Πολιτική Συνεντεύξεις

Νίκος Παπαδόπουλος στην εφ. «Πατρίς»: «Κινδυνεύουν με ερημοποίηση τα χωριά της Ηλείας»

Με αφορμή την πρώτη του ομιλία στην Ηλεία ως υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ ο Νίκος Παπαδόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στην εφ. «Πατρίς.
Ακούστε το άρθρο

Στον Πύργο θα βρεθεί σήμερα ο τερματοφύλακας του Αστέρα Τρίπολης Νίκος Παπαδόπουλος, όπου θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Με αφορμή την πρώτη του ομιλία στην Ηλεία ως υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ ο Νίκος Παπαδόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στην εφ. «Πατρίς» όπου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην απόφασή του να θέσει τον εαυτό του στην «πρώτη γραμμή» των πολιτικών και των κοινωνικών αγώνων, ενώ μίλησε και για τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός. Φυσικά, από την συνέντευξη δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα ζητήματα που απασχολούν τον σύγχρονο αθλητισμό, σε συνδυασμό με την εμπορευματοποίηση των αθλητικών γεγονότων, αλλά και την προσπάθεια αποπολιτικοποίησης των γηπέδων.

Πως ένας τερματοφύλακας αποφασίζει να ασχοληθεί με την πολιτική;

Ένας ποδοσφαιριστής είναι μέλος της κοινωνίας, που σημαίνει ότι η ζωή του επηρεάζεται από τις πολιτικές αποφάσεις, όπως όλων των ανθρώπων. Άρα, δεν πρέπει να ζούμε στον μικρόκοσμό μας, πρέπει έχουμε εικόνα και άποψη για όλα όσα επηρεάζουν την ζωή μας. Για παράδειγμα δεν μπορεί να μην βλέπεις σήμερα την προσπάθεια που κάνει η οικογένεια για να μεγαλώσει να στηρίξει τα παιδιά της, ένας καθημερινός αγώνας που είναι πολύ πιο δύσκολος από αυτόν που δίνουμε κάθε Κυριακή. Ανάγκες όπως υγεία-παιδεία-αθλητισμός και άλλα που αφορούν την ζωή μας κοστολογούνται και αν δεν έχεις χρήματα δεν έχεις πρόσβαση σε αυτά. Ξέρετε, είναι λιγοστοί οι αθλητές που ζουν πλουσιοπάροχα. Οι περισσότεροι που υπάρχουν στις μικρότερες κατηγορίες επαγγελματικές και μη ,έχουν σοβαρά ζητήματα. Πάρτε για παράδειγμα τα παιδία της Super League 2 τι αντιμετωπίζουν με την διακοπή του πρωταθλήματος σε εισόδημα και ασφάλιση . Οι οικογένειές τους είναι στον αέρα. Για αυτό πιστεύω ότι και εμείς οι αθλητές πρέπει να βγούμε μπροστά και να διεκδικήσουμε αυτά που έχουμε ανάγκη , αυτά που μας αξίζουν και να μην συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο.

Γιατί με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας;

Γιατί είναι το μόνο κόμμα που βρίσκεται στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Δηλαδή, είναι το μόνο κόμμα που παλεύει για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του λαού, είναι το μόνο κόμμα που παλεύει για την ειρήνη και πιστεύει ότι οι λαοί μπορεί να ζήσουν αδελφωμένοι, να συνυπάρξουν ειρηνικά να συνεργάζονται, γιατί τίποτα δεν έχουμε να χωρίσουμε. Το είδαμε με τους σεισμούς, την στιγμή που όλοι οι υπόλοιποι έχουν δώσει γη και ύδωρ σε αυτούς που σχεδιάζουν τους πολέμους με στόχο την κλοπή των λαών για το δικό τους κέρδος. Γιατί είναι το μόνο κόμμα που μάχεται για το δικαίωμα όλων και ιδιαίτερα των νέων στον αθλητισμό ,ανεξάρτητα αν είσαι ταλέντο ή όχι. Είναι το μόνο κόμμα που καταθέτει τροπολογίες στο κοινοβούλιο για ανακούφιση του λαού και βέβαια απορρίπτονται από όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Είναι το μόνο κόμμα που λέει στο λαό ότι δεν φτάνει μόνο η ψήφος, αλλά πρέπει να συμμετέχει ο κόσμος, να προβληματίζεται και να διεκδικεί, την στιγμή που όλοι οι άλλοι λένε ψήφισέ μας και θα στα λύσουμε όλα κάτι που φυσικά δεν έχει συμβεί πότε. Η μη συμμετοχή στα κοινά συμφέρει μόνο τους δυνατούς. Είδατε τι έγινε με το έγκλημα στα Τέμπη. Η οργή πρέπει να μετατραπεί σε δύναμη, σε κινητοποίηση ώστε να επιβάλεις το σωστό, αυτό που είναι αυτονόητο το 2023 να εξασφαλίζεις όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που η επιστήμη και η τεχνολογία σου δίνει σήμερα για να έχεις ασφαλείς συγκοινωνίες. Για κάποιους αυτό είναι κόστος και δεν χωρά στα επιχειρηματικά τους σχέδια, για μας όχι.

