Αρθρογραφία

Νίκος Γιαννόπουλος: Τα ιδανικά των νέων

Νέος θα πει να επιχειρείς να γκρεμίσεις τον

κόσμο και να έχεις το θράσος να θες να

οικοδομήσεις καινούργιο, καλύτερο.

 Νίκος Καζαντζάκης                 

               

 

Οι σημερινοί νέοι έχουν πολλά κοινά ιδανικά με τους νέους προηγούμενων εποχών, λόγω όμως των ιδιαίτερων κοινωνικών συνθηκών και της υπερβολικής ανάπτυξης της τεχνικής, καινούργια ιδανικά και στόχοι διαπνέουν τη σημερινή νεολαία  Όλοι οι σύγχρονοι νέοι, ανεξάρτητα από το χρώμα της επιδερμίδας τους , την εθνική τους προέλευση και το οικονομικοπολιτικό σύστημα μέσα στο οποίο ζουν, έχουν κοινά ιδανικά, όνειρα και φιλοδοξίες. Βασικός στόχος των σημερινών νέων είναι η κατάργηση των εξοπλισμών, η εξομάλυνση των μεταξύ των εθνών διαφορών, το σταμάτημα των πολέμων και η εμπέδωση της παγκόσμιας ειρήνης. Πιο ρεαλιστές και σωστοί αυτοί από τους μεγαλύτερους , τάσσονται ενάντια σε κάθε μορφή επιβουλής και πολέμου, εκτός βέβαια του απελευθερωτικού, που τον υποστηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις, για την απόκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας των καταδυναστευόμενων λαών.

Οι νέοι βρίσκονται σήμερα στην πρωτοπορία των αγώνων για την εξάλειψη κάθε βάρβαρης στρατιωτικής κατοχής. Έπαψαν πια να ηλεκτρίζουν την καρδιά και τις ψυχές των νέων τα ινδάλματα του χολλυγουντιανού κινηματογράφου και τα πάσης φύσεως ανθρωποειδή  των κοσμικών σαλονιών με τις υστερίες τους και τα καπρίτσια τους. Οι μεγάλες μορφές των λαϊκών απελευθερωτών, των αγωνιστών της δημοκρατίας, των ακούραστων ποδηγετών της ανθρωπότητας, φορέων της ανθρωπιάς και της ανθρώπινης περηφάνιας, συγκινούν τη σύγχρονη νεολαία. Ιδανικό των σύγχρονων νέων είναι η επικράτηση της αγάπης και της συνεργασίας ανάμεσα στους ανθρώπους και τους λαούς, η κοινωνική δικαιοσύνη, η εθνική ανεξαρτησία και η αξιοπρέπεια. Ο σύγχρονος νέος διψάει για γνώσεις εμπεριστατωμένες, για επιστημονική έρευνα και μελέτη, για σωστή παιδεία, για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού και του σκοταδισμού από το πρόσωπο της γης. Οι σημερινοί νέοι δεν πείθονται εύκολα από τις ενέργειες ορισμένων για μετατόπιση της επίλυσης των προβλημάτων του ανθρώπου ‘στην άλλη ζωή ’ και δεν πολυπιστεύουν στους τεχνητούς παραδείσους, αλλά επιθυμούν ‘εδώ και τώρα’, και όχι ‘κάποτε και κάπου’, να ζήσουν και να απολαύσουν τα αγαθά της ζωής. Δεν ανέχονται τη φυλάκιση του πνεύματος και σπάζουν τις αλυσίδες από τη μια άκρη της γης ως την άλλη, από την Ασία ως τη μακρινή Αυστραλία και από τη Λατινική Αμερική ως τη διψασμένη Αφρική. Προσπαθούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη αναγνώριση της προσφοράς και της προσωπικότητάς τους και να βάλλουν οριστικό τέλος στον παραμερισμό τους από τους γεροντότερους.

Στο σημείο αυτό με έμφαση μπορούμε να τονίσουμε ότι στην περίπτωση που το σύνολο των νέων κατηγορείται για απρέπεια και ασέβεια, ωμή ειλικρίνεια, απαράδεκτη ανευθυνότητα, παθητική αδιαφορία , έλλειψη προβληματισμού, βιασύνη για αναγνώριση, που χαρακτηρίζονται ότι είναι αθεράπευτα ρομαντικοί, απροσγείωτοι, ανεδαφικοί και αρνητές κάθε ιδανικού, μικρή μόνο δόση αλήθειας ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Είναι γεγονός ότι πολλοί νέοι έχουν αρκετά ελαττώματα, χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φύσης ή γέννημα των συνθηκών της σημερινής ζωής. Η πλειοψηφία τους όμως δεν έχει τα παραπάνω ελαττώματα ή έχει τόσες αρετές που καλύπτουν και εξουδετερώνουν κάθε ελάττωμα. Με λίγα λόγια, ιδανικό των νέων ανθρώπων είναι η δημιουργία μιας  νέας κοινωνίας, ανθρωπινότερης, δικαιότερης, ασφαλέστερης και ακινδυνότερης για τη ζωή όλων των ανθρώπων. Θέλουν να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις για μια σωστή άθληση και ψυχαγωγία, να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα για δουλειά, να εξοβελιστεί ο μιμητισμός και ο ξενόφερτος τρόπος ζωής, να ζήσουν σαν πραγματικοί άνθρωποι και όχι σαν ρομπότ, σαν ανδρείκελα που θέλει να τους καταντήσει η σημερινή κοινωνία.

 

Όλη η επικαιρότητα