Νίκος Παπαθανάσης: «Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα ωφελήσει την Ηλεία!»

Share

Πλήθος κόσμου, φορέων και επαγγελματιών συνάντησε κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στον Πύργο, ξεκινώντας από  την Κεραμοτουβλοποιία «Παναγιωτοπούλου» και την Ηλειακή Ελαιουργία «Β. Τσαούσης» και καταλήγοντας σε μια ευρεία σύσκεψη στο Επιμελητήριο, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι η Κυβέρνηση μελετά την πρόσβαση των επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση μέχρι σήμερα, καθότι μόνο το 30% έχει αυτή τη δυνατότητα. «Πρέπει να απορροφήσουμε 70 δισ. ευρώ πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία (ΕΣΠΑ 2021-2027, ΚΑΠ και Ταμείο Ανάκαμψης) συν 30-35 δισ. ευρώ που θα μοχλεύσουν από τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή μιλάμε για 110 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά πρέπει να πέσουν στην ιδιωτική οικονομία τα επόμενα 6-7 χρόνια. Για να γίνει αυτό, πρέπει η περίμετρος των επιχειρήσεων που θα επιδοτηθούν να διευρυνθεί. Για να το κάνουμε αυτό, δουλεύουμε και με τις τράπεζες και με την ΤτΕ», δήλωσε αρχικά ο κ. Παπαθανάσης και στη συνέχεια ανέλυσε και τα οφέλη του νέου αναπτυξιακού νόμου για τη Δυτική Ελλάδα αναφέροντας ότι η περιοχή θα λάβει τους πόρους που της αντιστοιχούν με έργα που υπό άλλες συνθήκες θα απορρίπτονταν στην αξιολόγηση.

«Αυτό σημαίνει ότι ένα έργο στην Ηλεία με χαμηλότερη βαθμολόγηση έναντι ενός έργου σε περιοχή με μεγαλύτερη ανάπτυξη θα υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, γιατί εμείς θέλουμε αυτή να είναι η καινοτομία, να δώσουμε σε κάθε περιφέρεια και σε κάθε κλάδο τα χρήματα που αντιστοιχούν, χωρίς να έχουμε έναν κουβά για όλα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας με νούμερα, ο κ. Παπαθανάσης πρόσθεσε πως με τον προηγούμενο νόμο τα τελευταία δύο χρόνια στην Ηλεία πέρασαν πάνω από 36 έργα ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενώ στον τελευταίο νόμο υπάρχουν έργα 7 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρωθούν.

«Αυτά τα έργα μπορούν να τύχουν χρηματοδότησης όχι μόνο από το κλασικό τραπεζικό σύστημα αλλά και από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, όπου μια επιχείρηση μπορεί να λάβει δάνειο με 80% εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Σε πρώτη φάση στοχεύουμε σε 400 εκατ. ευρώ δάνεια και μπορούμε να το αυξήσουμε στο ένα δισ. ευρώ», ανέφερε.

Κλείνοντας, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χαρακτήρισε τα Επιμελητήρια πυλώνας ανάπτυξης και εκθείασε τη στάση του ΕΒΕ Ηλείας για την στήριξη των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κωνσταντίνος Νικολούτσος επανέλαβε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία της «διαΝΕΟσις» για την ανασυγκρότηση της Ηλείας ως ένα «εργαλείο» που μέχρι πρότινος δεν υπήρξε ποτέ στην περιοχή προκειμένου να πάρει αναπτυξιακή ώθηση ο τόπος. Ο κ. Νικολούτσος έθιξε και το σοβαρό πρόβλημα των εργατών γης, ζητώντας μια νομοθετική ρύθμιση για εξεύρεση λύσης αλλά και το ενεργειακό κόστος, ιδιαίτερα τους ελαιοτριβείς, προσθέτοντας, πως πρέπει να βρεθεί λύση και για την ομαλότερη πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα.

