Πολιτική

Νίκος Χαρδαλιάς στην εφ.«Πατρίς»: «Ας κριθώ από το αποτέλεσμα»

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ, ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ – ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ – ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ – ΤΙ ΕΛΠΙΖΕΙ 

Για την πανδημία του κορωνοϊού, τα έργα του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», τους φόβους των ειδικών για το μέλλον, το στοίχημα της Ελλάδας, τον τουρισμό, τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού και τα μυστήρια αλλά και για την επόμενη μέρα  μίλησε στην εφ. «Πατρίς», ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αναλυτικά η συνέντευξη στην Γιούλη Ηλιοπούλου:

–        Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»: Ποια έργα προβλέπονται  για την πολιτική προστασία και την προστασία της δημόσιας υγείας και ειδικότερα για  την άρση των οικονομικών επιπτώσεων από τη διασπορά του κορωνοϊού, καθώς και για την πραγματοποίηση δράσεων και πρωτοβουλιών κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης;

Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αποτελεί πολύτιμο εργαλείο ανάπτυξης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς επιτρέπει την ένταξη πλήθους έργων που βελτιώνουν την καθημερινότητα και προάγουν την ασφάλεια των πολιτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι προβλέπεται προϋπολογισμός 40 εκατομμυρίων ευρώ για μελέτες και έργα αντισεισμικής προστασίας, ενώ και η πρόσκληση για τις «έξυπνες πόλεις», προϋπολογισμού 130 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει μέτρα και συστήματα πρόληψης, παρακολούθησης και έλεγχου στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον, το πρόγραμμα αναμένεται να δημιουργήσει 40.000 θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας. Και αξίζουν συγχαρητήρια στο Υπουργείο Εσωτερικών για την προσπάθεια αυτή!

– Λαμβάνετε εύσημα, δέχεστε όμως και κριτική, ενώ «πρωταγωνιστείτε» και στα social. Πώς το αντιμετωπίζετε; 

Αισθάνομαι ειλικρινά ευγνώμων και για τα δύο. Ίσως λίγο περισσότερο για την κριτική, καθώς μια καλοπροαίρετη κριτική μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο γόνιμου διαλόγου και βελτίωσης. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ανταλλαγή απόψεων, αν γίνεται χωρίς προκαταλήψεις, μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε πτυχές ενός θέματος που αρχικά μπορεί να είχαμε παραβλέψει. Αντιλαμβάνομαι την κριτική ως έναυσμα για ατομική βελτίωση, για να γίνομαι κάθε μέρα καλύτερος. Γιατί για εμένα το πιο σημαντικό είναι να προσφέρω στους συμπολίτες μου, να υπηρετήσω την ελληνική κοινωνία όσο καλύτερα μπορώ, να είμαι χρήσιμος. Αυτό είναι το προσωπικό μου στοίχημα και μόνο!

–        Την ημέρα που πάρθηκε η απόφαση να εφαρμοστούν όλα αυτά τα σκληρά μέτρα πώς νιώσατε; Ποιο ήταν το έναυσμα να ληφθούν τόσο νωρίς; Πολλοί αναρωτιούνται πότε και πώς υπήρξε – σε σύντομο χρονικό διάστημα – η προεργασία και η προετοιμασία της Πολιτικής Προστασίας με ηλεκτρονικά προγράμματα για την εποπτεία της διασποράς της νόσου, με τις ιχνηλατήσεις. Πόσο νωρίτερα και με ποια πρότυπα και μέθοδο είχατε αρχίσει να προετοιμάζεστε;

Η προετοιμασία ξεκίνησε πολύ νωρίς, καθώς ήδη στα μέσα Ιανουαρίου, δηλαδή πολύ πριν ο κορωνοϊός χτυπήσει την πόρτα της Ευρώπης, στην Πολιτική Προστασία είχαμε ενεργοποιήσει τα κατάλληλα πρωτόκολλα και είχαμε συγκαλέσει, με εντολή του Πρωθυπουργού, σχετικές συσκέψεις. Πριν τελειώσει ο Ιανουάριος είχαν υπάρξει κυβερνητικές εντολές για τη δημιουργία task force και από το Φεβρουάριο υπήρχε ήδη εγκεκριμένο ειδικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Έτσι, όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στη χώρα μας, ήμασταν προετοιμασμένοι, με ένα ξεκάθαρο πλάνο δράσης. Η χώρα μας πήρε γρήγορα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε κάθε επίπεδο, προχωρήσαμε ταχύτερα από άλλες χώρες στο κλείσιμο των σχολείων και των καταστημάτων, αλλά και στα μέτρα περιορισμού της κίνησης πολιτών, προκειμένου να μην δούμε να εκτυλίσσονται στη χώρα μας σκηνές παρόμοιες με όσα συνέβαιναν εκείνο το διάστημα στη γειτονική Ιταλία. Πρωταρχικό μέλημα ήταν να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία, να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή, για αυτό και όταν ο Πρωθυπουργός αποφάσισε την εφαρμογή των μέτρων, η πρώτη αντίδραση όλων των εμπλεκομένων ήταν η ενεργοποίηση των προβλεπόμενων πρωτοκόλλων. Γιατί στις κρίσιμες συγκυρίες η ανάγκη για δράση, δεν αφήνει περιθώρια στο συναίσθημα.

