ΝΟΔΕ Ηλείας: Συνάντηση για την Ανάπτυξη στη Ζαχάρω

Με… «ελεύθερο» Κυπαρισσιακό και αναβαθμισμένο Καϊάφα! – Όλα τα σοβαρά θέματα της περιοχής στο «τραπέζι» από τον πρόεδρο ΝΟΔΕ ΗΛΕΙΑΣ Χρ. Γαβρά και τον δήμαρχο κ. Κ. Αλεξανδρόπουλο

Όλα τα μεγάλα και σοβαρά θέματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή της Ζαχάρως και της Φιγαλείας συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου της ΝΟΔΕ Ηλείας Χρήστου Γαβρά και του Δημάρχου Κώστα Αλεξανδρόπουλου που έγινε στο Δημαρχείο της Ζαχάρως.

Παρόντες στην συνάντηση ήταν και οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Τάσος Αλτάνης και Χρήστος Βλάχος, η Αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηλείας κα. Έλσα Κωστοπούλου, η Πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Ζαχάρως κα. Γεωργία Γριβάκη και τα μέλη της κα. Κωνσταντίνα Χωρέμη και κ. Άρης Καλογερόπουλος.

Το κυριότερο θέμα που συζητήθηκε ήταν η προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για τον σχεδιασμό μιας στρατηγικής για την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής, με άξονα τον τουρισμό και με στόχο την περαιτέρω αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, έχοντας σημεία αναφοράς το οικοσύστημα του Καϊάφα, τον Ναό Επικούριου Απόλλωνα, καθώς και τις ακτές που υπάρχουν και είναι από τις καλύτερες της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Επίσης τονίσθηκε η αναγκαιότητα της αντιμετώπισης του Πάρκου του Κυπαρισσιακού Κόλπου και των δεσμεύσεων που επέβαλλε η προηγούμενη Κυβέρνηση, και το οποίο επί της ουσίας έχει «φρενάρει» οποιαδήποτε επενδυτική πρωτοβουλία και δραστηριότητα που θα μπορούσε να προχωρήσει με τον ανάλογο σεβασμό στο περιβάλλον.

Ο κ. Αλεξανδρόπουλος ενημέρωσε αναλυτικά για τις ενέργειες, αυτοδιοικητικές, πολιτικές και νομικές που έγιναν μέχρι τώρα για την άρση του σχετικού Π.Δ. και ο κ. Γαβράς που τάχθηκε από την πρώτη στιγμή υπέρ της αλλαγής και τροποποίησής του δήλωσε ότι και η ΝΟΔΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει και με τη δική της παρέμβαση προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

Τι ειπώθηκε για τα λουτρά και τα υδροπλάνα

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης και για τον «θησαυρό» ανάπτυξης που έχει στα «σπλάχνα της» η Ζαχάρω, τον Καϊάφα με τα Ιαματικά του Λουτρά που τόσο καιρό ήταν εγκαταλελειμμένος, σύντομα όμως αναμένεται εκεί να ξεκινήσει ένα σημαντικό έργο που όλοι ελπίζουν ότι θα δώσει «πνοή» στην περιοχή και θα αποτελέσει το ξεκίνημα για να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις σε αυτή.

Μία από αυτές όπως ελέχθη θα πρέπει να είναι και η αδειοδότηση υδατοδρομίου στον Καϊάφα με τη δρομολόγηση υδροπλάνων, κάτι που αναμένεται να μπει σε προτεραιότητα το αμέσως επόμενο χρονικά διάστημα και θεωρείται επιβεβλημένο αφού ο Καϊάφας προσελκύει το ενδιαφέρον «ακριβού» τουρισμού που ωστόσο απαιτεί διευκολύνσεις και υποδομές.

 

Η ίδρυση γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Μεγάλη συζήτηση έγινε και για τα θέματα της Πρωτογενούς Παραγωγής, αφού ο Δήμος εκτός από τουριστικός είναι και αγροτικός και χρειάζεται τη στήριξη τόσο της Πολιτείας όσο και της Περιφέρειας. Εκφράστηκε μάλιστα ικανοποίηση από το γεγονός της Ίδρυσης Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης στη Ζαχάρω, που με την κατάλληλη στελέχωση θα βοηθήσει τους καλλιεργητές της περιοχής και στον τομέα συμβουλευτικής γεωργίας, όσο και σε εκείνον της εξυπηρέτησης των παραγωγών για γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Στην ίδια συνάντηση τέλος υπήρξαν αναφορές στα έργα της οδοποιία, στην αποκατάσταση πυρόπληκτων περιοχών και την απορρόφηση χρημάτων από Ταμείο Μολυβιάτη, στα σοβαρά ζητήματα της Υγείας και τις ελλείψεις σε Κ.Υ. Ζαχάρως και Περιφερειακό Ιατρείο Φιγαλείας κ.λπ.