Ο αντιπρόεδρος Κώστας Λεβέντης ζήτησε δίκαιη διευθέτηση του ζητήματος των «πυροδανείων», για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να επενδύσουν, με τον κ. Παπαθανάση να απαντά ότι θα το συζητήσει με τη κυβέρνηση,ενώ ο έτερος αντιπρόεδρος Αντώνης Παρασκευόπουλος έθεσε υπόψιν του αναπληρωτή υπουργού την έλλειψη εργατών γης στην αγροτική παραγωγή.

Καϊάφας και «κόκκινα» δάνεια στην ατζέντα  Β. Γιαννόπουλου – Ν. Παπαθανάση

Η επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης της Ιαματικής Πηγής και της Λίμνης Καϊάφα, ως ένα από τα πιο ελκυστικά σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος της Π.Ε. Ηλείας αλλά και η διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν στα «κόκκινα δάνεια» και εμποδίζουν την υπαγωγή επιχειρηματιών στον Αναπτυξιακό Νόμο, ήταν μεταξύ των θεμάτων που έθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος στον αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, κατά την χθεσινή συνάντηση τους, στο Διοικητήριο της Π.Ε. Ηλείας.

Ο κ. Παπαθανάσης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ηλεία, επισκέφθηκε τον κ. Γιαννόπουλο, συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Ηλείας Ανδρέα Νικολακόπουλο, τον πρόεδρο της ΔΕΕΠ Ηλείας Γιώργο Λαμπρόπουλο, και συνεργάτες του, συζητώντας για τα προβλήματα που είχαν «καθηλώσει» επιχειρηματικά την Ηλεία αλλά και για τις πρωτοβουλίες και τα σημαντικά βήματα που γίνονται τα τελευταία χρόνια, δίνοντας κίνητρο για επενδύσεις στον Τουρισμό αλλά και στον Πρωτογενή Τομέα και τη Μεταποίηση, καθώς βάσει των στοιχείων του ΕΣΠΑ, οι κύριες επενδύσεις μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ηλεία αφορούν στον τουρισμό και τη μεταποίηση.

Οι φωτιές του 2007, τα «κόκκινα δάνεια», ο Καϊάφας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, δίνοντας μια συνολική εικόνα της επικρατούσας κατάστασης στην Ηλεία, αναφέρθηκε στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, την «ρίζα» του προβλήματος – όπως είπε – σημειώνοντας ότι η ασφυκτική κατάσταση που δημιουργήθηκε για τις επιχειρήσεις της Ηλείας, η οποία εντάθηκε με την οικονομική κρίση που επακολούθησε, οδήγησε σε δημογραφική συρρίκνωση, ενώ ταυτόχρονα διαμορφώθηκαν ισχυρές τάσεις αποεπένδυσης. «…Ένα μεγάλο πρόβλημα ήταν τα δάνεια που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία εν μέσω της οικονομικής κρίσης “κοκκίνισαν”, κι αυτό είχε ως φυσικό επακόλουθο, μια ολόκληρη γενιά επιχειρηματιών να αποκλειστεί από τον τραπεζικό δανεισμό και από γενικότερα επενδυτικά σχέδια», σημείωσε ο κ.Γιαννόπουλος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης στο ζήτημα της αξιοποίησης της Ιαματικής Πηγής και της Λίμνης του Καϊάφα, για την οποία, μολονότι έχει εκδοθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις αρχές του έτους, δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη. «Πρόκειται για μια περιοχή απείρου φυσικού κάλλους, με πολλές αναπτυξιακές δυνατότητες, η αξιοποίηση της οποίας δεν έχει προχωρήσει λόγω των περιορισμών του Π.Δ για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Προφανώς και δεν ζητάμε την κατάργησή του, αλλά θεωρώ ότι θα πρέπει να εκπονηθούν περιβαλλοντικές μελέτες για την προστασία της περιοχής, χωρίς αποκλεισμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με ήπιες τουριστικές επενδύσεις. Πιστεύω ότι μπορεί να βρεθεί η “χρυσή τομή” και αυτά τα δυο να λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς όφελος της περιοχής, δίνοντας τη δυνατότητα για αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργασιών του Αναπτυξιακού Νόμου, με φυσικό επακόλουθο την αναπτυξιακή ώθηση της Ηλείας», τόνισε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, σημειώνοντας μάλιστα πως ήδη, έχει υποβληθεί αίτημα υπαγωγής στον Αναπτυξιακό Νόμο για την ανέγερση Ξενοδοχειακής Μονάδας 5* στην περιοχή του Αγίου Ηλία, ενώ υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στο Κατάκολο, στην Σκαφιδιά και στον Άγιο Ανδρέα (Πύργου).

