Ηλεία Υγεία

Νοσοκομεία Ηλείας: Δείξτε ενδιαφέρον – «Κύμα» αγανάκτησης για την «άδεια» προκήρυξη

Ρεπορτάζ Παναγιώτης Πεντάζος / Χρήστος Κανελλόπουλος

Έστω και σε… δεύτερο χρόνο να περιληφθούν τα Νοσοκομεία της Ηλείας και δη η Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας, στην προκήρυξη για την πρόσληψη ειδικευμένων ιατρών του ΕΣΥ, καλούν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας οι αρχές και οι εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου και των εργαζομένων Υγείας του δήμου Ήλιδας.

Αφότου έγινε γνωστό με τη δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης στο «Διαύγεια», ότι η Ηλεία είναι έξω από τον σχεδιασμό, υπάρχει μεγάλη δυσφορία και έντονη ανησυχία, μιας και η Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας επί χρόνια με ελλιπές προσωπικό που δίνει καθημερινά αγώνα, αλλά και σηκώνοντας ένα μεγάλο «βάρος» με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, θα ανέμενε κανείς ότι θα θεωρούνταν… αυτονόητη η δρομολόγηση στελέχωσής του.

Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης: «Θα περιμένουμε τις εξηγήσεις…»

Ερωτηθής χθες  από την εφ. «Πατρίς» ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης δήλωσε: Έχουμε ζητήσει ενημέρωση και εξηγήσεις από το υπουργείο Υγείας. Θα περιμένουμε τις εξηγήσεις των υπουργών, θα περιμένουμε να δούμε εάν αυτό είναι η πρώτη εκδήλωση προκήρυξης για κάλυψη θέσεων του ΕΣΥ και ανάλογα με τις εξηγήσεις, θα τοποθετηθούμε και θα αποδώσουμε ευθύνες και θα προγραμματίσουμε αγώνες. «Κοντός ψαλμός αλληλούια».

Τα δύο νοσοκομεία της Ηλείας και εν προκειμένω της Αμαλιάδας που με αφορά άμεσα, έχουν μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό. Υπάρχουν δείγματα και στατιστικές  των περιόδων που είχαν προσωπικό και  που τα νοσοκομεία είχαν δουλέψει. Αυτά το υπουργείο πρέπει να τα δει, να αναλάβει τις ευθύνες και να καλύψει τα κενά».

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κώστας Τσαούσης:  «Θα αντιδράσουμε με κάθε τρόπο…»

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Κώστας Τσαούσης επεσήμανε: «Το ιατρικό σώμα, αλλά και οι πολίτες της Ηλείας θέλουν μέσω του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας να εκφράσουμε την αντίθεσή μας σε ότι αφορά την απόφαση να μην συμπεριληφθούν τα νοσοκομεία της Ηλείας στην προκήρυξη θέσεων και αυτό δείχνει ότι κεντρικά, η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται ούτε για την Υγεία, αλλά ούτε καν για το ελάχιστο υλοποίησης υποσχέσεων που έδινε προεκλογικά.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας θα αντιδράσει με κάθε τρόπο και θα είναι σφοδρή η αντίδρασή του σε ότι αφορά αυτή την κυβερνητική πολιτική.

Καλούμε τους βουλευτές κυρίως  της συμπολίτευσης, αλλά  και της αντιπολίτευσης να κάνουν ότι είναι δυνατόν εντός των ημερών να αλλάξει αυτή η απόφαση. Διαφορετικά, τους καθιστούμε συνυπεύθυνους της απόφασης του υπουργείου».

Πρόεδρος Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Αμαλιάδας: Νίκος Σδούγας – «Ευθύνες για τις διαδικασίες που δεν προχωρούν…»

«Ασφαλώς και μας λυπεί το γεγονός ότι οι νοσηλευτικές μονάδες της Ηλείας δε συμπεριελήφθησαν στην έγκριση για προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου ΕΣΥ της 14/07/2020.  Αυτό όμως από μόνο του δεν περιγράφει με ακρίβεια την πραγματικότητα καθώς και πολλές άλλες μονάδες της 6ης  και των άλλων ΥΠΕ έχουν μείνει εκτός προκήρυξης.

Εκείνο που είναι δυσάρεστο και πραγματικά προκαλεί πολλά ερωτηματικά είναι αυτό που συμβαίνει με τις προκηρύξεις της 18/04/2018 και 13/2/2020.  Να θυμίσω ότι από την πρώτη περιμένουμε το διορισμό ενός καρδιολόγου και ενός αναισθησιολόγου για τη ΝΜ Αμαλιάδας και από τη δεύτερη 11 ιατρών συνολικά για το ΓΝ Ηλείας, με δεδομένο το ενδιαφέρον ειδικευμένων ιατρών να προσληφθούν.  Ενώ λοιπόν οι διαδικασίες για το σύνολο σχεδόν των νοσοκομείων της χώρας έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε τελικό στάδιο, για τα νοσοκομεία της Ηλείας υπάρχει μια πρωτοφανής καθυστέρηση.

