Ηλεία Πολιτική

Νίκος Κοροβέσης: Αγώνας για βελτίωση της τουριστικής εικόνας

Μεγάλη προσπάθεια για βελτιώσει την τουριστική εικόνα του συνόλου της Περιφέρειας ξεκινά η Περιφερειακή Αρχή και ο υπεύθυνος αντιπεριφερειάρχης Νίκος Κοροβέσης..

Με σύγχρονα μέσα επικοινωνιακής στρατηγικής και στοχευμένα εργαλεία προωθείται η νέα τουριστική ταυτότητα της Δυτικής Ελλάδας, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η  ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ευρύτερης περιοχής.

«Στόχος είναι πιο δυναμικές παρεμβάσεις προβολής, ώστε όλος ο κόσμος, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, να γίνει γνώστης των πλεονεκτημάτων, της ομορφιάς και των πολλαπλών επιλογών που διαθέτει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» τόνισε κατά την εισήγησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο  ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης.

Όπως εξήγησε ο κ. Κοροβέσης η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μέσω του Τμήματος Σχεδιασμού Τουριστικής Στρατηγικής, έχει σχεδιάσει  νέες δράσεις για την περαιτέρω επέκταση του αποτυπώματος αναγνωρισιμότητας της περιοχής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως επίσης τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  του τουριστικού, και όχι μόνο, κλάδου.  Επίσης επιδιώκεται η αύξηση των συνεργιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των τοπικών φορέων.

Απογοήτευση από τις μετρήσεις..

Μόλις τρεις περιφέρειες (Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Αττική) απέσπασαν τα 2/3 των συνολικών ταξιδιωτικών εισπράξεων της χώρας στο εννεάμηνο 2019. Στην κορυφή βρέθηκε το Νότιο Αιγαίο, με αυξημένη διαφορά από  την Κρήτη.

Το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των δημοφιλέστερων ελληνικών προορισμών, με κερδισμένους το Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα), την Κρήτη και την Αττική, αποτυπώνουν τα οριστικά στοιχεία 9μήνου της Τράπεζας της Ελλάδας (TτE), στα οποία έχουν ενσωματωθεί τα μεγέθη της περιόδου τουριστικής αιχμής Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2019.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της TτE, η αύξηση 14,2% των τουριστικών εισπράξεων που καταγράφηκε την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου ( διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 15,7 δισ. ευρώ) οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις τρεις συγκεκριμένες περιφέρειες της χώρας, οι οποίες πέτυχαν διψήφια ποσοστά αύξησης εισπράξεων από τον τουρισμό.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι «Big 3» περιοχές του ελληνικού τουρισμού να αυξήσουν την απόσταση που τους χωρίζει από τους άλλους δύο της κορυφαίας πεντάδας (Κεντρική Μακεδονία και Ιόνια Νησιά), αλλά και από την ανερχόμενη Πελοπόννησο.

Δυστυχώς πουθενά στην πρώτη πεντάδα δεν υπάρχει η περιοχή μας, η Δυτική Ελλάδα .

Τα μεγέθη απεικονίζουν τον ενισχυόμενο υδροκεφαλισμό του ελληνικού τουρισμού και την ολοένα μεγαλύτερη εξάρτησή του από τις τρεις συγκεκριμένες περιφέρειες. Σε μια εποχή, μάλιστα, κατά την οποία κορυφαίοι παράγοντες του χώρου θέτουν ως προτεραιότητα τη διάχυση των ωφελειών από τον τουρισμό σε όλη τη χώρα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώθηκε στο εννεάμηνο 2019 είναι το γεγονός πως μόλις μια περιφέρεια, το Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα), απέσπασε το 30% των συνολικών τουριστικών εισπράξεων της χώρας.

Τη μερίδα του λέοντος των τουριστικών εισπράξεων απέσπασε η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα), φθάνοντας τα 4,69 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου. Η επίδοση συνδυάστηκε με αύξηση 17,6% έναντι των αντίστοιχων εισπράξεων του 2018 (3,00 δισ. ευρώ).

Ενδεικτικό της ανοδικής τροχιάς στην οποία κινείται σταθερά πλέον το Νότιο Αιγαίο είναι το γεγονός πως
στο εννεάμηνο του 2019 απέσπασε περισσότερα έσοδα (4,69 δισ. ευρώ) απ’ ό,τι στο σύνολο του 2018 (4,4 δισ. Ευρώ).

Η Κρήτη παρέμεινε στη δεύτερη θέση της κατάταξης, αποσπώντας εισπράξεις ύψους 3,19 δισ. ευρώ, καταγράφοντας παράλληλα αύξηση 13,9%. Το μεγάλο νησί, ωστόσο, είδε να ανοίγει εις βάρος του η ψαλίδα με το προπορευόμενο Νότιο Αιγαίο.

Η απόσταση που χωρίζει τις δύο δημοφιλέστερες περιφέρειες της χώρας μεταφράζεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Σχεδόν όσα ήταν τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό των 8 περιφερειών της χώρας, που κινούνται με τη δεύτερη ή και τρίτη ταχύτητα.

Νίκος Κοροβέσης, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού:

Είναι χρέος μας  να θέσουμε στοχευμένα τις προτεραιότητες που αφορούν στον τουρισμό, σε συνεργασία με τους Δήμους, τους φορείς και τους επαγγελματίες του κλάδου. Το συμπέρασμα που βγάζω είναι πως υπάρχει μεγάλο αναξιοποίητο δυναμικό.

Ζητάμε τη συνεργασία όλων. Πρέπει να ξεφύγουμε από ζητήματα ταμπού και να θέσουμε κλίμακα έργων. Θα πρέπει να ξεπεραστούν ανούσιες αγκυλώσεις, εάν θέλουμε να μιλάμε για ανάπτυξη. Θέλουμε να δώσουμε έμφαση και  στην εσωτερική αγορά, αλλά και στη Βαλκανική αγορά, κάτι που αποτελεί αίτημα και των τοπικών φορέων τουρισμού, προκειμένου η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να επωφεληθεί τουριστικά από την ολοκλήρωση των κύριων εθνικών οδικών αξόνων, της Ολυμπίας και Ιονίας Οδού.

Επίσης σκοπεύουμε να εκμεταλεύτούμε όλες τις νέες τεχνολογίες. Η χρήση καινοτόμων εφαρμογών είναι μεταξύ των μεθόδων που υιοθετούνται και προς την κατεύθυνση αυτή  σχεδιάζεται η φωτογραμμετρική αποτύπωση και η δημιουργία αρχείου εικονικής περιήγησης 360ᵒ μοιρών (360ᵒ VirtualTour) σημαντικών θρησκευτικών/ πολιτιστικών μνημείων, όπως επίσης περιοχών υψηλής περιβαλλοντικής σημασίας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα οποία θα ενταχθούν στο υπάρχον υλικό εικονικής πραγματικότητας, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη εργαλειοθήκη του συγκεκριμένου πεδίου τουριστικής προβολής.

Όλη η επικαιρότητα