Νίκος Ανδρουλάκης: Η προστασία των Ελληνικών συνόρων είναι και ευρωπαϊκή υπόθεση

Share

Oι ετήσιες εκθέσεις για την εφαρμογή της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής, Πολιτικής Ασφαλείας και Άμυνας, συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε παρέμβασή του τοποθετήθηκε και με αφορμή το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα που ενέκρινε χθες η Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι για την περιφρούρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, η Ελληνική Βουλή, ενέκρινε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα υψηλού κόστους με τη Γαλλική κυβέρνηση.

Ωστόσο ο κ. Ανδρουλάκης παρατήρησε ότι το 2022, η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες στην Ένωση τις οποίες ο Ελληνικός λαός με κόπους και θυσίες χρηματοδοτεί ενώ τόνισε εκ νέου ότι «υπάρχουν Ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία συνεχίζουν να εξοπλίζουν την Τουρκία, ενισχύοντας τις διεκδικήσεις της. Είναι ζήτημα αλληλεγγύης, το Συμβούλιο να αποφασίσει την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, όπως ψηφίσαμε πριν ένα χρόνο στο Κοινοβούλιο».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επεσήμανε την απουσία μιας πραγματικά Ευρωπαϊκής, κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, γεγονός που επιβαρύνει δυσθεώρητα την Ελλάδα, με ευθύνες που θα έπρεπε να αναληφθούν όλοι μαζί δαπανώντας πόρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε άλλους τομείς της οικονομίας και ιδιαίτερα στη βελτίωση του κοινωνικού μας κράτους. «Η προστασία των Ελληνικών συνόρων, δεν είναι μόνο Ελληνική υπόθεση. Είναι και Ευρωπαϊκή. Πρωτοβουλίες όπως η PESCO και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, αν θέλουμε να έχουμε σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.