– Υπήρξε καμιά στιγμή που φοβηθήκατε ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο;

Να σας θυμίσω ότι τον Μάρτιο η επιστημονική κοινότητα, και κατ’ επέκταση και όλοι εμείς, είχε ελάχιστα στοιχεία στη διάθεσή της όσον αφορά στον ιό που καλούμασταν να αντιμετωπίσουμε. Κινούμασταν σε αχαρτογράφητα νερά και κανείς δεν μπορούσε να γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Εύλογα, λοιπόν, αισθανόμουν, όπως όλοι μας, ανησυχία. Ο μεγαλύτερος προβληματισμός μου ήταν αν θα καταφέρουμε να πετύχουμε το στόχο μας, που δεν ήταν άλλος από τον περιορισμό της πανδημίας. Και το πετύχαμε, γιατί κρατικός μηχανισμός και πολίτες δώσαμε τη μάχη από κοινού, αποδεικνύοντας ότι ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

– Έγιναν λάθη και ποια; Αν γυρίζατε πίσω τι θα αλλάζατε;

Κοιτάξτε, όπως ανέφερα κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε έναν εχθρό που δεν γνωρίζαμε. Αυτή τη στιγμή προφανώς και αξιολογούμε τη διαχείριση που έγινε κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, ώστε να εντοπίσουμε τυχόν λάθη και αρρυθμίες και να εξαγάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα που θα μας βοηθήσουν να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στο μέλλον.

– Σας απέδιδαν έναν απόλυτο, «σκληρό» λόγο στη διάρκεια αυτών των μηνών. Κρίνετε ότι ήταν τελικά απαραίτητος για την ενημέρωση και προειδοποίηση των πολιτών,  ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις στα περιοριστικά μέτρα;

Ο «σκληρός» λόγος στον οποίο αναφέρεστε ήταν, όπως έχω πολλές φορές αναφέρει, έκφραση ανησυχίας. Γιατί η αντιμετώπιση της πανδημίας βασίζεται στη συλλογική προσπάθεια. Ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να κερδίσει τη μάχη. Χρειαζόμαστε όλοι. Και η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα της κατάστασης, σεβάστηκε και τήρησε υποδειγματικά τα μέτρα. Όταν, λοιπόν, βλέπεις ότι τα λάθη και οι αβλεψίες των λίγων μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την προσπάθεια και τις θυσίες των πολλών, δεν μπορείς να κάνεις σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Ας κριθώ, λοιπόν, από το αποτέλεσμα και όχι από το ύφος και το λόγο μου.

– Στην προσωπική σας ζωή είστε τόσο αυστηρός όσο δείχνετε στην οθόνη της τηλεόρασης;

Όπως ήδη σας εξήγησα δεν πρόκειται για αυστηρότητα, αλλά για εκδήλωση ενδιαφέροντος, αγωνία να στεφθεί από επιτυχία η κοινή μας προσπάθεια, να μην πάνε χαμένες οι μικρές και μεγάλες θυσίες των συμπολιτών μας.

–        Άνοιξαν τα σύνορα, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, αναμένουμε τους πρώτους τουρίστες. Είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο; 

Όπως κάθε φάση της προσπάθειάς μας, έτσι και το άνοιγμα του τουρισμού γίνεται με σχέδιο. Από 1η Ιουλίου και για όλη την τουριστική περίοδο πραγματοποιούνται καθημερινά πάνω από 6.000 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο σύνολο της επικράτειας. Στόχος μας στην παρούσα φάση είναι να εντοπίσουμε, ώστε να τους γίνει τεστ, τα άτομα που έρχονται στη χώρα μας και έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι εν αγνοία τους φορείς του ιού. Πιο συγκεκριμένα, όσοι ταξιδεύουν στη χώρα μας συμπληρώνουν τη φόρμα PLF και τα στοιχεία που παρέχουν αξιολογούνται από ειδικό αλγόριθμο, ώστε να καθοριστεί αν ο ταξιδιώτης πρέπει να υποβληθεί σε τεστ ή όχι. Σε όσους ελεγχθούν συστήνουμε περιορισμό κινήσεων στον προορισμό τους για μία ημέρα περίπου, μέχρι να ενημερωθούν για το αποτέλεσμα του τεστ. Αν κάποιος είναι θετικός, τότε τίθεται σε υποχρεωτική καραντίνα και εφαρμόζονται όλα όσα προβλέπονται στα σχετικά πρωτόκολλα.

