Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Νίκος Κοροβέσης για μηχανισμό στήριξης: «Ένας πολύτιμος σύμμαχος για τον επιχειρηματία»

Για μηχανισμό στήριξης και επιχειρηματικότητας.
Ακούστε το άρθρο

Στην σημαντικότητα του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρηματικότητας αναφέρεται ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού- Τουρισμού κ. Νίκος Κοροβέσης μιλώντας στην εφ. «Πατρίς».

Αναλύει τα οφέλη τα οποία προκύπτουν για κάθε επιχειρηματία που απευθύνεται στον πρωτοποριακό αυτό θεσμό καθώς και στις δυνατότητες που προκύπτουν από την συμβουλευτική συνδρομή του μηχανισμού για το πως  μπορεί μία επιχείρηση να βελτιώσει την απόδοσή της και την λειτουργικότητά της.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κοροβέσης ο Μηχανισμός Στήριξης είναι ένας σύμμαχος των επιχειρηματιών στην προσπάθεια που κάνουν για να επιβιώσουν μέσα σε αυτό το πλήρως ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Κύριε  Κοροβέση, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρουσίασε πρόσφατα στον Πύργο έναν καινοτόμο θεσμό, τον Μηχανισμό Στήριξης Επιχειρηματικότητας. Γιατί είναι σημαντική η συγκεκριμένη δράση;

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποκτά πυλώνες πραγματικής στήριξης της επιχειρηματικότητας. Ο Μηχανισμός Στήριξης Επιχειρηματικότητας, είναι μία πρωτοβουλία που λειτουργεί ως πολύτιμος «σύμμαχος» για κάθε επιχείρηση, παρέχοντας δωρεάν εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες, υποστήριξη με χρήσιμο υλικό και επιχειρηματικά εργαλεία σε κάθε επιχειρηματία που το χρειάζεται. Παράλληλα, με το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας υποστηρίζει την Περιφέρεια στην παρακολούθηση της εφαρμογής της Στρατηγικής για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Πώς ένας Ηλείος επιχειρηματίας μπορεί να επωφεληθεί από τον Μηχανισμό Στήριξης  Επιχειρηματικότητας;

Με γραφεία σε κεντρικά σημεία της κάθε περιφερειακής ενότητας και ιδιαίτερα στην Ηλεία, στον Πύργο, επί της Μητροπολίτου Αντωνίου 49, ο Μηχανισμός Στήριξης Επιχειρηματικότητας είναι προσβάσιμος σε όλους τους επιχειρηματίες της Ηλείας.  Ακόμη και μέσω τηλεφωνικής ή διαδικτυακής υποστήριξης (Pde-mse.gr -info@pde-mse.gr ), μπορεί να προσφέρει τις ουσιαστικές λύσεις που έχει ανάγκη κάθε επιχείρηση. Για παράδειγμα, ένας νέος επιχειρηματίας, ο οποίος ενδεχομένως δυσκολεύεται να αναζητήσει συμβουλευτική υποστήριξη υψηλής προστιθέμενης αξίας ώστε να βελτιώσει την λειτουργία της επιχείρησής του, μπορεί μέσω του ΜΣΕ να λάβει σημαντικές γνώσεις, ώστε να διευρύνει την εργασία του και να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις όποιες ανάγκες προκύπτουν. Για μία ακόμη φορά η ΠΔΕ στέκεται στο πλευρό της κάθε κοινωνικής ομάδας, μέσα από μία σειρά δράσεων με στόχο την αλλαγή και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της Δυτικής Ελλάδας.

Ποια η διαδικασία ένταξης στον ΜΣΕ;

Μέχρι σήμερα εκατοντάδες επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας έχουν απευθυνθεί στον νεοσύστατο Μηχανισμό, αριθμός που ολοένα αυξάνεται, αφού η διαδικασία ένταξης γίνεται με μία απλή αίτηση και δεν υπάρχουν κριτήρια αποκλεισμού. Σταθερά δίπλα στους ανθρώπους της Περιφέρειας και αναγνωρίζοντας τον καθημερινό αγώνα τους, παρέχουμε κάθε εφόδιο στήριξης οποτεδήποτε αυτό χρειάστηκε. Όμως, δεν σταματάμε παράλληλα να κοιτάζουμε μπροστά. Και με τον Μηχανισμό Στήριξης δημιουργούμε τις συνθήκες που θα δώσουν στη Δυτική Ελλάδα την ευκαιρία να φτάσει στο πραγματικό επίπεδο των δυνατοτήτων της. Η δράση χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 και Φορέας υλοποίησης του έργου είναι το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Είπατε νωρίτερα «κοιτάζουμε μπροστά», πόσο αυτή η προοπτική αφορά την ΠΕ Ηλείας;

Η Ηλεία πλέον κατακτά το μερίδιο που της αξίζει, ενώ καλύπτει και το χαμένο έδαφος πολλών ετών. Η Περιφερειακή αρχή του Νεκτάριου Φαρμάκη έχει σταθερό προσανατολισμό στην άρση των ανισοτήτων. Αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα και σε αριθμούς. Τα ενταγμένα έργα για την Ηλεία, μόνο από το εθνικό σκέλος, φτάνει στα 65,6 εκ. ευρώ. Επιπλέον, τη διετία 2019-2021 για έργα που αφορούν την Ηλεία υπογράφτηκαν συμβάσεις 81,1 εκ. ευρώ για 33 έργα που υλοποιούνται από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, ενώ από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Ηλείας, εντάχθηκαν, ωριμάζουν, δημοπρατήθηκαν και εκτελούνται άλλα 37 έργα με προϋπολογισμό 160,4 εκ. ευρώ.  Πρόκειται για αριθμούς που αποτυπώνονται σε επίσημα έγγραφα και αποφάσεις και όχι για λόγια του αέρα. Και ξέρετε, αυτοί οι αριθμοί δείχνουν πως η Ηλεία αλλάζει. Κερδίζει τον χρόνο και παύει να είναι ο «φτωχός συγγενής».

