Ηλεία

Νίκος Δημάκης: Μου δίνει ικανοποίηση να προσπαθώ για τον τόπο μου…

Yπήρξα ο πρώτος άνθρωπος στην χώρα, που έφερε στην επιφάνεια, το τεράστιας σημασίας θέμα της Ρήτρας Αναπροσαρμογής, ένα θέμα που "έκαιγε" στην κυριολεξία σχεδόν όλο τον κόσμο
Ακούστε το άρθρο

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, παραχώρησε στην εφ. Πατρίς, ο ενεργός πολίτης, Νίκος Δημάκης, από την Ανδραβίδα. Μάλιστα σε πανελλήνιο επίπεδο, ο πρώτος που έφερε στην επιφάνεια το ζήτημα της Ρήτρας Αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, ήταν ο Νίκος Δημάκης, ο ρόλος του οποίου ως ενεργός πολίτης αναγνωρίστηκε από όλους. Ο ίδιος πάντως κρατά χαμηλούς τόνους, είναι άνθρωπος της προσφοράς και θέλει να το δείχνει με τις πράξεις του ενώ αποκάλυψε ότι αν του γίνει πρόταση για την συμμετοχή του σε παράταξη στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα θέσει υποψηφιότητα καθώς, όπως εκτιμά, ως αιρετός θα ήταν «εξαιρετικά πιο χρήσιμος και αποτελεσματικός».

Τι είναι αυτό που «κέντρισε» το ενδιαφέρον σας και αναλάβατε τον ρόλο του ενεργού πολίτη;

«Από την μία, η απεριόριστη αγάπη για τον τόπο μας και από την άλλη η επιτακτική ανάγκη να καλύψω το κενό που παρατηρείται συνήθως μεταξύ του απλού κόσμου και των μηχανισμών εξουσίας, ξεκίνησα πριν από περίπου επτά χρόνια να δραστηριοποιούμαι ως Ενεργός Πολίτης. Επειδή λοιπόν γνωρίζω πολύ καλά, ότι σπανίως λύνονται προβλήματα κοινού ενδιαφέροντος, αν αυτά δεν κατατεθούν εγγράφως στους αρμόδιους, έτσι ανέλαβα αυτόν τον ρόλο, που μου είναι άλλωστε εξαιρετικά ευχάριστος και μου προσφέρει ψυχική πληρότητα. Ταυτόχρονα, θέλησα να αποδείξω ότι είναι εφικτό, ένας άνθρωπος με ακατάσχετη διάθεση προσφοράς και απεριόριστο διαθέσιμο χρόνο (κορυφαία προϋπόθεση), πόσο ωφέλιμος και δημιουργικός μπορεί να αποδειχθεί για το κοινό συμφέρον».

Υπήρξατε ο πρώτος άνθρωπος πανελλαδικά, πριν έναν χρόνο, που φέρατε στην επιφάνεια το τεράστιο θέμα με την Ρήτρα Αναπροσαρμογής. Αυτή ήταν μια σημαντική αναγνώριση προς το πρόσωπό σας. Περιγράψτε μας τα συναισθήματά σας.

«Όντως, πέρυσι τέτοιες μέρες ακριβώς, υπήρξα ο πρώτος άνθρωπος στην χώρα, που έφερε στην επιφάνεια, το τεράστιας σημασίας θέμα της Ρήτρας Αναπροσαρμογής, ένα θέμα που “έκαιγε” στην κυριολεξία σχεδόν όλο τον κόσμο. Οι επιστολές μου προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, έγιναν πρωτοσέλιδα και στην εφημερίδα σας, αλλά δύο φορές και στην εφημερίδα Δημοκρατία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, μαζί βεβαίως και με όλη την προηγούμενη δραστηριότητά μου, να κληθώ από το Γυμνάσιο Ανδραβίδας, ως σπάνιο και ζωντανό παράδειγμα Ενεργού Πολίτη, να παρουσιάσω στους μαθητές της Γ’ Τάξης, αφενός τι σημαίνει Ενεργός Πολίτης και αφετέρου, τον τρόπο με τον οποίο συντάσσεται μια επίσημη επιστολή. Το συναίσθημα, τού να μεταφέρω στους μαθητές, στα παιδιά μας δηλαδή, τον τρόπο με τον οποίο πράττω ως Ενεργός Πολίτης, ήταν πρωτόγνωρο, μοναδικό και κορυφαία τιμητικό».

Τι είναι αυτό που σας ικανοποιεί και σας δίνει τη δύναμη να συνεχίζετε τις προσπάθειές σας με δεδομένο πως σε αιτήματά σας δεν υπάρχει πάντα θετική κατάληξη;

«Προφανέστατα, δεν είναι δυνατόν όλα τα αιτήματα να έχουν θετική έκβαση, αλλά αφενός έχει μεγάλη αξία το γεγονός ότι τα επικοινωνείς με τους αρμόδιους παράγοντες, οπότε θέτεις τα θεμέλια για την πιθανή επίλυση τους άμεσα ή στο μέλλον και αφετέρου έχει ιδιαίτερη σημασία, το μήνυμα που περνάς στον κόσμο, ότι υπάρχει τρόπος να διεκδικείς με αξιώσεις, ακόμη και τα πιο δύσκολα θέματα. Ομολογώ, ότι μέσω αυτής της διαδικασίας, εισπράττω μια βαθύτατη ικανοποίηση που προέρχεται τόσο από την έκβαση, όσο και από την έκφραση κολακευτικότατων πολλές φορές σχολίων από την πλευρά των συμπολιτών μου και όχι μόνο, για τις ενέργειές μου αυτές, με αποτέλεσμα η ικανοποίηση τους, να είναι πολλαπλάσια και δική μου. Αυτό είναι ικανό να μου δίνει την απαιτούμενη δύναμη και το κουράγιο για να συνεχίζω».

