Συνέντευξη

Νίκος Παπαδόπουλος: «Ο άριστος μάγειρας πρέπει να διαθέτει φαντασία, έμπνευση και μεράκι…»

Ο Νίκος Παπαδόπουλος, στα 38 του, συνεχίζει μια παράδοση 34 ετών αναλαμβάνοντας  τα ηνία της κουζίνας  του ρεστοράν «Ροτόντα» στον Πύργο, έναν από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους χώρους εστίασης στην Ηλεία…

Διαθέτοντας μεγάλη αγάπη και μεράκι για την μαγειρική, φροντίζει να εξελίσσει τις γνώσεις του δημιουργώντας γεύσεις και πιάτα που είναι επιμελώς φροντισμένα και φανερώνουν αγάπη για την παράδοση, αλλά και διάθεση πειραματισμού με πινελιές τόλμης και πρωτοτυπίας…

Όντας και γενικός γραμματέας της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δυτικής Ελλάδας-Πελοποννήσου το τελευταίο διάστημα μεταλαμπαδεύει ταυτόχρονα τις γνώσεις του και σε νεότερους στο Δημόσιο ΙΕΚ του Πύργου…

Για όλα τα παραπάνω –και όχι μόνο- μιλήσαμε σε μια «Εν Οίκω» συζήτηση μαζί του… 

Το «Ροτόντα» είναι ένα από τα πιο φημισμένα ρεστοράν σε όλη την Ηλεία… πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν για σένα να μην αποφύγεις την κουζίνα του;

Γεννήθηκα και ανδρώθηκα μέσα στην κουζίνα του εστιατορίου μου και ήταν για εμένα η φυσική εξέλιξη και ταυτόχρονα η μοναδική πραγματική μου επιθυμία να συνεχίσω και να εξελίξω την κουζίνα του εστιατορίου μου.​

Υπάρχουν μυστικά για την διαχρονικά επιτυχημένη πορεία του;

Τα μυστικά για την επιτυχημένη πορεία του εστιατορίου είναι η εξέλιξη της οικογενειακής παράδοσης, η αγάπη για τα αγνά υλικά, η έμπνευση για πρωτότυπες γεύσεις και δημιουργίες, η επιμονή για διαρκή αναζήτηση της ποιότητας, και η συνέπεια στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους πελάτες του «Ροτόντα».

Έχεις κάποιους σεφ ως πρότυπο;

Ο πρώτος μάγειρας ο οποίος με μύησε και μου εμφύσησε την αγάπη για τη μαγειρική ήταν ο πατέρας μου Γιώργος, ο οποίος ήταν και ο βασικός εμπνευστής του εστιατορίου. Επίσης έχω ως πρότυπο μου τον Chef Αθανάσιο Σκούρα, ο οποίος έχει υπάρξει προσωπικός Chef αμερικανών προέδρων και έχει εξελίξει ιδιαίτερα την γαστριμαργική τέχνη.

Ποια στοιχεία πρέπει να χαρακτηρίζουν έναν σωστό σεφ;

Ο άριστος μάγειρας θα πρέπει να δίνει τεράστια σημασία στην καθαριότητα, να διαθέτει φαντασία, έμπνευση και μεράκι.

Υπάρχει άριστος μάγειρας που δεν είναι τελειομανής; Είναι δυνατόν να φτάσεις σε άριστο αποτέλεσμα κόβοντας δρόμο;

Για να έχεις άριστο αποτέλεσμα πρέπει να έχεις περάσει από όλες τις θέσεις της κουζίνας, να έχεις μάθει και να έχεις εκπαιδευτεί. Η επιτυχία χτίζεται λιθαράκι – λιθαράκι και ο δρόμος για αυτήν είναι δύσκολος… άρα δρόμο δεν μπορείς να κόψεις!

Πως αισθάνεσαι όταν κάποιος βάζει αλάτι στο φαγητό που έχεις φτιάξει από συνήθεια, πριν το δοκιμάσει;

Αλάτι πριν δοκιμάσει το φαγητό;;;… Υπάρχουν και αυτοί οι πελάτες… και δείχνουμε υπομονή, κατανόηση και χιούμορ ενίοτε.