«Η Ηλεία στο επίκεντρο της προσοχής της Κυβέρνησης»

Ο κ. Παπαθανάσης, άκουσε με προσοχή τις θέσεις, απόψεις και προτάσεις του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας κ. Γιαννόπουλου – τις οποίες προσυπέγραψε και ο Βουλευτής κ. Νικολακόπουλος – διαβεβαιώνοντας τους ότι η Π.Ε Ηλείας και συνολικά η Π.Δ.Ε. βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της Κυβέρνησης. «Πιστεύουμε ότι η Περιφερειακή Ανάπτυξη είναι πυλώνας για την επόμενη ημέρα. Έχουμε στρέφει το ενδιαφέρον μας στην Περιφέρεια, διοχετεύοντας πολλά από τα χρηματοδοτικά εργαλεία σε αυτή, προκειμένου να πετύχουμε την ισόρροπη ανάπτυξή της», σημείωσε ο κ.Παπαθανάσης.

Απαντώντας στα δυο καίρια ζητήματα που έθεσε ο κ.Γιαννόπουλος, εξήγησε πως το θέμα των δανείων απασχολεί έντονα την Κυβέρνηση, γι’ αυτό και έχει προχωρήσει στη δημιουργία ενός Εγγυοδοτικού Προγράμματος μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας (με ποσοστό εγγύησης 80%) προκειμένου να υπάρξει πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό, ενώ όσον αφορά την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, εξήγησε πως αυτή τη στιγμή «τρέχουν» προγράμματα από την ΚΑΠ του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, από το Υπ. Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, από το Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων και από το Υπ. Ενέργειας, και όλα, μπορεί να αφορούν μια επιχείρηση. «Δυστυχώς υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης του επιχειρηματικού κόσμου σχετικά με την πλειάδα των χρηματοδοτικών εργαλείων που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή, και ο ρόλος των Επιμελητηρίων είναι καθοριστικός προς την κατεύθυνση αυτή», σημείωσε ο. Παπαθανάσης.

Όσον αφορά τον Καϊάφα, ο αναπλ. Υπουργός αναγνώρισε ότι υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις, λόγω των περιβαλλοντικών ζητημάτων, ωστόσο διαβεβαίωσε πως υπάρχει επιτάχυνση των διαδικασιών από την πλευρά των αρμόδιων Υπουργείων για την ρύθμιση ζητημάτων και την προσέλκυση μεγαλύτερου ενδιαφέροντος, προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός, που θα δώσει αναπτυξιακή άνθηση στην περιοχή και συνολικά στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Συνάντηση Aντωνακόπουλου – Παπαθανάση για επενδύσεις και ανάπτυξη