Πρόσφατα, ο Περιφερειάρχης πρότεινε η Δυτική Ελλάδα να μετονομαστεί σε Ολυμπιακή Περιφέρεια. Πόσες πιθανότητες υπάρχουν για να συμβεί κάτι τέτοιο;

Το πρώτο που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι ακόμα και αυτή η πρόταση του Περιφερειάρχη δείχνει ότι η Ηλεία βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή. Ποτέ άλλοτε, κανένας δεν τόλμησε να προτείνει κάτι τέτοιο, ούτε καν από την Ηλεία! Και έρχεται ο κ. Φαρμάκης για να το προτείνει, αναγνωρίζοντας πως η Ολυμπία είναι το brand name που μπορεί να μας οδηγήσει στο μέλλον. Επίσης, να σας θυμίσω ότι εμείς ήμασταν εκείνοι που έδωσαν στην τουριστική καμπάνια της Δυτικής Ελλάδας την ονομασία «Olympian Land», δηλαδή «Ολυμπιακή Γη».  Είναι φανερό σε όλους λοιπόν, ότι η Ηλεία έχει μπει στο προσκήνιο και αυτή η Περιφερειακή Αρχή, όχι μόνο δεν την αδικεί, αλλά φροντίζει να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητές της. Σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες, δεν μπορώ να απαντήσω με βεβαιότητα καθώς η αλλαγή του ονόματος περνάει μέσα από την αλλαγή του ίδιου του νόμου του «Καλλικράτη». Ωστόσο, γνωρίζω πως είναι μία πρόταση που αντιμετωπίζεται με πολύ θετικό τρόπο από πολλούς και στα πολύ υψηλά κλιμάκια της εξουσίας. Γι’ αυτό και είναι κάτι που δεν θα το αφήσουμε… Θα το διεκδικήσουμε και εκτιμώ ότι έχουμε πολλές πιθανότητες να το πετύχουμε.

Πρόσφατα, είδε το φως της δημοσιότητας μία κατανομή πόρων του ΕΣΠΑ που φαίνεται να αποδίδει ελάχιστα στην Ηλεία και να συγκρούεται με όσα μας αναφέρατε νωρίτερα. Θέλετε να μας εξηγήσετε τι συμβαίνει;

Προφανώς αναφέρεστε στην πρώτη κατανομή πόρων του Υπουργείου Ανάπτυξης προς τις Περιφέρειες. Εξηγώ, όσο πιο απλά μπορώ τι συμβαίνει: Από αυτή την κατανομή η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας λαμβάνει 75 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 14,2 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Συνολικά, 89,2 εκ. ευρώ. Αναφέρθηκε ότι η Ηλεία παίρνει μόνο 8 εκ. ευρώ. Αυτό το νούμερο όμως, αφορά μόνο στα 14 εκ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.  Και ερωτώ: Γιατί ένα ποσό της τάξης των 8 εκ. ευρώ στο σύνολο των 14 εκ. ευρώ, θεωρείται μικρό;  Πότε έλαβε πάλι η Ηλεία σχεδόν το 60% των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων;  Επίσης, είναι δεδομένο πως η Ηλεία λαμβάνει πόρους και από το σκέλος του ΕΣΠΑ, ενώ θα πρέπει να πω και κάτι ακόμα: Η συγκεκριμένη κατανομή είναι μόνο μια «φωτογραφία της στιγμής». Γιατί όλοι ξέρουν πως το υπουργείο, ανάλογα με τις επιδόσεις των Περιφερειών, κατανέμει στη συνέχεια πρόσθετους πόρους. Για παράδειγμα και μόνο σας λέω ότι πέρυσι, οι αρχικές διατιθέμενες πιστώσεις για τη Δυτική Ελλάδα ήσαν 11,4 εκ ευρώ και στο τέλος της χρονιάς απορροφήσαμε 28,9 εκ ευρώ! Υπερδιπλασιάσαμε τους πόρους! Και το ίδιο θα κάνουμε και φέτος. Είναι βέβαιο.  Θα έλεγα λοιπόν ότι πρώτον, καλό είναι να ερμηνεύουμε με ορθό τρόπο τα στοιχεία και δεύτερον, να μην βιαζόμαστε στην αρχή, αλλά να κρίνουμε στο τέλος. Και αυτή η περιφερειακή Αρχή έχει αποδείξει με όλους τους τρόπους ότι το αποτέλεσμά της είναι αυτό που επιζητούν οι πολίτες και έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Όλη η επικαιρότητα