Θα πρέπει λοιπόν να αναζητηθούν από τους υπεύθυνους οι λόγοι για τους οποίους ενώ το υπουργείο δίνει θέσεις, ενδιαφέρον από τους ιατρούς υπάρχει, οι διαδικασίες δεν προχωρούν…».

Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας Σωκράτης Σωτηρόπουλος – «Επανεξετάστε τις λίστες και στελεχώστε…»

Με έκπληξη και απογοήτευση πληροφορηθήκαμε τον αποκλεισμό των Νοσοκομείων της Ηλείας καιειδικά   της   Νοσηλευτικής  Μονάδας   Αμαλιάδας   από   τις   λίστες   προκήρυξης       μονίμων   ιατρών   πουδημοσίευσε  χθες  το υπουργείο  Υγείας.

Είχαμε   θέσει   με  παρέμβαση μας  στον   υπουργό Υγείας  τις σοβαρές  ελλείψεις σε  βασικές ειδικότητες  στο  Νοσοκομείο μας. Γνωρίζουν οι  πάντες τις συνθήκεςτραγικής   υποστελεχωσης   στον   παθολογικό   και     αναισθησιολογικότομέα,   τις     δυσκολίες   πουαντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου μας προκειμένου να λειτουργήσει και να νοσηλεύσει με   ασφάλεια,   ανταποκρινόμενοι   στις   αυξημένες   απαιτήσεις   για   παροχές   υγείας   της   περιοχής   μας.

Περιμέναμε   να   υπήρξε   ανταπόκριση   στα   δίκαια   αιτήματα   μας   ενόψει   και   της   θωράκισης   τουνοσοκομείου μας για την νέα περίοδο έξαρσης του κορονοιου. Δυστυχώς έχουμε χορτάσει από λόγιακαι   χειροκροτήματα.   Κάνουμε   έκκληση     την   ύστατη   ώρα   στην   ηγεσία   του   υπουργείου   Υγείας. Επανεξετάστε   τις   λίστες   ιατρών   και   στελεχώστε   άμεσα   το   Νοσοκομείο   της   Αμαλιάδας. Είμαστετουριστική περιοχή, ο κορονοϊός καλπάζει και το Νοσοκομείο πρέπει να είναι  ετοιμοπόλεμο και σε επαγρύπνηση.

Η   προάσπιση   της     υγείας   των   πολιτών  και   ειδικά   των  ευπαθών   ομάδων   όταν   θαχρειαστούν νοσοκομειακή φροντίδα είναι υποχρέωση της πολιτείας και οφείλει να πάρει άμεσα καιουσιαστικά   μέτρα  για κάθε  ενδεχόμενο.  Οτιδήποτε  άλλο  μέτρο και σκέψεις  για  συρρικνώσεις  και συμπτύξεις των δομών της Ηλείας αποτελεί αδιαμφισβήτητα δείγμα υποβάθμισης και απαξίωσης της δημόσιας υγείας στον νομό μας».

ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ -«ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΕΒΟΝΤΑΙ …»

Αναστάτωση και για μια ακόμη φορά απογοήτευση, προκάλεσε η είδηση ότι τα Νοσοκομεία της Ηλείας δεν περιλαμβάνονται στην πρόσφατη προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας για την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού.

Παρότι το υπουργείο γνωρίζει πολύ καλά τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στα τρία νοσοκομεία της Ηλείας (χαρακτηριστικό παράδειγμα, αλλά όχι και μοναδικό, η παθολογική κλινική Πύργου), θεώρησε πιο αναγκαίες τις προσλήψεις σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, ακόμη και περιοχών με πολύ λιγότερο πληθυσμό από την Ηλεία.

Αυτή η απόφαση όπως είναι φυσικό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και κινητοποίησε όλη την Ηλεία. Αντιδράσεις που χθες ήταν ακόμη πιο έντονες και από πολιτικούς και από ανθρώπους της υγείας και φυσικά από τους απλούς πολίτες, που νιώθουν για μια ακόμη φορά ότι η γη που γέννησε την Ολυμπιακή ιδέα, δεν εμπνέει κανέναν σεβασμό και έρχεται πάντα τελευταία στις πολιτικές αποφάσεις των εκάστοτε Ελληνικών κυβερνήσεων.