Τον Δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο επισκέφτηκε στο γραφείο του ως προτελευταίο του σταθμό στην περιοχή ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην ηλειακή πρωτεύουσα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα,  στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο ο κ. Αντωνακόπουλος είχε την ευκαιρία για έναν πολύ εποικοδομητικό διάλογο με τον αναπλ. Υπουργό για θέματα του πολιτικού του χαρτοφυλακίου και φυσικά για τις επενδύσεις που χρειάζεται ο τόπος ώστε η περιοχή να κερδίσει μια σημαντική θέση στον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν επίσης, ο βουλευτής Ηλείας ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος κι ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηλείας Γιώργος Λαμπρόπουλος, οι οποίοι συνόδευαν τον κ. Παπαθανάση, καθώς και η πρόεδρος του ΔΟΠΠ Μαριάννα Σταθοπούλου,  ο υπεύθυνος Τύπου Γραμματείας Αυτοδιοίκησης ΝΔ Λευτέρης Βαρουξής, η Φλώρα Παπαγιαννάκη και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου δημάρχου κι αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Γιώργος Καραστέργιος.

«Τέθηκε σειρά ζητημάτων για τις υποδομές, τον πολιτισμό, τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και το ενεργειακό»

Ο κ. Αντωνακόπουλος παρέθεσε στον αναπλ. Υπουργό μια σειρά ζητημάτων για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή,που αφορούν τις υποδομές, τον πολιτισμό, τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και το ενεργειακό.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Πύργου αμέσως μετά τη σύσκεψη: «Είχαμε έναν πολύ γόνιμο διάλογο με τον αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκο Παπαθανάση. Προβάλλαμε τα θέματα της περιοχής που έχουν άμεση σχέση με το “κλίμα” και τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Τονίσαμε το μεγάλο πρόβλημα της χρήσης γης όπως και τα θέματα που περιορίζουν τις επενδύσεις στην περιοχή μας,που έχουν να κάνουν με τη μειωμένη απορροφητικότητα, το μειωμένο προσωπικό, καθώς και το πρόβλημα της μη παρακολούθησης σε σχέση με την αποτελεσματικότητα λειτουργίας των δομών. Τονίσαμε ότι η περιοχή μας είναι εθνικός θησαυρός, κι όσο δεν αξιοποιείται δεν βλάπτεται μόνο η Ηλεία αλλά και η χώρα.

Αναφερθήκαμε ακόμα στον πολιτιστικό και μνημειακό πλούτο και καυτηριάσαμε το γεγονός ότι ενώ η περιοχή μας έχει την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα,είναι από τις πιο φτωχές. Αυτό δεν είναι μόνο τοπική ευθύνη αλλά έχει να κάνει και με την κεντρική πολιτεία, με τον υπουργό να δείχνει μεγάλη κατανόηση.

Πρέπει κάποτε να ξεκινήσει η πορεία προς το καλύτερο σ’ αυτόν τον τόπο. Το να έχουμε αυτοκαταστροφικές προσεγγίσεις με χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν οδηγεί πουθενά. Απαιτείται συνεργασία, συλλογικότητα, σχέδιο, κοινωνική δράση και φυσικά κάτω από κατάλληλες ηγεσίες που εμφορούνται αυτές τις αρχές. Το πρόβλημα στην Ηλεία και ιδιαίτερα στην αυτοδιοίκηση στον Πύργο τα τελευταία χρόνια, είναι ότι δεν είχαμε ηγεσίες με αξίες, έξω και παραπάνω απ’ την καταχνιά που είχε παραληφθεί από το παρελθόν! Και επίσης δεν έχουν καταλάβει πολλοί ότι η πολιτική είναι αντιπαράθεση ιδεών, απόψεων και προτάσεων. Τα υπόλοιπα είναι μικροπολιτική και παραπολιτική. Η πόλη έχει μείνει πίσω με τις «οπισθοβαρείς» δυνάμεις του παρελθόντος. Για να πάμε μπροστά πρέπει να κάνουμε μεγάλα βήματα. Με μικρά βήματα και συνεχείς τρικλοποδιές που θέτουν κάποιοι, προσπαθώντας να μην αφήσουν να γίνει έργο, καταστρέφουν το μέλλον της πόλης».

