας;

Σε μεγάλο βαθμό! Ξέρετε, είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις εκπαιδευτικούς ή εκπροσώπους συλλόγων γονέων να έρχονται και να φορτώνουν κούτες με βιβλία προκειμένου να δημιουργήσουν δανειστική βιβλιοθήκη στο σχολείο τους ή να δηλώνουν εθελοντές στις δράσεις μας.

Η Τεχνολογία είναι αρωγός στην προώθηση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων;

Φυσικά! Πέρα από τις τεράστιες δυνατότητες που μας παρέχουν τα κοινωνικά δίκτυα στη διάδοση των δράσεών μας, εκμεταλλευόμαστε κάθε τι που μας παρέχει η τεχνολογία. Δεν μπορείτε να φανταστείτε για παράδειγμα, πόσο χαίρονται τα παιδιά όταν βλέπουν στην οθόνη του προβολέα τον αγαπημένο τους συγγραφέα και συζητούν μαζί του! 

Η Πολιτεία στηρίζει την προσπάθειά σας;

Θα σας απαντήσω με ένα παράδειγμα: Τη βδομάδα μετά το Πάσχα προγραμματίζουμε τη βράβευση των μαθητών που διακρίθηκαν στο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό «Ηλεία 1821». Ξέρετε ποιοι είναι οι χορηγοί των βραβείων; Τρεις βουλευτές του νομού μας! Η κ. Διονυσία -Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ο κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας και ο κ. Διονύσιος Καλαματιανός που θα προσφέρουν από ένα λάπτοπ σε κάθε μαθητή που κέρδισε 1ο βραβείο. Είναι τόσο παρήγορο και συνάμα τόσο ευοίωνο να συμπορεύονται Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση για το καλό του τόπου μας!

Προγραμματίζετε κι άλλες εκδηλώσεις;

Ναι! Στις 10 Απριλίου έχουμε παρουσίαση του βιβλίου «Από το βυθό στον ουρανό» που αναφέρεται στον Πυργιώτη ήρωα Μίλτωνα Ιατρίδη. Ακολουθεί η παρουσίαση του βιβλίου «Η Ηλεία στην επανάσταση 1821» του Γιάννη Νικολόπουλου, προέδρου του ΕΣ της Βιβλιοθήκης. Και άλλες εν καιρώ …

Πώς θα χαρακτηρίζατε το έργο της Βιβλιοθήκης Πύργου;

Η Βιβλιοθήκη μας είναι μία από τις -ευτυχώς αρκετές- νησίδες πολιτισμού που υπάρχουν στον τόπο μας. Ξεκίνησε από τον Κωνσταντίνο Χριστόπουλο, τον ιδρυτή και ευεργέτη της και συνεχίστηκε με μια πλειάδα πνευματικών ανθρώπων. Ο καθένας από αυτούς είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα της πολιτισμικής προσφοράς της Βιβλιοθήκης. Ο κάθε διευθυντής, από τον Τάκη Δόξα ως τη Φανή Καραχάλιου που ήταν η προκάτοχός μου κι ο κάθε Πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου, από τον πρώτο ως τον Θανάση Φωτόπουλο και το Γιάννη Νικολόπουλο, με τους οποίους συνεργάστηκα και συνεργάζομαι, είναι ένας γερός κρίκος της αλυσίδας. Κρίκος που μεγαλώνει και μακραίνει στο διάβα του χρόνου. 

Δεν είναι τυχαίο πως το βιβλίο της Γλώσσας της Ε΄ Δημοτικού στο κεφάλαιο για τα βιβλία κάνει εκτενή αναφορά στη Βιβλιοθήκη μας. Όπως δεν ήταν τυχαία η φράση που έλεγαν στα τέλη του 19ου αιώνα για τον τόπο μας: Πύργος – Μισύρι, παρομοιάζοντας τον Πύργο με μια γυναίκα ανατολίτικης ομορφιάς. 

Αυτόν τον Πύργο ονειρευόμαστε όλοι όσοι τον αγαπάμε και τον νοιαζόμαστε! 

Με φόντο τη Βιβλιοθήκη διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά οι: Νίκη Κατσιάπη, Μαρία Γιαννοπούλου, Κατερίνα Σίψα, Άρης Βλαχοχριστόπουλος, Βασίλης Σπανόπουλος, Νεκτάριος Ασπρούκος, Μπάμπης Αντωνόπουλος και ο Δρόσος Κονδύλης.

Όλη η επικαιρότητα