Κόσμος

Νόμπελ Ειρήνης 2021: Στους δημοσιογράφους Maria Ressa και Dmitry Muratov

Για τον θαρραλέο αγώνα τους για την ελευθερία της έκφρασης στις Φιλιππίνες και τη Ρωσία.
Ακούστε το άρθρο

Η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ αποφάσισε να απονείμει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2021 στους Maria Ressa και Dmitry Muratov «για τις προσπάθειές τους να διασφαλίσουν την ελευθερία της έκφρασης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη δημοκρατία και τη διαρκή ειρήνη».

Λαμβάνουν το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τον θαρραλέο αγώνα τους για την ελευθερία της έκφρασης στις Φιλιππίνες και τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, εκπροσωπούν όλους τους δημοσιογράφους που υποστηρίζουν αυτό το ιδανικό, σε έναν κόσμο όπου η δημοκρατία και η ελευθερία του Τύπου αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο αντίξοες συνθήκες.

Η Maria Ressa χρησιμοποιεί την ελευθερία της έκφρασης για να εκθέσει την κατάχρηση εξουσίας, τη χρήση βίας και τον αυξανόμενο αυταρχισμό στη γενέτειρά της, τις Φιλιππίνες. Το 2012 ίδρυσε τη Rappler, μια εταιρεία ψηφιακών μέσων για ερευνητική δημοσιογραφία, της οποίας εξακολουθεί να ηγείται.

Ως δημοσιογράφος και διευθύνων σύμβουλος της Rappler, η Ressa έχει αποδείξει ότι είναι ατρόμητη υπερασπίστρια της ελευθερίας της έκφρασης. Η Rappler έχει επικεντρώσει την κριτική της στην αμφιλεγόμενη, δολοφονική εκστρατεία κατά των ναρκωτικών του καθεστώτος Duterte. Ο αριθμός των νεκρών είναι τόσο μεγάλος που η εκστρατεία μοιάζει με πόλεμο που διεξάγεται εναντίον του ίδιου του πληθυσμού της χώρας. Η Maria Ressa και η Rappler έχουν επίσης τεκμηριώσει πώς χρησιμοποιούνται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, την παρενόχληση των αντιπάλων και τη χειραγώγηση του δημόσιου λόγου.

Ο Dmitry Muratov υπερασπίζεται εδώ και δεκαετίες την ελευθερία του λόγου στη Ρωσία υπό ολοένα και πιο δύσκολες συνθήκες. Το 1993, ήταν ένας από τους ιδρυτές της ανεξάρτητης εφημερίδας Novaja Gazeta. Από το 1995 υπήρξε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας για συνολικά 24 χρόνια. Η Novaja Gazeta είναι η πιο ανεξάρτητη εφημερίδα στη Ρωσία σήμερα, με θεμελιωδώς κριτική στάση απέναντι στην εξουσία.

Η δημοσιογραφική αξιοπιστία και η επαγγελματική ακεραιότητα της εφημερίδας την έχουν καταστήσει σημαντική πηγή πληροφοριών σχετικά με λογοκριμένες πτυχές της ρωσικής κοινωνίας που σπάνια αναφέρονται από άλλα μέσα. Από την ίδρυσή της το 1993, η Novaja Gazeta έχει δημοσιεύσει κριτικά άρθρα για θέματα που αφορούν τη διαφθορά, τη βία της αστυνομίας, τις παράνομες συλλήψεις, την εκλογική απάτη και τα «εργοστάσια τρολ» μέχρι τη χρήση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων τόσο εντός όσο και εκτός της Ρωσίας.

Όλη η επικαιρότητα