«Είμαστε κοντά στην τοπική κοινωνία»

Ο αναπληρωτής Υπουργός, μετά το τέλος της σύσκεψης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είχαμε την ευκαιρία  να συζητήσουμε πολλά και σημαντικά ζητήματα που απασχολούν το Δήμο Πύργου και τους δημότες του. Η κυβέρνηση απλοποιώντας τις διαδικασίες επιθυμεί να επιταχύνει την αναπτυξιακή πορεία της Ηλείας, δημιουργώντας τις συνθήκες ώστε να έρθουν επενδύσεις και να εγκατασταθούν στην περιοχή. Ταυτόχρονα με τα διαθρωτικά ταμεία και τους πόρους που έρχονται στην περιοχή, θα αποτελέσει ένα τρόπο προσέλκυσης επενδυτών. Είμαστε κοντά στην τοπική κοινωνία. Πιστεύουμε ότι η αυτοδιοίκηση παίζει και θα παίξει σημαντικό ρόλο την επόμενη ημέρα, γι’ αυτό και ακούμε πολύ προσεκτικά τα αιτήματα των δημάρχων.

Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Αντωνακόπουλο για την εξαιρετική συνεργασία και τον πολύ αποδοτικό διάλογο που είχαμε».

Τέλος, ο κ. Αντωνακόπουλος πρόσφερε στον κ. Παπαθανάση το αναμνηστικό της πόλης όπως και τις δύο εκδόσεις του Δήμου Πύργου για τη Συμβολή της Ηλείας στην Επανάσταση του 1821 και την Αρχαία Φειά.

Ηλίας Ξανθούλης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πύργου

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη όταν υστερούμε στα βασικά»

«Μιλάμε για ανάπτυξη και αναρωτιέμαι πως μπορεί να γίνει αυτό όταν υστερούμε στα βασικά. Αρχικά δεν έχουμε νοσοκομείο, είναι υποστελεχώμενο. Ζητάμε να στελεχωθεί, μέχρι και ο τελευταίος παθολόγος κατέρρευσε. Υπάρχει ένα Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό που από Αλφειό μέχρι την Κυπαρισσία, αχρηστεύει όλη την περιοχή.  Η κατάργηση των ΑΕΙ είναι ένα ακόμα πλήγμα και εδώ έρχεται το ερώτημα πως είναι δυνατόν σε ένα από τους μεγαλύτερους κάμπους να παίρνουν τη σχολή της Γεωπονίας και  από ένα νομό με τόσα μνημεία να παίρνουν την Μουσειολογία; Προσπαθεί να ξεκινήσει ο σιδηρόδρομος με μετρικό σύστημα. Πως θα συνδεθεί ; Θα σταματά στην Αχαγιά; Και από εκεί και πέρα τα εμπορεύματα πως θα περάσουν για να πάνε σε όλη την Ευρώπη;

Το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων έχει φτάσει στα ύψη όπως και τα καύσιμα και η ενέργεια και με το νέο έτος θα ανέβουν και τα ασφαλιστικά. Είναι αναγκαστική η ενίσχυση σε όλες τις επιχειρήσεις είτε με μείωση του τιμολογίου είτε με ενίσχυση για την ηλεκτρική ενέργεια».

Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, βουλευτής Ηλείας ΝΔ

«Προσέλκυση των μεγάλων επενδύσεων προς τα εδώ»

«Είναι μεγάλη τιμή να έχουμε μαζί τον κ. Παπαθανάση, τον οποίον θεωρώ έναν από τους πιο σημαντικούς υπουργούς της κυβέρνησης για το νομό, και αυτό είναι κάτι που έχω πει ξανά στον ίδιο. Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια τόσο στον ίδιο και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, όσο στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, γιατί το έργο τους έχει φέρει την Ελλάδα παγκοσμίως πρώτη σε ρυθμό ανάπτυξης. Το δικό μου αίτημα από την πλευρά της Ηλείας, η οποία για μια σειρά λόγων, είτε αυτοί λέγονται περιβαλλοντικοί, είτε χωροταξικοί, είτε πολεοδομικοί έχει μείνει πίσω σε ρυθμό ανάπτυξης, είναι αυτές οι επιτυχίες, και η προσέλκυση των μεγάλων επενδύσεων να κατευθυνθούν και προς τα εδώ. Προς το νομό, όπου έχουμε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας της χώρας θα θέλαμε να έχουμε την δική σας πρωτοβουλία για να έρθει μια μεγάλη επένδυση. Αυτό χρειαζόμαστε για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Θέλω να δώσω ιδιαίτερη έμφαση στο ενεργειακό ζήτημα των επαγγελματιών. Έχουν βγει σημαντικά προγράμματα που θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα αλλά επειδή αυτά τα προγράμματα θέλουν χρόνο για να υλοποιηθούν θα πρέπει να υπάρξει αμεσότητα στην ενίσχυση».

Ανδρεάς Νικολακόπουλος, βουλευτής Ηλείας ΝΔ

«Τρείς προτάσεις για την Ηλεία»

«Αυτό το οποίο εμείς θέλουμε μέσα σε όλα αυτά, είναι να υπάρχει μεγαλύτερη περιφερειακή ανάπτυξη. Η Ηλεία, όπως και άλλοι περιφερειακοί νομοί, αλλά εμείς πρωτίστως, οι οποίοι εκπροσωπούμε ένα νομό, που θεωρούμε ότι έχει μείνει πίσω, τουλάχιστον σε σχέση με τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα τα οποία έχει, θέλουμε πολλά περισσότερα.  Εγώ θα ήθελα να θέσω τρεις συγκεκριμένες προτάσεις:  Πρώτον θεωρώ ότι στην Ηλεία, έχουμε τεράστιες δυνατότητες όσο αφορά την ακίνητη περιουσία, η οποία μπορεί να προσελκύσει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, και σε αυτό καθοριστικός είναι ο ρόλος της ΕΤΑΔ. Κορυφαίο παράδειγμα αποτελεί ο Καϊάφας, για τον οποίον έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια, με την προσέλκυση ιδιωτικού ενδιαφέροντος. Ένα ακόμη ζήτημα στο οποίο απαιτείται βοήθεια, είναι αυτό των κόκκινων δανείων. Μετά από τη μεγάλη φυσική καταστροφή, δόθηκαν δάνεια ώστε να στηριχτούν οι επιχειρηματίες. Εξαιτίας της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης που ακολούθησε πολλοί από αυτούς δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν. Άρα πολλοί από τους επιχειρηματίες της Ηλείας, δεν έχουν τραπεζικό προφίλ. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε και βέβαια πρέπει αυτή η ανάπτυξη η οποία θέλουμε, σε συνδυασμό με τα χρηματοδοτικά εργαλεία να έχει έναν σωστό χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά και να υπάρχει μια σωστή και πλήρης ενημέρωση προς τους επιχειρηματίες για να καταφέρουν την όσο δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση των εργαλείων αυτών»

Λευτέρης Βαρουξής, πολιτικός στέλεχος ΝΔ

«Πριμοδοτείστε τους νέους για να επενδύσουν»

«H Hλεία έχει ως βάση τον πρωτογενή τομέα για την ανάπτυξή της αλλά και τον τουρισμό. Οι μεγάλες επενδύσεις χρειάζονται και μεγάλες επενδύσεις στον οδικό άξονα. Ο δρόμος Πάτρα-Πύργος, ο οποίος ελπίζω μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να ολοκληρωθεί, ειλικρινά πιστεύω ότι θα είναι η αρχή του τέλους για τον μαρασμό της Ηλείας, θα είναι η αρχή της ανάπτυξης και η αρχή νέων επενδύσεων. Είναι τεράστια βοήθεια για εμάς τους Ηλείους να μπορέσει να έρθει ξένο κεφάλαιο να επενδύσει στην περιοχή μας. Καλό θα ήταν το κομμάτι του αναπτυξιακού νόμου να απεμπλακεί λίγο από το κομμάτι του τραπεζικού προφίλ. Για να γυρίσουμε το brain drain το οποίο θέλει ο πρωθυπουργός μας στο επόμενο γύρο του αναπτυξιακού νόμου που θα ανοίξει ίσως να πριμοδοτούσατε παραπάνω τους νέους κάτω των 40 ετών που θέλουν να επενδύσουν, έτσι ώστε να έχουν μεγαλύτερη βαθμολογία και να μπορούν να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους πολύ ποιο εύκολα, γιατί εάν οι γονείς τους δεν έχουν το κεφάλαιο για να τους βοηθήσουν, αυτά τα παιδιά είναι αναγκασμένα να  μην  μπορέσουν να ξεκινήσουν κάτι από μόνα τους. Αυτό θα πρέπει να το δείτε κυρίως για τους νέους επιστήμονες. Ένα άλλο κομμάτι το οποίο θα τρέξει από τον Ιανουάριο είναι οι επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά. Στόχος μας είναι να ρίξουμε το κόστος έτσι ώστε να μπορέσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και στην αγορά και γενικότερα στην Ευρώπη. Και εκεί θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τις τράπεζες γιατί πάλι όποιος δεν έχει το κεφάλαιο και συγκεκριμένα το 50% που θα χρειαστεί δεν θα μπορεί να μπει στους δικαιούχους  της χρηματοδοτικής ενίσχυσης για να υλοποιήσει αυτή την επένδυση».

Αλέξης Νταουλάρης, πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Ηλείας

«Δάνεια και δημογραφικό τα βασικά προβλήματα»

«Δύο είναι τα βασικά προβλήματα. Το ένα είναι τα δάνεια που είναι πολύ σημαντικό και εκτός του ότι είναι ‘’κόκκινα’’, έχουν φύγει από τις τράπεζες και έχουν πάει στις εταιρείες διαχείρισης με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολη η κατάσταση της ρύθμισής τους.   Το άλλο είναι ότι σε βάθος εικοσαετίας έχει μικρύνει ο πληθυσμός και πρέπει ίσως να βάλουμε ένα πλαίσιο ώστε να φέρουμε πίσω τους νέους και να κρατήσουμε όσους είναι στην περιοχή εδώ».

Φώτης Νικολόπουλος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας

«Πάγιο αίτημα ο ακατάσχετος λογαριασμός και μεγάλο πρόβλημα οι σχολές»

«Το πρώτο βασικό πρόβλημα είναι αυτό με τον ακατάσχετο λογαριασμό. Είναι ένα πάγιο αίτημα των επαγγελματιών από το 2010 και μετά. Από τα μνημόνια και μετά δημιουργήθηκε τεράστιο πρόβλημα στις επιχειρήσεις. Οι κυβερνήσεις πήρα μέτρα για τα νοικοκυριά, όχι όμως για τις επιχειρήσεις. Τα 1200 αυτά ευρώ που ζητάμε εμείς να είναι ακατάσχετα είναι ζωτικής σημασίας για τις μικρές επιχειρήσεις διότι με αυτά τα χρήματα μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν το ενοίκιο και άλλες υποχρεώσεις. Θα θέλαμε οι οποίος δόσεις δίνονται με ρυθμίσεις να είναι χωρίς πανωτόκια. Τέλος, το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο νομός είναι με τις σχολές και έχει να κάνει με την οικονομία. Δυστυχώς τόσο η Αμαλιάδα όσο και ο Πύργος δεν έχουν πανεπιστημιακές σχολές και αυτό έχει πολλαπλό αντίκτυπο. Μειονέκτημα για τον νομό γιατί δεν μπορεί να προσελκύσει κόσμο».