Σε ποια κουζίνα έχεις ιδιαίτερη προτίμηση;

Η κουζίνα που με εμπνέει περισσότερο από όλες είναι η Μεσογειακή, διότι προσδίδει μεγάλη διατροφική ισορροπία με άμεσα αποτελέσματα σχετικά με τον υγιή τρόπο ζωής.

Και το αγαπημένο σου φαγητό είναι;…

…οι σουπιές με μαύρο μελάνι και οστρακοειδή από την παρασκευάστρια κυρία Μαρία… τη μητέρα μου!

Υπάρχει κάτι που δεν τρως; Που δεν σου αρέσει καθόλου;

Δεν θα απαντήσω λέγοντας τι δεν τρώω αλλά τονίζοντας πως τρώω οτιδήποτε έχει παρασκευαστεί με μεράκι και σεβασμό.

Θα πήγαινες σε τηλεπαιχνίδι μαγειρικής;

Δεν ήταν ποτέ στις σκέψεις η συμμετοχή μου σε τηλεπαιχνίδι μαγειρικής. Από την άλλη είμαι σίγουρος ότι θα πήγαινα σε τηλεπαιχνίδι επιβίωσης, τύπου Survivor!

Σε τι βαθμό και με ποιο τρόπο πιστεύεις ότι έχει επηρεάσει η κρίση τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων;

Η κρίση έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, καθώς αναγκάζονται να αναζητούν πολύ πιο φθηνές λύσεις σε σχέση με πριν την περίοδο κρίσης. Πρέπει, όμως, να διευκρινίσω ότι  πολλές φορές η φθηνή πρώτη ύλη δεν έχει την απαραίτητη ή ακόμα και την ελάχιστη ποιότητα και διατροφική αξία.

Πώς βλέπεις να εξελίσσεται η ελληνική κουζίνα τα τελευταία χρόνια;

Εξελίσσεται θετικά διότι υπάρχουν αρκετοί καταξιωμένοι αλλά και νεότεροι συνάδελφοι που προσπαθούν να δώσουν ώθηση και να αναδείξουν σε διεθνές επίπεδο την ελληνική γαστριμαργική τέχνη.

Το τελευταίο διάστημα διδάσκεις μαγειρική στο Δημόσιο ΙΕΚ του Πύργου… πως νιώθεις μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις σου σε νεότερους;

Μπορώ να πω ότι δεν περίμενα ότι θα ένοιωθα τέτοια πληρότητα και αίσθηση δημιουργικότητας με το να βρίσκομαι με τους μαθητές μου και να αναζητούμε μαζί από τις ορθές βάσεις της μαγειρικής μέχρι και τις πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις για τους πιο απαιτητικούς. Αισθάνομαι ακόμα πιο όμορφα όταν βλέπω μαθητές μου να πατούν σταθερά επαγγελματικά και να ανοίγουν τα φτερά τους για να «ταξιδέψουν» στον γευστικό κόσμο της μαγειρικής.

Μπορεί η μαθητεία δίπλα σε σημαντικούς σεφ να αντικαταστήσει την ακαδημαϊκή εκπαίδευση 100%;

Είναι βέβαιο ότι η μαθητεία δίπλα σε σημαντικούς Chef δίνει μεγάλη ώθηση και εμπειρία, όμως για να μπορεί κάποιος μάγειρας να ξεπεράσει τον εαυτό του είναι απαραίτητη και η θεωρητική κατάρτιση – ακαδημαϊκή εκπαίδευση.

Ποιο είναι το αλατοπίπερο της ζωής κατά την άποψή σου;

Το αλατοπίπερο της ζωής, όπως είπε ο Αριστοτέλης Ωνάσης, είναι να είσαι σοβαρός στη δουλειά σου και τρελός στη ζωή σου!

Όλη η επικαιρότητα