Ηλεία Συνεντεύξεις

Νίκος Κόλβερης: «Αγωνιζόμαστε και ελπίζουμε»!

Ακούστε το άρθρο

Η Ηλεία για πολλούς θεωρείται τόπος ευλογημένος, αφού οι ευνοϊκές συνθήκες και τα εύφορα εδάφη επιτρέπουν την ενασχόληση των πολιτών της με τον πρωτογενή τομέα.

Ένας εξ αυτών είναι και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Επιταλίου Νίκος Κόλβερης, όπου τα χρόνια της οικονομικής ύφεσης αυτός και πολλοί συνάδελφοί του στην Ηλεία έχουν γνωρίσει με πρωτόγνωρο τρόπο το «πρόσωπο» της υπανάπτυξης, καθώς οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς δε βοηθούν να αντιστραφεί αυτή η «κατηφόρα».

Με τις δυνατότητες να είναι τεράστιες για αυτό το νομό, η εκμετάλλευσή τους από τους φορείς σύμφωνα με τον κ. Κόλβερη είναι μηδαμινή, με αποτέλεσμα ο απλός κόσμος να είναι αυτός που δέχεται το οικονομικό πλήγμα.

Παρακάτω μιλά στην εφημ. «Πατρίς» σε Α’ Ενικό για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, τα θετικά των λιμνών στην καλλιέργεια, τους κρατικούς φορείς που βοηθούν ελάχιστα και τις ελπίδες τους για το μέλλον.

Με αφορμή τη συγκέντρωση με τον Κατσιφάρα, ποια είναι η κατάσταση του πρωτογενή τομέα του νομού αυτή τη στιγμή;

Η κατάσταση είναι σε κρίσιμη καμπή, αφού δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμα τις καλλιέργειες. Κάθε χρόνο ξεκινάμε από 20 Μαρτίου και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Σε συζήτηση με τον Υπουργό, ειδοποιηθήκαμε πως έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες από τον Οκτώβριο με αποστολή εγγράφων, τα οποία η Περιφέρεια αναφέρει πως δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής. Ήδη καλλιεργητές βιομηχανικής ντομάτας περιμένουν τις αποφάσεις, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα τις καλλιέργειες, με τις εταιρείες να πιέζουν έντονα για να κλείσουν τις συμβάσεις τους. Αυτό που μάθαμε από το Υπουργείο τις τελευταίες ημέρες είναι ότι θα δοθεί η παράταση για τους ίδιους καλλιεργητές με πέρυσι και πιστεύουμε ότι αν γίνει αυτό θα λυθεί το ζήτημα και θα βγούμε στα χωράφια.

Οι λίμνες της Ηλείας ήταν εκ των βασικών θεμάτων της συγκέντρωσης. Πόσο σημαντικός είναι όμως ο ρόλος τους στον πρωτογενή τομέα;

Είναι σημαντικότατος ο ρόλος τους. Αρκετός κόσμος δουλεύει, με νέες θέσεις εργασίας να ανοίγουν κάθε χρόνο. Ωστόσο, κέρδος έχουν και επιχειρήσεις γεωργικού ενδιαφέροντος που κάθε χρόνο περιμένουν την εποχή αυτή για να δώσουν στους αγρότες τα κατάλληλα εφόδια να καλλιεργήσουν. Όλα είναι μια αλυσίδα σε μια καλοδουλεμένη μηχανή. Αν η αλυσίδα χαλάσει, η μηχανή ακινητοποιείται.

Το Υπουργείο αποτελεί το ρυθμιστή για όλα τα προβλήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα. Πως κρίνεται μέχρι στιγμής τη στάση του;

Μέχρι τώρα παρατηρώ μια αδιαφορία εκ μέρους του, διότι κάθε χρόνο περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή για να κάνουμε αυτό που γνωρίζουμε καλύτερα. Οι απαιτήσεις τους είναι αρκετές και κοστίζουν χρόνο, με αποτέλεσμα να χάνουμε και τυχόν επιδοτήσεις που σε βάθος χρόνου αποτελούν σοβαρό οικονομικό πλήγμα για τους αγρότες.

Η Περιφέρεια δηλώνει σύμμαχος των αγροτών, τη στιγμή που το Υπουργείο δείχνει να μη βιάζεται σε ένα διάστημα που οι αγρότες «καίγονται». Ποια αναμένεται να είναι η αντίδραση των αγροτών αν κάτι πάει στραβά;

Η αντίδραση των αγροτών θα είναι τεράστια. Θα ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις, γιατί έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Τα προβλήματα είναι πολλά και οι καλλιεργητές χρεωμένοι. Η περιφέρεια οφείλει να ασχοληθεί με το θέμα των ΓΟΕΒ και το Υπουργείο να είναι πιο άμεσο με τις υπόλοιπες αρμοδιότητές του.

Ποιες είναι οι λύσεις που χρειάζονται οι αγρότες για να ξεκινήσουν άμεσα την παραγωγή και ποιες για να βελτιωθεί η κατάσταση στο μέλλον;

Οι λύσεις είναι να βοηθηθεί ο αγρότης στο σύνολο της καλλιέργειας. Το ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και στο πετρέλαιο είναι τεράστιο, με αποτέλεσμα κανείς αγρότης να μην αντέχει οικονομικά να καλύψει τις υποχρεώσεις του. Και το ποσό ύδρευσης του ΤΟΕΒ είναι υπέρογκο, με την περιφέρεια να ζητάει για το 2019 και περαιτέρω αύξηση της τάξεως του 17% στο αρχικό ποσό των 38€. Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα και να λειτουργήσει από την επόμενη χρονιά, είναι η μείωση του κόστους παραγωγής, ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται οι αγρότες σε όλες τους τις υποχρεώσεις. Τέλος, ο ΕΛΓΑ αποτελεί σημαντικό βραχνά για όλους μας, καθώς έχει την απαίτηση να τον πληρώνουμε στο διάστημα που έχει ορίσει, χωρίς όμως αυτός σε περιπτώσεις καταστροφών να μας καλύπτει άμεσα οικονομικά και στο βαθμό που πρέπει.

Ποιες είναι οι ελπίδες σας για το μέλλον;

Αβέβαιες θα έλεγα με μια λέξη. Η κατάσταση δε δείχνει να μπορεί να διορθωθεί και δε γνωρίζω αν θα καταφέρει να διορθωθεί ποτέ ακόμα και με αλλαγή της υπάρχουσας κυβέρνησης. Ωστόσο, έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε και να ελπίζουμε. Είναι το μοναδικό στοιχείο που μας έχει απομείνει ακόμα.

WHO IS WHO

Γεννημένος το 1966 στο Επιτάλιο της Ηλείας, ο Νίκος Κόλβερης από μικρός αγάπησε τη γη και αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την καλλιέργειά της. Από το γάμο του έχει αποκτήσει μια κόρη που σπουδάζει στο 4ο έτος της Γεωπονικής Αθηνών, έχοντας αποκτήσει το «μικρόβιο» της αγροτικής ζωής και της αγάπης που έχει επιδείξει ο πατέρας της για τη γη. Οι αγώνες του για την αγροτική ζωή του τόπου είναι γνωστοί χρόνια τώρα και αποτελεί έναν αξιόλογο άνθρωπο που νοιάζεται για το καλό των συνανθρώπων του.

Όλη η επικαιρότητα