Πολιτική

Νίκος Παππάς: «Εκλογές στο τέλος της τετραετίας»

Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και γενικότερα της χώρας εμφανίζεται ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην εφ. «Πατρίς».

Ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού επισημαίνει ότι τα αντίμετρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή θα ελαφρύνουν εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που επλήγησαν από τα μνημόνια, ενώ θεωρεί ότι είναι θέμα λίγων ημερών το αίσιο τέλος στη συμφωνία για τη μείωση του ελληνικού χρέους. Ο κορυφαίος υπουργός τονίζει ότι η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας, ενώ προβλέπει εσωκομματικά προβλήματα στη Νέα Δημοκρατία, χαρακτηρίζοντας αδύναμη και εθνικά καταστρεπτική την στρατηγική Μητσοτάκη. Όσον αφορά την καθυστέρηση στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδεις επιρρίπτει ευθέως τις ευθύνες στα μέλη του ΕΣΡ, και τους καλεί να επισπεύσουν τις διαδικασίες.

Τα μέτρα και τα αντίμετρα του πολυνομοσχεδίου ψηφίστηκαν στη Βουλή από την κυβερνητική πλειοψηφία και αποτελούν πλέον νόμο του κράτους. Ωστόσο, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις και στα μισθολόγια. Φοβάστε κάποια εμπλοκή στο μέλλον;

Σας υπενθυμίζω ότι η αρμοδιότητα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, στα νομοσχέδια που αφορούν συνταξιοδοτικά ζητήματα του Δημοσίου, είναι αμιγώς γνωμοδοτική. Το νομοσχέδιο συνοδεύτηκε από έκθεση αιτιολόγησης όλων των ρυθμίσεων, ενώ η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής λήφθηκε υπόψη και -όπου κρίθηκε αναγκαίο- υπήρξαν οι σχετικές τροποποιήσεις.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ένα σύνολο θετικών μέτρων κοινωνικής στήριξης, τα οποία θα μηδενίσουν τις επιβαρύνσεις, οδηγώντας σε μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Εξακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά θα δουν το ενοίκιο ή το στεγαστικό τους δάνειο να επιδοτείται, το 80% των Ελλήνων θα δουν τη συμμετοχή τους στα φάρμακα να μειώνεται, 135.000 παιδιά θα πάνε δωρεάν σε παιδικούς σταθμούς, οι μισοί μαθητές θα σιτίζονται δωρεάν στο σχολείο κ.ο.κ. Άρα, όχι μόνο δεν θα επιβαρυνθεί η ελληνική κοινωνία, αλλά το πακέτο των αντίμετρων θα μας επιτρέψει να εστιάσουμε τις ελαφρύνσεις στα στρώματα εκείνα που περισσότερο έπληξαν οι πολιτικές των περασμένων ετών.

Παρά τις προβλέψεις για ολοκλήρωση της συμφωνίας στο Εurogroup της περασμένης Δευτέρας, αυτό δεν επετεύχθη. Δεν υπήρξε ούτε απόφαση για εκταμίευση της δόσης, αλλά πολύ περισσότερο παραμένει το χάσμα μεταξύ Σόιμπλε και ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους. Πόσο σας προβληματίζει η παράταση της αβεβαιότητας. Και πόσο επηρεάζει την οικονομίας μας;

Η οικονομία μας έχει σταθεροποιηθεί και οδεύει προς την ανάπτυξη. Όλοι οι δείκτες συνηγορούν σε αυτό. Ενδεικτικά θα αναφέρω μονάχα ότι κατά την πρωθυπουργία Γ. Παπανδρέου η ελληνική οικονομία απώλεσε 543.000 θέσεις εργασίας, κατά την περίοδο Παπαδήμου χάθηκαν άλλες 93.000 θέσεις και στη διάρκεια της πρωθυπουργίας Σαμαρά σημειώθηκε απώλεια 259.000 θέσεων εργασίας. Στην πρωθυπουργία Τσίπρα η χώρα μας κέρδισε περισσότερες από 200.000 νέες θέσεις εργασίας.

Δικός μας στόχος είναι η καθαρή λύση για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, χωρίς γκρίζες ζώνες και χωρίς ασάφεια. Πλέον, δεν γίνεται ό,τι πει ο κύριος Σόιμπλε. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup αναγνωρίστηκε από όλους ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Τώρα είναι οι εταίροι και δανειστές μας που έχουν ηθικό, πολιτικό και νομικό καθήκον να υλοποιήσουν τις δικές τους και, κατά τη γνώμη μου, αυτό θα συμβεί στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Δεν μπορεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα να είναι α λα καρτ. Δεν μπορεί κάποιοι να λένε «ναι» στα μέτρα αλλά «όχι» στη ρύθμιση του χρέους. Είμαι βέβαιος ότι είναι ζήτημα –λίγου- χρόνου να έχουμε θετικές εξελίξεις σε αυτό το κομβικής σημασίας ζήτημα.