Ποια θεωρείς ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα του νομού;

Παρότι ο νομός μας έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι είναι κυρίως αγροτικός νομός, τα μεγαλύτερα προβλήματα που υπάρχουν είναι παρόμοια με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι διπλανοί νομοί. Δηλαδή πρόβλημα καθημερινής επιβίωσης του λαού, υποβάθμιση της υγείας με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί κανένα νοσοκομείο στο νομό, ερημοποίηση των χωριών μας. Όλα αυτά έχουν να κάνουν φυσικά με το γεγονός ότι δεν πήραν κανένα μέτρο όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα για να παραμείνουν οι νέοι άνθρωποι στην Ηλεία. Όμως και στις αθλητικές υποδομές στο νομό μας υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις. Η πρωτεύουσα του Νομού ο Πύργος δεν έχει καν Κολυμβητήριο, οι υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν σοβαρά προβλήματα και λειτουργούν από το μεράκι κάποιων. Οι παιδικές χαρές σε όλο το νομό είναι μετρημένες. Πως αλήθεια ένας νέος άνθρωπος να ζήσει εδώ χωρίς κάποιο εισόδημα, χωρίς υγεία, χωρίς σχολεία αφού συνεχώς κλείνουν, χωρίς χώρους να μπορούν να παίξουν τα παιδιά τους. Συνεχίζοντας αυτή την πολιτική ο νομός μας συνεχώς θα ερημώνει και οι νέοι άνθρωποι θα εγκαταλείπουν αυτόν τον όμορφο τόπο.

Χωράει η πολιτική στα γήπεδα;

Όχι μόνο χωράει, αλλά είναι επιβεβλημένη. Φανταστείτε ο φίλαθλος κόσμος να μην έπαιρνε θέση για τη δολοφονία του Άλκη και τόσων άλλων περιστατικών τα προηγούμενα χρόνια και τι επιπτώσεις θα είχε αυτό στην κοινωνία μας , για τον πρόσφατο σεισμό στην Τουρκιά κ.α. Ακόμα και το no politica που προσπαθούν να πλασάρουν στον αθλητισμό είναι άκρως πολιτικοποιημένο, δηλαδή είναι πολιτική θέση και στοχεύει στην ουδετεροποίηση του φιλάθλου κόσμου με σκοπό να μείνει στο περιθώριο και να ψηφίζει κάθε τέσσερα χρόνια, όπως λέει ο Τσίπας στο σποτάκι. Δηλαδή, στοχεύει στο ο κόσμος να μην ασχολείται με την πολιτική και αρά να ελέγχεται και να μην διεκδικεί καλύτερη ζωή, καλύτερες εργασιακές συνθήκες και αυτοί που έχουν τα κλειδιά της οικονομίας να ζουν πλουσιοπάροχα να περνάνε νόμους και κατευθύνσεις και να λένε ότι το κάνουν αφού έχουν την ψήφο μας.

Πολιτική και ποδόσφαιρο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους και ο αθλητισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας. Ωστόσο, η πλειοψηφία των αθλητών – ποδοσφαιριστών αποφεύγουν να τοποθετηθούν πολιτικά. Ποια είναι η άποψή σου;

Το θεωρώ λάθος αυτό, γιατί υπάρχουν τεραστία προβλήματα στην κοινωνία. Αν δεν διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες ώστε να λυθούν αυτά τα προβλήματα δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ τίποτα. Από αυτή τη σκοπιά και μόνο πρέπει όλοι οι αθλητές να βγούμε από τον λήθαργο μας και να στηρίξουμε τον κόσμο που παλεύει και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους. Είναι σημαντικό ένας αθλητής και μάλιστα πρότυπο να είναι αγωνιστής μέσα και έξω από τις γραμμές του γηπέδου . Να παίρνει θέση πλάι στον νέο και στη νέα που παλεύουν για τα όνειρα τους για τα δικαιώματά τους και ταυτόχρονα να δίνει την μάχη με την ομάδα του. Έτσι το νιώθω τουλάχιστον εγώ.

Λέγεται ότι το ποδόσφαιρο είναι το «μπαλέτο» της εργατικής τάξης. Με δεδομένα τα ακριβά εισιτήρια στους αγώνες, κυρίως στην Ευρώπη, τους χορηγούς και τα συμφέροντα των Ομοσπονδιών και τα υπέρογκα πόσα των μεταγραφών που ξεπερνούν την φαντασία, θεωρείς ότι μπορεί να παραμείνει έτσι;

Σίγουρα δεν θα παραμείνει έτσι. Το ποδόσφαιρο σε αυτή του τη μορφή είναι μια φούσκα που κάποια στιγμή θα σκάσει. Ήδη έχουμε δει τους ανταγωνισμούς που υπάρχουν μεταξύ των ομάδων, με τελευταίο παράδειγμα την προσπάθεια δημιουργίας μιας κλειστής ευρωπαϊκής λίγκας με σκοπό να παίρνουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών, που κατά την προσωπική μου εκτίμηση κάποια στιγμή θα γίνει. Εκτός αυτού, με τόσο μεγάλα τα κόστη για τα εισιτήρια αμφιβάλω κατά πόσο ο κόσμος θα μπορεί να πληρώσει, ώστε να παρακολουθήσει ποδόσφαιρο. Πάνε οι παλιές εποχές τώρα το προϊόν έχει ακριβύνει.

Όλη η επικαιρότητα