Γεύσεις

Νηστίσιμες ιδέες για γρήγορα γεύματα

Ακούστε το άρθρο

Θέλεις να νηστέψεις, αλλά επίσης θέλεις να μην τρως όλη την μέρα σου στην κουζίνα; Οι παρακάτω συνταγές θα σε σώσουν.

Νηστίσιμη γαριδομακαρονάδα
Υλικά:
Για το ζωμό: κεφάλια γαρίδας, 1 καρότο κομμένο σε χοντρά κομμάτια, ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1/2 πράσο κομμένο σε χοντρά κομμάτια, 1 φύλλο δάφνη, 3-4 κόκκοι μπαχάρι, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 κ.γλ. πελτές ντομάτας, 400 ml νερό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γαριδομακαρονάδα: 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1/2 κρεμμύδι, 1 σκελίδα σκόρδο, 400 γρ. γαρίδες, ½ φλιτζάνι ούζο ή τσίπουρο, 1 κ.γλ. εστραγκόν, 1 κ.γλ. πελτές ντομάτας, 2 ντοματάκια ολόκληρα αποφλοιωμένα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 2 κ.γλ. βούτυρο, 250 γρ. λιγκουίνι

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε το ζωμό: Αφαιρούμε τα κεφάλια από τις γαρίδες και τα κρατάμε στην άκρη για να ετοιμάσουμε τον ζωμό. Αν θέλουμε αφαιρούμε το κέλυφος. Ρίχνουμε τα κεφάλια σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε να βγάλουν τα αρώματά τους για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε παρθένο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά τα κεφάλια γαρίδας. Ρίχνουμε καρότο, κρεμμύδι, πράσο, σκόρδο και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στην κατσαρόλα να βγάλει τα αρώματά του. Προσθέτουμε τόσο νερό όσο να καλύψει τα λαχανικά, χωρίς να γεμίσει όμως η κατσαρόλα. Ρίχνουμε ένα φύλλο δάφνη, μερικούς κόκκους μπαχάρι, αλατίζουμε κατά την προτίμησή μας και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση ο ζωμός. Κατόπιν κατεβάζουμε σε χαμηλή φωτιά.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Σε τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο. Σοτάρουμε κρεμμύδι και σκόρδο. Όταν ροδίσουν, προσθέτουμε τις γαρίδες. Ανακατεύουμε να λαδωθούν οι γαρίδες και να πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με ούζο ή τσίπουρο. Όταν απορροφηθεί το αλκοόλ προσθέτουμε εστραγκόν και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε πελτέ ντομάτας. Mε την κουτάλα τον τρίβουμε στο τηγάνι για να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε ντοματάκια ολόκληρα αποφλοιωμένα και ανακατεύουμε καλά. Παράλληλα, σουρώνουμε τον ζωμό. Με το κουτάλι πιέζουμε τα λαχανικά στο σουρωτήρι για να βγάλουν όλα τα υγρά τους. Με μια κουτάλα προσθέτουμε τομ ζωμό στη σάλτα με τις γαρίδες. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλατίζουμε καλά, και ανακατεύουμε να δέσουν όλες οι γεύσεις και τα αρώματα. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά.
Ετοιμάζουμε τη γαριδομακαρονάδα: Κατόπιν προσθέτουμε στο τηγάνι τα βρασμένα al dente ζυμαρικά – κατά προτίμηση λιγκουίνι. Ανακατεύουμε καλά τα ζυμαρικά στη σάλτσα. Προσθέτουμε το κρύο βούτυρο το οποίο θα δέσει τη σάλτσα μας. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει το βούτυρο στο φαγητό μας. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά σε πιάτο, προσθέτοντας τις γαρίδες.
Η συνταγή από εδώ.

Μανιτάρια στιφάδο
Υλικά: 1 κιλό μανιτάρια champignon, 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, 20 κρεμμύδια για στιφάδο, 2 φύλλα δάφνης, 1 στικ κανέλας, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 5 μπαχάρια, 2 γαρίφαλα, 2 σκ. Σκόρδο, 50 γρ. κόκκινο κρασί, 1 κύβο λαχανικών, 400 γρ. ντομάτα κονκασέ, 100 γρ. νερό, αλάτι, πιπέρι, 1 πρέζα μπούκοβο, 1 κ.γ. μέλι
Για το σερβίρισμα: ρύζι μπασμάτι, φρέσκια ρίγανη, 1 κ.γ. ελαιόλαδο, πιπέρι

Εκτέλεση: Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο. Βάζουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν 3-4 λεπτά. Κόβουμε τα μανιτάρια σε τέσσερα κομμάτια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, την κανέλα, τον πελτέ και σοτάρουμε. Σε ένα τουλουπάνι βάζουμε τα μπαχάρια, τα γαρίφαλα, τα σκόρδα ολόκληρα και το βάζουμε στο τηγάνι. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τον κύβο, τη ντομάτα κονκασέ, το νερό, αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο καλύπτουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30-40 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Σερβίρουμε με το ρύζι, τη ρίγανη, το ελαιόλαδο και πιπέρι.
Η συνταγή από εδώ.

Μυδοπίλαφο με κρασί
Υλικά: 1 κιλό μύδια με κέλυφος, 1 1/2 κούπα ρύζι για πιλάφι, 3 1/2 κούπες νερό χλιαρό, 1 κύβο λαχανικών, 1 ποτηράκι κρασί, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο, Μαϊντανό, Άνηθο, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, Μείγμα μπαχαρικών για ψάρι, Αλάτι και κόκκινο γλυκό πιπέρι, Χυμό λεμονιού

Εκτέλεση: Σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο που έχουμε αλέσει στο multi. Ρίχνουμε μέσα τον κύβο λαχανικών, τα μπαχαρικά, το αλάτι, το πιπέρι το μαϊντανό και τον άνηθο ψιλοκομμένα. Σβήνουμε με το κρασί. Εν τω μεταξύ πλένουμε καλά τα μύδια, αφαιρούμε την τρίχα και μετά τα αχνίζουμε σε μια κατσαρόλα για να ανοίξουν. Όσα παραμείνουν κλειστά τα πετάμε. Τα υπόλοιπα τα ξεπλένουμε και ελέγχουμε πάλι για τρίχα.
Ρίχνουμε στη σύβραση που έχουμε κάνει το ρύζι αφού το καθαρίσουμε και το πλύνουμε. Σε 5′ ρίχνουμε και τα μύδια. Μαγειρεύουμε για άλλα 5′, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη με μια καθαρή πετσέτα και το καπάκι της πάνω στο σβηστό μάτι να απορροφήσει τα υγρά. Σερβίρουμε το φαγητό με λεμόνι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Η συνταγή από εδώ.

Μπάμιες στο φούρνο
Υλικά: 500 γρ. κατεψυγμένες μπάμιες, 1 μελιτζάνα, 1 ξερό κρεμμύδι, 2-3 ντομάτες, 250 ml ζεστό νερό, Λίγο ελαιόλαδο, Αλάτι, πιπέρι, 1/2 κ.γ. ζάχαρη, 1 κ.σ. βαλσάμικο με μέλι, 1/2 μάτσο μαϊντανό (προαιρετικό)

Εκτέλεση: Προσθέτουμε τις μπάμιες στο ταψί/πυρέξ. Συνεχίζουμε με τη μελιτζάνα κομμένη σε κυβάκια. Έπειτα το κρεμμύδι, το οποίο περνάμε πρώτα από το multi. Συνέχεια έχουν οι ντομάτες. Προσθέτουμε τέλος το νερό και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε μεσαία σχάρα. Ψήνουμε στους 190-200 βαθμούς σε αέρα (αναλόγως τον φούρνο) για μια ώρα και έπειτα ανακατεύουμε πάλι. Για δέκα λεπτά το ψήνουμε σε αντιστάσεις. Αφήνουμε να κρυώσει 15’ για να βγάλει τις έντονες του γεύσεις.
Η συνταγή από εδώ.

Όλη η επικαιρότητα