Μήπως και οι επόμενες αξιολογήσεις θα έχουν την ίδια δραματοποίηση; Ακόμη κι όταν δεν υπήρξε λόγος, οι δανειστές απέδειξαν ότι μπορούν να δημιουργήσουν τεχνητά προσκόμματα.

Αυτό που διαφαίνεται με σαφήνεια είναι ότι η Ευρώπη αλλάζει. Ήδη, μέσω της διαπραγματευτικής μας τακτικής, η Ελλάδα έχει κερδίσει συμμάχους. Ποιος θα το φανταζόταν αυτό πριν από δυο χρόνια;

Από την άλλη μεριά, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν πολιτικοί ανταγωνισμοί, προτεραιότητες και συμφέροντα –σε διεθνές, αλλά δυστυχώς και σε εγχώριο επίπεδο-  που δεν επιθυμούν λύση για την Ελλάδα τώρα και για την Ευρώπη αύριο. Ωστόσο, πλέον έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Η χώρα μας έχει κερδίσει συμμάχους, έχει πείσει φίλους και «εχθρούς» για το τι ακριβώς συμβαίνει και τι πρέπει να συμβεί.

Το πρόγραμμα μακροπρόθεσμα βγαίνει κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά; Αν ναι, αυτό σημαίνει ότι πάμε πλέον για την εξάντληση της τετραετίας;

Έχω πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν δηλώσει πως το κυβερνητικό μας έργο θα κριθεί από τον ελληνικό λαό στο τέλος της τετραετίας. Η επόμενη εκλογική μάχη θα δοθεί το Μάιο του 2019, στις προγραμματισμένες ευρωεκλογές. Ως τότε, αν θέλετε τη γνώμη μου, το μόνο σενάριο πρόωρων εκλογών θα μπορούσε να αφορά σε αυτές για την αλλαγή αρχηγού στη ΝΔ, του ανθρώπου που έχει φέρει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το καταστροφικό αφήγημα του ακροδεξιού νεοφιλελευθερισμού. Η αδύναμη και εθνικά καταστρεπτική στρατηγική του κ. Μητσοτάκη δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει ανεκτή από τα στελέχη και τους υποστηρικτές της κεντροδεξιάς παράταξης.

Η επικράτηση του Μακρόν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας  τι σημαίνει για το μέλλον της Ευρώπης;

Η αλήθεια είναι πως η Γαλλία ήταν ανέκαθεν μια χώρα με πολύ σημαντική και καίρια θέση στο κοινό μας ευρωπαϊκό όραμα. Δεν είναι, λοιπόν, παράλογο που πολλοί βλέπουν την εκλογική επικράτηση Μακρόν –ενός πολιτικού με ξεκάθαρο φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό- ως μια ένδειξη αλλαγής στη στάση της Γαλλίας στα ευρωπαϊκά θέματα. Μια αλλαγή που μπορεί και να σημάνει μια στροφή της χώρας προς την ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και του κοινού ευρωπαϊκού μας οράματος. Κατά τη γνώμη μου, ένα πρώτο θετικό σημάδι αυτού του εκλογικού αποτελέσματος για όλη την Ευρώπη –χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει η παραμικρή ιδεολογική σύγκλιση με το νέο Πρόεδρο της Γαλλίας– είναι το γεγονός ότι ηττήθηκε η Μαρί Λεπέν, η εκπρόσωπος του ακραίου εθνικιστικού λόγου.

Συνοδεύσατε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα. Ποιες οι εντυπώσεις που αποκομίσατε; Υπάρχει ενδιαφέρον από τους Κινέζους για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα;

Είχαμε την τύχη να συναντηθούμε με ανώτατα στελέχη της Κρατικής Διοίκησης, του Ραδιοφώνου, του Κινηματογράφου, της Τηλεόρασης και του Υπουργείου Βιομηχανίας, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής της Κίνας. Η χώρα μας εμβαθύνει και διευρύνει, με ταχείς ρυθμούς, τη στρατηγική της σχέση με την Κίνα, με μοχλό, όχι μόνο τις οικονομικές και επενδυτικές συνεργασίες, αλλά και τις συνέργειες στους τομείς των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής, τον πολιτισμό, τον κινηματογράφο και την οπτικοακουστική πολιτιστική βιομηχανία. Τους δυο λαούς, τον ελληνικό και τον κινεζικό, μας ενώνουν πολλά. Με τις νέες συνέργειες που σας περιέγραψα, θα μας ενώνουν ακόμη περισσότερα. Κι αυτό είναι προς όφελος και των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με έρευνες η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις του «Ευρωπαϊκού Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI)». Ποιες πρωτοβουλίες παίρνετε για να βελτιωθεί αυτή η εικόνα;

