Διατροφή

Νηστεία την Μεγάλη Εβδομάδα – Τι να τρώω όταν νηστεύω

Από τη Μαρία Αθ. Ψωμά M.D. Ph.D. DU ιατρό-βιοπαθολόγο Ιατρική της Παχυσαρκίας διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Πανεπιστήμιο Παρισιού VI).
Ακούστε το άρθρο

Καθώς έρχεται το Πάσχα, σύντομα θα διανύσουμε την Μεγάλη Εβδομάδα και αν μέχρι τώρα δεν ακολούθησες κάποια νηστεία, τώρα πολύ πιθανό να νηστέψεις. Παρακάτω λοιπόν θα σου απαντήσουμε στο ερώτημα “νηστεύω, τι να φάω;”.

Νηστεία στην Μεγάλη Εβδομάδα

Σύμφωνα με το missbloom.gr, η περίοδος της νηστείας θεωρείται για τους περισσότερους “αποτοξίνωση”. Αυτό ισχύει όσον αφορά την μείωση των κορεσμένων λιπαρών, της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, λόγω της αποχής από τη ζωική πρωτεΐνη, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τους ανθρώπους με αυξημένη χοληστερίνη και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Επίσης με τις πολλές σαλάτες και τα φρούτα, αυξάνονται οι φυτικές ίνες και βελτιώνεται η λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Από την άλλη όμως η νηστεία έχει πολλές διατροφικές παγίδες.

Οι διατροφικές παγίδες στη νηστεία

Μια επικίνδυνη περίοδος για την αύξηση του σωματικού βάρους:

Προκειμένου να χορτάσεις, επειδή δεν έχεις εναλλακτικές πολλές, υπάρχει κίνδυνος να φας μεγάλες ποσότητες από ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά και χαλβά, που είναι βόμβες θερμίδων.

Επειδή δεν μπορείς να φας κρέας, και στερείσαι πρωτεΐνης, πεινάς ευκολότερα.

Εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης είναι τα θαλασσινά, το τυρί σόγιας, οι ξηροί καρποί και η κινόα – ένα ψευδοδημητριακό υψηλό σε πρωτεΐνη.

Επίσης λόγω αποχής από τα γαλακτοκομικά στερείσαι ασβεστίου.

Εναλλακτικές πηγές ασβεστίου είναι το μπρόκολο, τα αμύγδαλα, το ταχίνι, το σουσάμι και το γάλα και τυρί από σόγια, όπως το tofu.

Το ίδιο ισχύει για το σίδηρο, επειδή η πιο βιοδιαθέσιμη μορφή του βρίσκεται στο κόκκινο κρέας. Στη νηστεία αντί για αυτό μπορείς να καταναλώσεις σουπιά, αποξηραμένα βερίκοκα και ξηρούς καρπούς.

Για τους παραπάνω λόγους η περίοδος της νηστείας δεν ενδείκνυται σε ευπαθείς ομάδες, όπως εγκύους, θηλάζουσες, ηλικιωμένους και μικρά παιδιά.

Μετά τη νηστεία, τι;

Μετά την εβδομάδα αυτή φτάνουμε στο βράδυ του Μ. Σαββάτου, μετά την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα:

Το Σάββατο το μεσημέρι μπορείς να φας κάτι ελαφρύ, όπως κριθαρένιο ντάκο με 100 γρ. τυρί σόγιας, ντομάτα, κάπαρη και σαλάτα.

Το απόγευμα ένα φρούτο με ξηρούς καρπούς και το βράδυ ένα πιάτο μαγειρίτσα με βραστό αυγό.

Η Κυριακή του Πάσχα θέλει ιδιαίτερη προσοχή:

Οι περισσότεροι μένουν νηστικοί μέχρι το μεσημέρι με αποτέλεσμα να πέφτουν “με τα μούτρα”, στο πασχαλινό τραπέζι. Μην κάνεις το ίδιο λάθος.

Φάε για πρωινό, 1 φέτα τσουρέκι ή αυγά και το μεσημέρι πάντα μια σαλάτα πριν από οτιδήποτε φας.
Δεν χρειάζεται να στερηθείς κάτι. Μπορείς να φας από όλα άλλα με μέτρο.

Καλό Πάσχα!

Όλη η επικαιρότητα