Τελευταία, καταφέρατε να δώσετε τη δυνατότητα σε πολίτες του δήμου σας να κάνουν δωρεάν εξετάσεις μέσω των Ιατρών του Metropolitan που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά σας. Πώς νιώθετε γι αυτή την πρωτοβουλία;

«Ήταν μια πρωτοβουλία, την οποία ξεκίνησα τον Απρίλιο του 2022 και υλοποιήθηκε τέλος Ιανουαρίου του 2023. Από αυτό και μόνο, αντιλαμβάνεται κανείς, το μέγεθος της δυσκολίας για να υλοποιηθεί η δράση αυτή, αλλά και το μέγεθος της υπομονής και επιμονής μου. Στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία, ο κόσμος είχε την ευκαιρία να εξεταστεί εντελώς δωρεάν από εξαιρετικούς γιατρούς του Metropolitan, τεσσάρων διαφορετικών ειδικοτήτων, οι εξεταζόμενοι το δέχθηκαν με απόλυτη ικανοποίηση και εξέφρασαν με τον πιο κολακευτικό τρόπο, τα συναισθήματα τους. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά το διήμερο, περίπου 300 εξετάσεις. Αυτό ήταν αρκετό για να με πλημμυρίσει από βαθύτατα συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης. Θεωρώ ότι ήταν κορυφαία στιγμή και ίσως η κορωνίδα, της μέχρι σήμερα δραστηριότητάς μου. Ένιωσα με τον πιο εμφατικό τρόπο, πόσο πολύ ο κόσμος το είχε ανάγκη. Αυτό για μένα, ήταν η καλύτερη ανταμοιβή».

Φαντάζομαι θα υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα. Εσείς ποιό θεωρείτε ως «μείζον» – αν μπορούμε να βάλουμε προτεραιότητες στα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο;

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν, σε σχέση με την δραστηριότητά μου, πάρα πολλά θέματα σε εξέλιξη. Είναι επιστολές που δεν έχουν ακόμη απαντηθεί και αρκετές που έχουν απαντηθεί σε πρώτη φάση, αλλά επειδή ακολούθησαν και επόμενες επιστολές, ως συνέχεια των αρχικών, εκκρεμούν και είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθούν. Μέσα σε αυτές, υπάρχουν πολύ σημαντικά θέματα για τον τόπο μας. Δεν είναι θεμιτό, αλλά ούτε και δόκιμο, ένας Ενεργός Πολίτης να κάνει αξιολόγηση των θεμάτων με τα οποία ασχολείται. Αυτό μπορεί και πρέπει να το κάνει, μια θεσμική αρχή. Θα μου επιτρέψετε, επειδή μου αρέσει να εκπλήσσω ευχάριστα τους συμπολίτες μου κάθε φορά, να αποφύγω να γίνω πιο σαφής και συγκεκριμένος για ό,τι είναι ήδη σε εξέλιξη. Το μόνο που μπορώ να πω, είναι ότι υπάρχουν αρκετά θέματα σε εξέλιξη και κάποια που μόλις ξεκίνησαν».

Ποιά είναι τα επόμενα βήματα του Νίκου Δημάκη; Υπάρχει περίπτωση να σας δούμε υποψήφιο σε κάποια παράταξη του δήμου σας ή κάπου αλλού; Περνάει ως σκέψη κάτι τέτοιο;

«Εδώ αξίζει να σας αναφέρω, ότι μετά από την εντονότατη και μεγάλης χρονικής διάρκειας δραστηριότητά μου ως Ενεργού Πολίτη, διαπίστωσα και διαπιστώνω, ότι αν δεν είσαι αιρετός, αν δεν είσαι θεσμικός, εξαιρετικά δύσκολα μπορείς να πετύχεις πράγματα κοινού συμφέροντος. Το γεγονός ότι η δική μου δραστηριότητα, συνοδεύεται συχνά με θετικά αποτελέσματα, δεν είναι ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση. Συνεπώς, θα ήμουν εξαιρετικά πιο χρήσιμος και αποτελεσματικός, από θέση εκλεγμένου, θέση αιρετού. Μια τέτοια δυνατότητα θα προκύψει σε λίγους μήνες με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Προφανώς όμως για να συμβεί κάτι τέτοιο, το οποίο πλέον ομολογώ ότι όντως το έχω στο μυαλό μου, απαραίτητη προϋπόθεση είναι, κάποιοι να με αξιολογήσουν και να μου κάνουν πρόταση ώστε να με συμπεριλάβουν στο ψηφοδέλτιο τους».

Όλη η επικαιρότητα