Η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε ένα πεδίο λεηλατημένο και άναρχο στον τομέα της Ψηφιακής Πολιτικής. Ο τομέας της ψηφιακής τεχνολογίας δεν υπήρχε πουθενά στο κράτος, ή την κοινωνία. Όμως εμείς αντιλαμβανόμαστε αυτή την έλλειψη ως μια μεγάλη ευκαιρία. Μέσα σε μόλις ένα χρόνο καταφέραμε να βελτιώσουμε τους δείκτες μας στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας για το 2017 (DESI 2017), κατά 8,6%. Μία επίδοση που κατατάσσεται στις 5 πρώτες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανέφερε και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, Άντρους Άνσιπ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Παράλληλα, έχουμε εκπονήσει ένα Εθνικό Σχέδιο Ψηφιακής Πολιτικής, στηριγμένο σε σαφείς άξονες και στόχους, προσπαθούμε να κατευθύνουμε τον κόσμο της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, να ενημερώσουμε την ελληνική κοινωνία για την ψηφιακή εποχή που έρχεται, να αναβαθμίσουμε τα δίκτυα σε όλη την επικράτεια της χώρας και, τέλος, να ανακτήσουμε τα δικαιώματα της Ελλάδας στο διάστημα, ιδρύοντας για πρώτη φορά Ελληνική Διαστημική Εταιρεία.

«Ψηφιακή ανάπτυξη για όλους τους ¨Ελληνες»

Ο περιφερειακός Τύπος είναι αυτός που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από την εφτάχρονη οικονομική κρίση. Πώς θα διασφαλίσετε τη βιωσιμότητα των περιφερειακών εφημερίδων;

Οι πρωτοβουλίες μας είναι διαρκείς και στοχευμένες. Όλα τα επίπεδα της Ψηφιακής μας Πολιτικής διέπονται από τη βασική μας προτεραιότητα: μια χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς ψηφιακή ανάπτυξη για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Οφείλουμε να φέρουμε το αύριο, σήμερα. Για όλους.

Δυστυχώς, είναι αλήθεια πως σε πολλά επίπεδα κατά το παρελθόν η περιφέρεια βρέθηκε σε δεύτερη μοίρα, όμως αυτό έχει αλλάξει άρδην με την δική μας διακυβέρνηση. Σας υπενθυμίζω μόνο τις πρωτοβουλίες μας που αφορούν:

1) στην εγγραφή των Διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης στο Μητρώο Online Media, ένα μητρώο που εξασφαλίζει συμμετοχή στην κρατική διαφήμιση μόνο για τα πιστοποιημένα μέλη του, με το 30% των διαφημιστικών δαπανών αυτών να οδεύει αποκλειστικά σε περιφερειακά μέσα και

2) την ανάπτυξη του εθνικού δικτύου ευρυζωνικής πρόσβασης νέας γενιάς σε αστικές, νησιωτικές, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, και συγκεκριμένα με τα έργα «Superfast Broadband» και «Rural Extension».

«Η κοινωνία απαιτεί το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες»

Σε ποια φάση βρίσκεται ο νέος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες; Γιατί υπάρχει αυτή η μεγάλη καθυστέρηση, παρά τις επανειλημμένες προσωπικές σας οχλήσεις προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για επίσπευση των διαδικασιών;

Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες έπρεπε να έχει γίνει χθες –όπως συνηθίζω να λέω κάθε φορά που ερωτούμαι για το θέμα. Είναι δυστυχώς αντισυνταγματικό αυτό που συμβαίνει στην χώρα μας, αυτό το ιδιότυπο καθεστώς «αεροπειρατείας». Πλέον, ο κάθε πολίτης έχει καταλάβει ότι βρισκόμαστε σε μια φάση καθυστέρησης, για την οποία πρέπει να απαντήσουν τα μέλη του ΕΣΡ, στα οποία έχουμε παράσχει ως Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης όλα τα απαραίτητα «εργαλεία» για τη λειτουργία της Αρχής (προσωπικό, προϋπολογισμό) και τη διενέργεια του διαγωνισμού (τεχνογνωσία, λογισμικά, μελέτες διεξαγωγής). Τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής πρέπει, με τη σειρά τους, να καταλάβουν πως δεν τους βλέπει μόνο ο νομοθέτης. Τους βλέπει ολόκληρη η κοινωνία, που απαιτεί να γίνει ο διαγωνισμός όπως ακριβώς επιτάσσει το ίδιο το Σύνταγμα.

Όλη η επικαιρότητα