Ελλάδα

Νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο για τον βιασμό κατέθεσε ο Καλογήρου

Κατατέθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου η νομοτεχνική βελτίωση για το βιασμό μετά τη σωρεία αντιδράσεων, που προήλθαν και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, το επίμαχο άρθρο, και συγκεκριμένα η παράγραφος 5 του άρθρου 336, αντικαθίσταται όποιος επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση της παθούσης/παθούντος τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη.

«Υπάρχει θέμα στον ορισμό του βιασμού. Υπήρξε μια σωστή νομοθετική πρωτοβουλία και διόρθωση μετά την διαβούλευση. Σήμερα διαβάζουμε ότι ο βιασμός γίνεται πλημμέλημα. Δεν ισχύει. Διατηρείται κακούργημα και τιμωρείται ως κακούργημα» είπε νωρίτερα ο κ. Καλογήρου για να συνεχίσει: «Η παράγραφος 5 του άρθρου προσπάθησε να κλιμακώσει ποινολογικά το αδίκημα με πλημμέλημα που όμως θα εκτίεται. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την αλλαγή της κλιμακοποίησης. Αυτό φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από πολίτες και κινήματα. Και έχουμε το παράδοξο να εμφανίζεται η κυβέρνηση που τόσα έχει ψηφίσει για τα δικαιώματα ως κυβέρνηση που ψηφίζει υπέρ των βιαστών. Είμαστε σε συνεννόηση με τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής  επιτροπής ώστε με νομοτεχνική βελτίωση να διορθωθεί η παράγραφος 5. Θα επανέλθουμε και με άλλες νομοτεχνικές βελτιώσεις για να σταματήσει η συζήτηση αυτή».

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής ζητούσε οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα να μην εφαρμοστούν από την 1η Ιούλη, αλλά από τις αρχές του δικαστικού έτους την 1η Σεπτέμβρη ή από τις αρχές του 2020. Ο Μ. Καλογήρου σημείωσε ότι αυτό το ζήτημα είναι υπό συζήτηση, αν κι υπερασπίστηκε την αναγκαιότητα ο Ποινικός Κώδικας να ισχύσει από την 1η Ιούλη.

Παράλληλα, ο Μ. Καλογήρου επέκρινε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την αποχή τους από τις διαδικασίες της Βουλής και την προσπάθειά τους να εμφανίσουν την κυβέρνηση και την Βουλή ως απονομιμοποιημένη πριν το τέλος της θητείας τους. ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ αποχώρησαν από την διαδικασία με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδο να μιλά για «πραξικοπηματίες» εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Για «μεθόδευση» της κυβέρνησης ώστε να περάσουν «όπως-όπως» σημαντικά νομοθετήματα έκανε λόγο ο Μανώλης Συντυχάκης από το ΚΚΕ.

via 

Όλη η επικαιρότητα