Ηλεία

Νοσοκομείο Πύργου: Μπροστά στον κίνδυνο άμεσης αναστολής η Παθολογική Κλινική

nos_pyrgou_pathologiki.jpg
Ακούστε το άρθρο

Μπροστά στον κίνδυνο άμεσης αναστολής της λειτουργίας της, βρίσκεται η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Πύργου, η οποία όλο το καλοκαίρι λειτουργούσε αποδεκατισμένη και χάρη στην υπερπροσπάθεια των υπηρετούντων γιατρών και όσων, αν και υπηρετούν σε άλλες υγειονομικές δομές, έκαναν τις εφημερίες τους στο Νοσοκομείο του Πύργου. Ωστόσο, η αναστολή λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής, είναι πολύ πιθανό να λειτουργήσει ντόμινο αναστολών και σε άλλες κλινικές του Παθολογικό Τομέα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον Ηλειακό πληθυσμό που θα χρειαστεί ιατρική βοήθεια και φροντίδα.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών με τη νέα αποδυνάμωση της Παθολογικής Κλινικής, λόγω αναρρωτικής άδειας γιατρού, είναι δραματικές. Οι γιατροί, που δουλεύουν έχοντας ξεπεράσει τα όρια αντοχών τους, σωματικών και ψυχικών, συγκεντρώθηκαν χθες το μεσημέρι σε έκτακτη Γενική Συνέλευση που προκάλεσε η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου και Κέντρων Υγείας, προκειμένου να βρεθεί μια λύση που θα διασφαλίζει την σωστή, απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής, και συνεπώς των ασθενών και των θεραπόντων ιατρών.

Επί τάπητος όλα τα προβλήματα

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης, στην οποία συμμετείχε η μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στην λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής και όσα θα προκαλέσει ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας της. Τονίστηκε, από την Συντονίστρια Διευθύντρια κα Καλαπόδη, η ανάγκη για άμεση ενίσχυση με δυο τουλάχιστον, γιατρούς, προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία και η δυνατότητα εφημέρευσης της Παθολογικής Κλινικής από την προσεχή Δευτέρα και έπειτα, αλλά και η ασφαλής λειτουργία και άλλων κλινικών.

Το πρόβλημα, δεν είναι καινούργιο και η εφημ. «Πατρίς» έχει πολλάκις αναφερθεί στον αγώνα των γιατρών να κρατήσουν όρθιο το Νοσοκομείο. Εντάθηκε όμως ακόμα περισσότερο λόγω της συνταξιοδότησης του μέχρι πρότινος Διευθυντή κ.Ζαχαριάδη, την παραίτηση του Παθολόγου κου Μπίκα (σ.σ προσελήφθη σε Νοσοκομείο της Πάτρας) αλλά και την ανυπαρξία ουσιαστικά ικανού αριθμού ειδικευόμενων γιατρών, η βοήθεια και συμβολή των οποίων είναι πολύτιμη. Για τις συνθήκες λειτουργίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κλινική, η κα Καλαποδη είχε προ διμήνου ενημερώσει εγγράφως την 6η ΥΠΕ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ουσιαστική βοήθεια. Άλλωστε, ακόμα και η κάλυψη της μιας θέσης μόνιμου Παθολόγου που έχει προκηρυχθεί, δεν μπορεί – όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της Γεν. Συνέλευσης – να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους ή την αρχή του επόμενου. Κι αυτό γιατί, από τους 11 γιατρούς που είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση αυτή, μόνο ο ένας δείχνει κάποιο ενδιαφέρον, αλλά μέχρι το τέλος του χρόνου, έχει υποχρεώσεις στο εξωτερικό, όπου βρίσκεται.

Ενίσχυση – Εφημεριακό Κέντρο – Κατεπείγουσα Σύσκεψη

Αφού συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι εναλλακτικές, και μπροστά στον κίνδυνο άμεσης αναστολής λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής, «…λόγω της υποστελέχωσης και κατά συνέπεια του συνόλου σχεδόν των υπολοίπων κλινικών και υποβάθμισης του Νοσοκομείου Πύργου σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση της, από την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών, ζητά την πλήρη κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων του Νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό για ασφαλή λειτουργία.

Επίσης, επικαιροποίησε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 27ης Οκτωβρίου για λειτουργία ενός και μόνο Νοσοκομείου – Εφημεριακού Κέντρου, το οποίο μπορεί να είναι μόνο το Νοσοκομείο Πύργου που διαθέτει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή.

Τέλος, καλεί σε  κατεπείγουσα σύσκεψη τις Ιατρικές Ενώσεις Πύργου και Αμαλιάδας, τους αντιστοίχους Ιατρικούς Συλλόγους, την 6ης ΥΠΕ, τους βουλευτές, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους υπολοίπους μαζικούς φορείς της Περιφέρειας για το μέλλον της υγείας του λαού του Νομού Ηλείας.


Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα