Να μην ψηφιστεί το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο προωθεί η κυβέρνηση, ζήτησαν τα σωματεία και οι φορείς, οι οποίοι συμμετείχαν χθες στις απεργιακές κινητοποιήσεις σε Πύργο και Αμαλιάδα, στα πλαίσια της απεργίας που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ και πολλά εργατικά κέντρα σε όλη τη χώρα.
Όλοι όσοι μίλησαν, αλλά και όλοι όσοι παραβρέθηκαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ανέφεραν ότι το νέο εργασιακό νομοσχέδιο καταργεί βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα και θα πρέπει άμεσα να αποσυρθεί, ειδάλλως θα μπούμε σε έναν εργασιακό “Μεσαίωνα”.
Κατά τη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης τα σωματεία και οι φορείς είχαν αναρτήσει και αρκετά πανό τα οποία αναφέρονταν φυσικά στην ανάγκη να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να μην ψηφιστεί, αφού δεν καλύπτει με κανέναν τρόπο τα εργασιακά δικαιώματα, αντίθετα τα καταστρατηγεί.
Να σημειωθεί ότι μετά το τέλος των ομιλιών στην κεντρική πλατεία του Πύργου, ακολούθησε πορεία έως και το κτήριο του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ Πύργου), όπου για μία ακόμη φορά τα σωματεία και οι φορείς ζήτησαν να δοθεί επιτέλους λύση στο θέμα του Σπύρου Γιακουμέλου, που ακόμα προσπαθεί να πάρει τη σύνταξη του και δεν τα έχει καταφέρει, παρότι έχει κερδίζει τον δικαστικό αγώνα τον οποίο δίνει εδώ και πολλά χρόνια.
Στην απεργιακή κινητοποίηση μίλησαν ο Χρήστος Γαρύφαλλος, πρόεδρος εργαζομένων δήμων Πύργου, Αρχ. Ολυμπίας και Ζαχάρως, η Νατάσα Παναγιωτάρα, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, η Έλλη Μπίσσα, αντιπρόεδρος ΕΛΜΕ Ηλείας, ο Χρήστος Τσαγκάρης, πρόεδρος Συνταξιούχων Πύργου και Περιχώρων, ο Σωκράτης Σωτηρόπουλος, εκπρόσωπος της ΠΟΕΔΗΝ, ο Νίκος Λοχοβίτης, πρόεδρος της ΕΔΟΠ ΔΕΗ, η Ζωή Τσάση, πρόεδρος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου – Κυλλήνης και αντιπρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, ο Κώστας Γιάνναρος, πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Ηλείας, ο Νίκος Γκότσης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις, στα καταστήματα και υπηρεσίες του νομού Ηλείας, ενώ ο Χρήστος Κουής, πρόεδρος εργαζομένων στο εργοστάσιο απορριμμάτων Τριανταφυλλιάς, έκανε την κεντρική ομιλία.
Έλλη Μπίσσα : «Το νομοσχέδιο ολοκληρώνει το έγκλημα της κατάργησης εργασιακών δικαιωμάτων»
Η Έλλη Μπίσσα στην ομιλία της τόνισε μεταξύ άλλων.
«140 χρόνια από την εξέγερση των εργατών του Σικάγου, η κυβέρνηση φέρνει σε νομοσχέδιο την εργασία των δεκατριών ωρών, μέσα στα χρονικά όρια της 24ωρης μέρας. Στις ώρες αυτές δεν περιλαμβάνεται ο χρόνος του διαλείμματος και ο άγραφος και απλήρωτος χρόνος της μετακίνησης προς και από την εργασία. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας με το οποίο ενσωματώνεται στο Ελληνικό Δίκαιο η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ολοκληρώνει το έγκλημα της κατάργησης βασικών και στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων, γυρίζοντάς μας έναν αιώνα πίσω. Η οδηγία αυτή εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο για τις εργατικές ανατροπές που έχουν προχωρήσει εδώ και πολλά χρόνια σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είχε υπερψηφιστεί στο Ευρωκοινοβούλιο από τη Νέα Δημοκρατία και τους χρυσαυγίτες ευρωβουλευτές, ενώ όταν είχε συζητηθεί στο συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την είχε υπογράψει η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».
Νίκος Λοχοβίτης : «Επαίσχυντο προπαγανδιστικό ψέμα …»
Ο Νίκος Λοχοβίτης στην ομιλία του ανέφερε.
«Χαιρετίζω τις χιλιάδες απεργούς εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα και με ιδιαίτερη χαρά στέκομαι πλάι στους απεργούς συναδέλφους του εργοστασίου απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά. Θα εστιάσω όσο πιο σύντομα γίνεται στο πυροτέχνημα που έσκασε στα χέρια της κυβέρνησης, πριν καν ανάψει, στην προσπάθειά της να δείξει φιλεργατικό πρόσωπο και να μετριάσει τις συνέπειες του αντεργατικού τερατουργήματος Γεωργιάδη που μας βγάζει σήμερα και όχι μόνο σήμερα στους δρόμους. Και φυσικά αναφέρομαι στο δήθεν ξεπάγωμα των τριετιών, ένα επαίσχυντο προπαγανδιστικό ψέμα που ακούσαμε από τον Πρωθυπουργό, μετά από τον Γεωργιάδη, ότι πολλοί εργαζόμενοι θέλουν να δουλεύουν 13 ώρες την ημέρα, ήλιο με ήλιο, 7 μέρες την εβδομάδα. Με τη δημοσιοποίηση όμως της τροπολογίας για τις τριετίες, αποδεικνύεται περίτρανα το μέγεθος της κυβερνητικής απάτης. Πρόκειται για καθαρή κοροϊδία. Ένας ακόμη λόγος που απεργούμε σήμερα και συνεχίζουμε είναι ότι σκλάβοι για τα κέρδη των αφεντικών δεν θα γίνουμε τον 21ο αιώνα. Γιατί νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».
Χρήστος Κουής : «Δίνουμε μία πρώτη απάντηση, μία πρώτη μάχη για σύγχρονα δικαιώματα»
Ο Χρήστος Κουής έκανε την κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης και τόνισε μεταξύ αλλων.
«Σήμερα απεργούμε και διαδηλώνουμε μαζί σας, ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα της κυβέρνησης και εμείς οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο απορριμμάτων της Τριανταφυλλιάς. Σήμερα το εργοστάσιο δεν λειτουργεί, γιατί χωρίς εμάς τους εργάτες γρανάζι δεν γυρνά, το εργοστάσιο δεν παίρνει μπροστά. Μέσα από αντίξοες συνθήκες, κόντρα στην εργοδοσία, καταφέραμε και φτιάξαμε επιχειρησιακό σωματείο, αντλώντας δύναμη και έμπνευση από όλους εσάς από τους εργαζομένους, της e-food, της Cosco και άλλους πολλούς. Σήμερα και από δω στον Πύργο, όπως και νωρίτερα από την Αμαλιάδα, δίνουμε μία πρώτη απάντηση, μία πρώτη μάχη για σύγχρονα δικαιώματα, για μας τους εργαζόμενους, για ζωή με αξιοπρέπεια. Απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο όλεθρο, που καταργεί το οκτάωρο και το πενθήμερο, που προβλέπει δουλειά 13 ώρες την μέρα και 78 την εβδομάδα, με συμβάσεις μηδενικών ωρών και δουλειά κατά παραγγελία, που ουσιαστικά απελευθερώνει εντελώς τις απολύσεις, κάναμε δική μας υπόθεση την οργάνωση της σημερινής απεργίας, κοντά στη θλιβερή ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, που βρήκε το νομοσχέδιο θετικό. Και πράγματι είναι έτσι, γιατί έκαναν επιλογή να είναι με τον εργοδότη και τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις.
Δεν συμβιβαζόμαστε όμως εμείς με αυτή τη βαρβαρότητα του εργασιακού Μεσαίωνα, με αυτή τη σύγχρονη σκλαβιά, ξέρουμε πολύ καλά τόσο εμείς οι εργάτες, όσο και τα αφεντικά, ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και το δίκαιο διεκδικείτε, κερδίζετε στους δρόμους του αγώνα».
Νίκος Γκότσης : «Είμαστε εδώ για να πάμε κόντρα σε αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα»
Ο Νίκος Γκότσης στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων.
«Είμαστε εδώ για να πάμε κόντρα σε αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα που θέλει να μας επιβάλει η κυβέρνηση, τους λέμε ξεκάθαρα πως θα είναι άλλο ένα νομοσχέδιο που θα μείνει στα χαρτιά. Οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν και αυτή τη φορά με ψηλά το κεφάλι και θα δείξουν ότι έχουν τη δύναμη να τσακίζουν μηχανισμούς εργοδοτικούς, τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό και όλους τους μηχανισμούς της πλουτοκρατίας που είναι προς όφελός τους. Έχουμε την πείρα, δείξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ότι οι εργαζόμενοι αντιστέκονται, ότι οι εργαζόμενοι με την αλληλεγγύη τους είναι δίπλα στους πλημμυροπαθείς, δίπλα στους σεισμοπαθείς, γιατί σήμερα αυτό που σου λέει ότι θα δουλεύεις 14 ώρες την ημέρα, ότι δεν θα έχεις κυριακάτικη αργία, ότι δεν θα έχεις κανένα δικαίωμα, καταργεί τις τριετίες με νόμο. Οι εργαζόμενοι μέσα από τα συλλογικά τους όργανα, από τις ομοσπονδίες τους, από εργατικά κέντρα, από τα σωματεία, έχουν τη δύναμη να στέλνουν αλληλεγγύη στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας».
Χρήστος Γαρύφαλλος: «Προκαλούνται ανατροπές, βαθιά αρνητικές για την εργασία»
Ο Χρήστος Γαρύφαλλος στην ομιλία του τόνισε χαρακτηριστικά.
«Με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο προκαλούνται ανατροπές, βαθιά αρνητικές για την εργασία και τους ανθρώπους της, για την αγορά εργασίας και τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι ένα νομοσχέδιο που διαλύει βασικά εργασιακά δικαιώματα, επιδιώκει όρους και συνθήκες εργασίας και υποβαθμίζει τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων. Συγκεκριμένα :
Καταργείται το 8-ωρο μέσω της δυνητικής παράλληλης απασχόλησης, νομιμοποιείται η εργασία σε περισσότερους του ενός εργοδότες, κάτι που σήμερα απαγορεύεται από την Ελληνική έννομη τάξη.
Καταργείται το πενθήμερο σε πολλές επιχειρήσεις με δικαίωμα απόφαση του εργοδότη.
Απαλλάσσονται οι εργοδότες από την υποχρέωση της αναγγελίας των υπερωριών.
Γίνεται ευκολότερη η απόλυση λόγω απουσίας του μισθωτού από την εργασία.
Επιδεινώνεται νομικά η θέση του δοκιμαζόμενου εργαζόμενου.
Ποινικοποιούνται περαιτέρω οι απεργίες και συνδικαλιστική δράση.
Αγωνιζόμαστε για εργασία και ζωή με δικαιώματα.
Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που γυρίζει τα εργασιακά μας δικαιώματα ένα αιώνα πίσω. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους μαζικά, ενωτικά και δυναμικά για την υπεράσπιση της 8ωρης και πενθήμερης εργασίας, της ελεύθερης και δημοκρατικής συνδικαλιστικής δράσης και την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων και των οικογενειών τους, με γενναίες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις».
Κώστας Γιάνναρος : «Απεργούμε σήμερα για να πεταχτεί στα σκουπίδια αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο»
Ο Κώστας Γιάνναρος στην ομιλία του ανέφερε.
«Βρισκόμαστε σήμερα στο δρόμο για να στείλουμε μήνυμα στην κυβέρνηση και σε όλους αυτούς που χειροκροτούν το νομοσχέδιο έκτρωμα. Απεργούμε σήμερα για να πεταχτεί στα σκουπίδια αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο, που άρθρο – άρθρο θωρακίζει την εργατική ζούγκλα, η οποία χρόνια τώρα επεκτείνεται σε κλάδους και χώρους εργασίας. Γιατί η κυβέρνηση για λογαριασμό της εργοδοσίας, παλεύει να κάνει νομό τη δουλειά ήλιο με ήλιο, 13 ώρες την ημέρα, τη δουλειά τις Κυριακές, την απεργοσπασία και τις απολύσεις. Γιατί μετατρέπεται σε μεγαλύτερο έγκλημα η απεργιακή κινητοποίηση και η περιφρούρηση της. Τέρμα πια σε όλους αυτούς που αρπάζουν το ψωμί από το στόμα του εργάτη. Σύγχρονοι σκλάβοι δεν θα γίνουμε. Μόνος δρόμος για εμάς είναι ο δρόμος του αγώνα. Είμαστε σε πόλεμο και θα νικήσουμε».
Νατάσα Παναγιωτάρα : «Σήμερα απεργούμε 31 εργατικά κέντρα και 18 ομοσπονδίες σε όλη την Ελλάδα»
Η Νατάσα Παναγιωτάρα στην ομιλία της τόνισε μεταξύ άλλων.
«Είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι πού ανάμεσά μας είναι το σωματείο της Τριανταφυλλιάς, γιατί σήμερα και είναι πρωτόγνωρο σημάδι για το νομό μας, στο εργοστάσιο της Τριανταφυλλιάς δουλεύουνε μόνο τέσσερις συνάδελφοι και στην άλλη η απεργία να το θυμηθείτε, ότι δεν θα δουλεύουν ούτε αυτοί. Σήμερα απεργούμε 31 εργατικά κέντρα και 18 ομοσπονδίες σε όλη την Ελλάδα και απεργούμε πρωτίστως απέναντι σε αυτούς της ΓΣΕΕ που δεν κήρυξαν απεργία γιατί το νομοσχέδιο αυτό έχει και θετικά σημεία. Θα χαρώ πολύ από τους συναδέλφους όλων των εργατικών κέντρων και προφανώς από τους συναδέλφους του εργατικού κέντρου Πύργου, που δεν προκήρυξε απεργία, να μου δείξουν έστω και ένα θετικό σημείο από αυτό το νομοσχέδιο, για να ξεκινήσουμε να συζητάμε. Είναι μέρα διεκδίκησης, είναι η αρχή του αγώνα μας, γιατί δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει αυτό το εργασιακό έκτρωμα, που φτιάχνουμε για μας, που αγγίζει εξίσου και τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα».
Χρήστος Τσαγκάρης : «Μόνος δρόμος για εμάς είναι ο δρόμος του αγώνα»
Ο Χρήστος Τσαγκάρης στο χαιρετισμό του επισήμανε.
«Απεργούμε σήμερα για να πεταχτεί στα σκουπίδια αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο που άρθρο- άρθρο θωρακίζει την εργασιακή ζούγκλα η οποία χρόνια τώρα επεκτείνεται σε κλάδους και χώρους εργασίας. Γιατί η κυβέρνηση για λογαριασμό της εργοδοσίας παλεύει να κάνει νόμο τη δουλειά ήλιο με ήλιο, 13 ώρες την ημέρα, τη δουλειά τις Κυριακές, την απεργοσπασία και τις απολύσεις. Γιατί μετατρέπεται σε μεγαλύτερο έγκλημα η απεργιακή κινητοποίηση και η περιφρούρηση της. «Τέρμα πια σε όλους αυτούς που αρπάζουν ψωμί από το στόμα του εργάτη, σύγχρονοι σκλάβοι δεν θα γίνουμε». Μόνος δρόμος για εμάς είναι ο δρόμος του αγώνα. Είμαστε σε πόλεμο και θα νικήσουμε. Σκλάβους ήλιο με ήλιο για ένα ξεροκόμματο δεν θα μας κάνουν, δεν θα τους περάσει».
Ζωή Τσάση : «Η κυβέρνηση φέρνει για διαβούλευση άλλο ένα αντεργατικό τερατούργημα»
Η Ζωή Τσάση, τόνισε στην ομιλία της.
«Την ώρα που χιλιάδες συνάνθρωποι μας βιώνουν τον εφιάλτη λόγω των καταστροφικών πλημμυρών που έπνιξαν κυριολεκτικά στις λάσπες τη Θεσσαλία η κυβέρνηση φέρνει για διαβούλευση άλλο ένα αντεργατικό τερατούργημα, που επιβάλει την πολλαπλή απασχόληση, καταργεί ολοκληρωτικά το 5νθημερο και το διάλειμμα, προσθέτει νέα μορφές συμβάσεων ευέλικτης και μερικής απασχόλησης. Δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να μας ξεζουμίζουν με 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες δουλειάς την εβδομάδα, σε πάνω από έναν εργοδότη ή ακόμη και στον ίδιο αν λειτουργεί και άλλες επιχειρήσεις με άλλη επωνυμία….
Απαιτούμε να ζούμε και να δουλεύουμε με αξιοπρέπεια στην ειδικότητα που έχουμε προσληφθεί με σταθερή δουλειά, 7 ώρες την ημέρα, 5 μέρες την βδομάδα, χωρίς καμία υπερεργασία ή υπερωρία. Για αυτή μας τη δουλειά πρέπει να αμειβόμαστε με μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες μας και να μην ψάχνουμε από δω και εκεί μεροκάματο για να επιβιώσουμε.
Απαιτούμε να καταργηθούν όλα τα εργολαβικά και όλες οι ευέλικτες μορφές εργασίας.
Απαιτούμε να τηρείται το πρόγραμμα εργασίας σε μηνιαία βάση, χωρίς καμία αλλαγή που επιβάλλεται από τους εργοδότες και τα στελέχη τους».
Σωκράτης Σωτηρόπουλος : «Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει για ψήφιση ένα νομοσχέδιο σε ύποπτο πολιτικό χρόνο»
Ο Σωκράτης Σωτηρόπουλος από την πλευρά του ανέφερε.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει για ψήφιση στη βουλή ένα νομοσχέδιο που καταστρατηγεί εργασιακά δικαιώματα. Το φέρνει σε ένα πολιτικό χρόνο ύποπτο με την κοινωνία στραμμένη στις αυτοδιοικητικές εκλογές για να περάσει για άλλη μια φορά στα ψιλά γράμματα της επικαιρότητας. Είναι συνήθης τακτική… πια. Οι εργαζόμενοι πλήττονται, δικαιώματα συνθλίβονται, κατακτήσεις χρόνων εξανεμίζονται. Όλα στο βωμό του κέρδους. Όλα στην υπηρεσία των μεγάλων αφεντικών και ένας μεσαίωνας προ των πυλών με φτώχεια εξαθλίωση και ανέχεια. Εμείς απέναντι σε όλες αυτές τις πολιτικές, συσπειρωνόμαστε, διαδηλώνουμε και απεργούμε. Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα των εργαζομένων στην προσωπική και οικογενειακή ζωή. Αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο».