Βιβλίο

«Νίκος Κούρκουλος – Ένας αυθεντικός πολίτης, παντός καιρού»

  • Η επιβλητική έκδοση από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, σε επιμέλεια του Διονύση Φωτόπουλου ανατρέχει στα κεφάλαια της ζωής του μεγαλύτερου έλληνα ζεν πρεμιέ.

Ένα επιβλητικό –σε όγκο και περιεχόμενο– λεύκωμα υπό τον  τίτλο «Νίκος Κούρκουλος- Ένας αυθεντικός πολίτης, παντός καιρού» εκδόθηκε από το Ίδρυμα Ι. Σ. Λάτση, σε επιμέλεια του σκηνογράφου Διονύση Φωτόπουλου.

Στις περίπου 500 σελίδες της έκδοσης υπάρχουν κείμενα συνεργατών του Νίκου Κούρκουλου, ανθρώπων του θεάτρου, πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη θεατρική και κινηματογραφική διαδρομή του,  εκατοντάδες φωτογραφίες προγράμματα και αφίσες, σκηνές από την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική του ζωή, συναντήσεις με διεθνείς προσωπικότητες, όλες οι στιγμές της καλλιτεχνικής του πορείας αλλά και της πορείας του στο Εθνικό Θέατρο στα χρόνια της καλλιτεχνικής του διεύθυνσης.

Πρόκειται για μια σπάνια, πλήρως τεκμηριωμένη έκδοση που αφορά όχι μόνο ένα μεγάλο Έλληνα καλλιτέχνη αλλά και μια ολόκληρη εποχή του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου. Τα κείμενα της έκδοσης συν-ομιλούν για τα πολλά πρόσωπα του ανθρώπου. Η απόσταση του χρόνου δεν αμβλύνει τη συγκίνηση, ενώ εντείνει την ανάγκη να αποτιμηθεί η βαρύτητα του θεσμικού ρόλου του χωρίς να υποτιμηθεί η καλλιτεχνική παρουσία του.

Η πολυαγαπημένη σύντροφος του αξέχαστου ηθοποιού, Μαριάννα Λάτση, μητέρα των δυο μικρότερων παιδιών του, ένωσε όλη την οικογένεια Κούρκουλου, καθώς και του ανθρώπους της λογοτεχνίας και των τεχνών στην εκδήλωση παρουσίασης του λευκώματος

Επισημαίνεται ότι το εν λόγω λεύκωμα δεν πωλείται αλλά διατίθεται άνευ ανταλλάγματος σε ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, δημόσιες βιβλιοθήκες και μουσεία, δραματικές σχολές και στο Εθνικό Θέατρο, υπό την αιγίδα του οποίου έχει εκδοθεί.

Πρόκειται για μια έκδοση που δεν στέκεται στην επιφάνεια του μύθου, αλλά διεισδύει σε βάθος. Τέμνει μέσα από τα κείμενα σημαντικών ανθρώπων, που σχετίζονται κυρίως με τον κόσμο της υποκριτικής, τόσο την προσωπικότητα όσο και τη συμβολή του στον χώρο της τέχνης, χωρίς να φείδεται όμως των καθημερινών στιγμών, των ανεκδοτολογικών στοιχείων και των μαρτυρίων εκείνων που επιτρέπουν στον αναγνώστη να διακρίνει τη θνητή πλευρά τού μυθικού προσώπου, το οποίο νικήθηκε τελικά το 2007 ύστερα από εξαετή άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Γράφουν: Στάθης Λιβαθινός, Ιάσων Τριανταφυλλίδης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Αλκης Κούρκουλος, Κάτια Δανδουλάκη, Ελένη Αρβελέρ, Ελένη Βαροπούλου, Νικόλας Κυριαλλίδης, Κώστας Τσιάνος, Σωτήρης Χατζάκης, Κάρμεν Ρουγγέρη, ενώ υπάρχουν και δύο κείμενα του Νίκου Κούρκουλου.

Μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό της εμπεριστατωμένης αυτής έκδοσης παρακολουθούμε μια ζωή γεμάτη ταινίες και παραστάσεις, έρωτες, οικογένειες και καλλιτεχνικό έργο, από όποιο πόστο κι αν επέλεξε ή κλήθηκε να υπηρετήσει

Ένα σπάνιο υλικό που μας αφήνει να «κοιτάξουμε» τόσο στις λαμπρές στιγμές της επαγγελματικής του διαδρομής – τους 42 θεατρικούς ρόλους και τις 37 κινηματογραφικές ταινίες – αλλά και σε αθέατα για το ευρύ κοινό οικογενειακά στιγμιότυπα, που τον έχουν απαθανατίσει ως στοργικό πατέρα αλλά και ως τρυφερό σύντροφο.

Νίκος Κούρκουλος και Μαριάννα Λάτση 

Δυο όμορφοι άνθρωποι που αγαπήθηκαν πολύ…

Μαριάννα Λάτση, η γυναίκα που γοήτευσε το αρσενικό πρότυπο

Νίκος Κούρκουλος, ένας ζεν πρεμιέ που γρήγορα αναδείχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου. Ένα μύθος που έζησε τη ζωή του με πάθος και ειλικρίνεια.

Ήταν  καλοκαίρι του 1986, κατά τη διάρκεια μιας παράστασης στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, όταν γνώρισε τη γυναίκα- σταθμό στη ζωή του- τη Μαριάννα Λάτση.

«Κάνω έτσι και παγώνω… Ξαφνικά βλέπω ένα πλάσμα να κατεβαίνει τα σκαλιά της Επιδαύρου και αυτό ήταν. Μαγνητίστηκα. Ήταν σαν αερικό. Είναι αυτά τα απρόσμενα της ζωής που σου χτυπούν την πόρτα» περιγράφει ο ίδιος με πάθος τη στιγμή που αντικρίζει το μεγάλο και τελευταίο έρωτα της ζωής του.

Έρωτας με την πρώτη ματιά ανάμεσα στον ωραίο του ελληνικού κινηματογράφου και σε μια από τις πιο γοητευτικές γυναίκες…

Όλη η επικαιρότητα