Ελλάδα

Νίκολα Ντιμιτρόφ: Να πάρουμε τα μαθήματά μας από τα λάθη

Ακούστε το άρθρο

Έτοιμος και αποφασισμένος να εισέλθει στα βαθιά, με σκοπό να οδηγήσει τη χώρα του στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, λύνοντας το πρόβλημα της ονομασίας με την Ελλάδα και διαμορφώνοντας σχέσεις καλής και σταθερής γειτονίας, εμφανίζεται μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής ο Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Στη συνέντευξή του, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ εκφράζει σαφή επιθυμία να αρθούν τα εμπόδια ώστε να προχωρήσει η ένταξη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκτιμά ότι η μακρόχρονη αναμονή επέτρεψε την ανάπτυξη άλλων αφηγημάτων στη χώρα του, με αποτέλεσμα αυτή να εισέλθει στην πολιτική αστάθεια.

Αναγνωρίζει ότι έγιναν λάθη και από τις δύο πλευρές, επισημαίνει την ύπαρξη πλέον της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την Ενδιάμεση Συμφωνία και θεωρεί ότι μπορούν να ενισχυθούν έτι περαιτέρω τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Όλα αυτά θα αποτελέσουν βάση συζήτησης και για την επόμενη συνάντηση που θα έχει με τον έλληνα ομόλογό του, τον οποίο ήδη προσκάλεσε να επισκεφθεί τα Σκόπια στα τέλη Αυγούστου.

* Διαβάστε τη συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί.

Όλη η επικαιρότητα