– Καλοκαίρι, εποχή για μυστήρια και εκδηλώσεις. Προβλέπεται περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων;

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας προχωράμε βήμα-βήμα. Ιδιαίτερα η χαλάρωση των μέτρων γίνεται σταδιακά, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η καλή υγειονομική εικόνα που παρουσιάζει μέχρι στιγμής η χώρα μας. Ήδη το μεγαλύτερο μέρος των περιορισμών έχει αρθεί, οι επιχειρήσεις έχουν ξανανοίξει, οι πολίτες μετακινούνται χωρίς περιορισμούς και πριν από μερικές ημέρες «άνοιξε» και ο τουρισμός. Αν όταν μιλάτε για χαλάρωση των μέτρων αναφέρεστε στα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής, αυτά πιθανότατα θα μας συντροφεύουν για καιρό ακόμα. Καθώς είναι η ασπίδα προστασίας μας ενάντια στη νόσο, είναι η δικλείδα ασφαλείας ώστε να μην χρειαστεί να κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Στο πλαίσιο αυτό, καλό θα ήταν να αποφύγουμε φέτος πανηγύρια και άνευ λόγου εκδηλώσεις, οι οποίες προφανώς και εγκυμονούν κινδύνους.

– Πώς φαντάζεστε την επόμενη μέρα μετά την κρίση της αντιμετώπισης του κορωνοϊού;

Είναι κάτι που δεν έχω το χρόνο να σκεφτώ. Προτεραιότητά μου αυτή τη στιγμή είναι να έρθει η επόμενη μέρα, γιατί για την Πολιτική Προστασία τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα. Είμαστε σε εγρήγορση για να προλάβουμε κάθε πιθανή εστία, για να αποτρέψουμε κάθε πιθανότητα έξαρσης του ιού. Θέλω, όμως, να ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να κεφαλαιοποιήσουμε την παρακαταθήκη που μας αφήνει η υγειονομική κρίση, με σημαντικότερη τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και το κράτος. Γιατί στη δύσκολη αυτή συγκυρία αποδείξαμε ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά και αναδείξαμε την Ελλάδα σε παράδειγμα θετικής αντιμετώπισης της πανδημίας, καλό παράδειγμα για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο.

– Οι πολίτες αναρωτιούνται αν την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου θα μπορούν να χαρούν το καλοκαίρι. Πώς θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας;

Το να μπορέσουμε να χαρούμε το καλοκαίρι εξαρτάται από όλους μας και από το πόσο πιστά τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής. Αν παραμείνουμε προσεκτικοί δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην απολαύσουμε το καλοκαίρι. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι το φετινό καλοκαίρι είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα. Δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε στις προ-covid συνήθειές μας πριν ανακαλυφθεί το εμβόλιο ή η θεραπεία του ιού. Γιατί κάθε απόπειρα να επιταχύνουμε τη συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να αποβεί ολέθρια και να έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Και αυτό ισχύει και για το καλοκαίρι.

– Πολλοί λένε ότι θα υπάρξουν κι αλλά μέτρα πιθανόν το Φθινόπωρο.

Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το φθινόπωρο, όταν δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι τι θα συμβεί τον επόμενο μήνα. Αυτό στο οποίο θέλω να εστιάσω είναι ότι η πρώτη φάση της πανδημίας μας έχει εξοπλίσει με πολύτιμη γνώση, καθώς πλέον γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας. Επιπλέον, η εργαλειοθήκη μας έχει εμπλουτιστεί με στοχευμένα και τοπικού χαρακτήρα μέτρα, τα οποία δοκιμάστηκαν τους προηγούμενους μήνες και απέδειξαν την αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Μέτρα που χρησιμοποιούνται και αυτή τη στιγμή για να αντιμετωπιστεί το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο που καταγράφεται σε κάποιες περιοχές.

Όλη η επικαιρότητα