Η εφημ. «Πατρίς» ζήτησε την άποψη των βουλευτών του νομού, καθώς και όλων των ιατρικών φορέων (του διοικητή της 6η ΥΠΕ, του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, του προέδρου του ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας και των μελών του συλλόγου Ιατρών Νοσοκομείου Πύργου), που στάθηκαν όλοι στην ανάγκη να ενισχυθούν τα νοσοκομεία της Ηλείας με ιατρικό προσωπικό, πόσο μάλλον τώρα που υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για δεύτερο … κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Γιάννης Καρβέλης : «Είναι θέμα του Υπουργείου»

Ο κ. Γιάννης Καρβέλης διοικητής της 6ης ΥΠΕ τόνισε ότι η κατανομή των θέσεων γίνεται μόνο από το υπουργείο. Πιο αναλυτικά :

«Πρόκειται για θέμα του Υπουργείου, δεν έχει καμία σχέση με την 6η ΥΠΕ, η κατανομή των θέσεων γίνεται μόνο από το υπουργείο. Για να γίνω σαφής, ότι θέματα μας προωθεί το νοσοκομείο του Πύργου εμείς αμέσως μετά τα προωθούμε στο υπουργείο».

Χρήστος Χριστόπουλος : «Μακάρι αύριο το πρωί να έχουμε προσλήψεις»

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Ηλείας κ. Χρήστος Χριστόπουλος από την πλευρά του ανέφερε.

«Εμείς έχουμε υποβάλει τα δικαιολογητικά μας, έχουμε ζητήσει τους γιατρούς που χρειαζόμαστε και δεν έχω να πω τίποτα άλλο. Μακάρι αύριο το πρωί να έχουμε προσλήψεις στα νοσοκομεία της Ηλείας».

Νίκος Κατσαρός : «Περαιτέρω υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας»

Ο κ. Νίκος Κατσαρός πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας στάθηκε και αυτός στην περαιτέρω υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας στην Ηλεία.

«Θεωρώ ότι είναι μία περαιτέρω υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας στην Ηλεία, το γεγονός ότι δεν συμπεριλήφθησαν οι αναγκαίες προσλήψεις, στις τελευταίες προκηρύξεις που έγιναν. Παρά το γεγονός ότι είναι γνωστό και στην περιοχή μας και στην 6η ΥΠΕ, αλλά και στο υπουργείο η κατάσταση που επικρατεί, όπως π.χ. στην παθολογική κλινική του Πύργου. Κατά την άποψή μας είναι απαράδεκτη μία τέτοια συμπεριφορά εν μέσω μάλιστα πανδημίας και δυστυχώς υποτιμά όλους τους κατοίκους της Ηλείας. Ενδεχομένως θα προχωρήσουμε και σε κινητοποιήσεις και με άλλους φορείς, όπως με τον Δήμο Πύργου. Τέλος θα πρέπει και οι πολίτες να αρχίσουν να παίρνουν στα χέρια τους αυτήν την υπόθεση, που είναι πολύ σοβαρή για την υγεία όλων μας»

Κώστας Τζαβάρας : «Ο υφυπουργός με ενημέρωσε για άμεση προκήρυξη 36 θέσεων ιατρών»

Ο κ. Κώστας Τζαβάρας βουλευτής Ηλείας και πρώην υφυπουργός δήλωσε ότι σε επικοινωνία που είχε με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Κοντοζαμάνη, ενημερώθηκε ότι θα βγει άμεσα προκήρυξη για 36 θέσεις ιατρών και στο νομό μας. Πιο συγκεκριμένα :

«Από επικοινωνία μου με τον αρμόδιο υφυπουργό, με ενημέρωσε ότι θα βγει η προκήρυξη για 36 θέσεις και στο νομό μας.  Επικοινώνησα με τον κ. Κοντοζαμάνη για να διαμαρτυρηθώ και όπως είπα με ενημέρωσε ότι το αμέσως χρονικό διάστημα θα βγει αυτή η προκήρυξη για τους 36 γιατρούς για όλη την Ηλεία».

Παναγιώτης Απαλίδης : «Απαράδεκτο γεγονός …»

Ο κ. Παναγιώτης Απαλίδης ιατρός ουρολόγος και αντιπρόεδρος της Ένωσης των Νοσοκομειακών ιατρών Πύργου χαρακτήρισε απαράδεκτη την ενέργεια του υπουργείου να … ξεχάσει την Ηλεία από τις προσλήψεις ιατρών.

«Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα. Ένας νόμος μεγάλος που μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι περιμένει αύξηση του πληθυσμού, λόγω των παραθεριστών, τελικά μένει απ’ έξω. Χωρίς να υπάρχει μία προκήρυξη για θέσεις γιατρών εδώ στην Ηλεία. Τις έχουνε εξετάσει αναλυτικά όλες τις ανάγκες του νομού, απλώς δεν θέλανε να προχωρήσουν σε προσλήψεις. Το γιατί δεν το ξέρω. Αυτό το πράγμα είναι ανεπίτρεπτο. Είναι πέρα για πέρα παράλογο».

Γεράσιμος Ρούμπης : «Τα δημόσια νοσοκομεία να είναι απωθητικά»

Ακόμη πιο επικριτικός ήταν ο γραμματέας της Ένωσης των Νοσοκομειακών ιατρών Πύργου κ. Γεράσιμος Ρούμπης.

«Η πορεία δυστυχώς είναι συγκεκριμένη. Η ιδιωτικοποίηση της υγείας, μέσω ενός αιφνίδιου ή φυσικού θανάτου του υπάρχοντος συστήματος. Έχω ξαναπεί ότι έχουν καταφέρει και έχουν κάνει τα δημόσια νοσοκομεία να είναι απωθητικά και οι νέοι γιατροί πήραν το δρόμο του εξωτερικού. Τι να έρθουνε να κάνουνε εδώ; Ακόμη και αυτά για τα οποία  μας δικαίωσε το συμβούλιο της επικρατείας δεν τα κάνουν. Το 30% του προσωπικού λείπει σε όλες τις υπηρεσίες, διοικητικές, ιατρικές. Τώρα τι θα κάνουν οι βουλευτές, τι θα κάνουνε οι δήμαρχοι, αυτό το αλισβερίσι δεν μας λέει απολύτως τίποτα, γιατί τελικά εμείς θα την πληρώσουμε. Και κάθε τρεις και λίγο δημιουργείται κάποιο πρόβλημα. Σε μας εδώ έφυγε ήδη ο επικουρικός. Μείναμε τρεις οι δύο υπό συνταξιοδότηση… Είναι παιχνιδάκια του υπουργείου. Πρέπει όλες τις θέσεις να τις προκηρύξουν μαζί και να είναι ελκυστικές και όχι απωθητικές» 

Χείμαρρος ο Διονύσης Μπαλιούκος!

Με αφορμή το ζήτημα της μη επάνδρωσης των νοσοκομείων και κέντρων υγείας της Ηλείας με νέο προσωπικό, ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Διονύσης Μπαλιούκος χαρακτήρισε την εικόνα αυτή αποκαρδιωτική και επαναλαμβανόμενη ανεξαρτήτου κυβερνήσεως. Θεωρεί πως κάτι τέτοιο οφείλει να μας ανησυχεί, εκτός αν υπάρχει σχεδιασμός που σε δεύτερο χρόνο θα καλύψει οποιαδήποτε κενά υπάρχουν. Ωστόσο, ο κ. Μπαλιούκος θέλοντας να μην επικεντρωθεί μόνο στην κοινωνία του Πύργου και σε ότι της λείπει, υποστήριξε πως υπάρχει πρωτοβάθμια υγεία και Κέντρα Υγείας που σχεδόν υπολειτουργούν, πέραν αυτών του Κάμπου που λόγω του μεγάλου πληθυσμού διαθέτουν το κατάλληλο προσωπικό. Σημείωσε δε πως θα πρέπει η Πολιτεία να στηρίξει και τα ορεινά Κέντρα Υγείας προκειμένου να έχουν την απαραίτητη ιατρική βοήθεια και οι ηλικιωμένοι των περιοχών αυτών.

Μίλησε παρ’ όλα αυτά και για λανθασμένες κινήσεις, όπως αυτή της μη λήψης προσωπικού σε νοσοκομεία και ΚΥ του νομού και παράλληλα της ανακοίνωσης ξενοδοχείου που θα αποτελεί κέντρο εισαγωγής πληγέντων τουριστών από κορωνοϊό στην περιοχή της Ανδρίτσαινας, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει αρκετά προβλήματα μελλοντικά στην περίθαλψη. Εξέφρασε την επιθυμία πως θα ήταν ιδανική η ύπαρξη γιατρού στην εν λόγω δομή με συγκεκριμένη εξειδίκευση, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις καταστάσεις που θα αντιμετωπίσει και στη συνέχεια να μετακινηθεί αν επιθυμεί σε μεγαλύτερο νοσοκομείο. Ωστόσο, ο υπάρχων σχεδιασμός δεν πειθαρχεί σε κανένα σχέδιο και δε δίνει ελπίδα στην επαρχία και ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Ηλεία. Κλείνοντας, για ακόμα μια φορά ο κ. Μπαλιούκος ήταν «χείμαρρος» και υπογράμμισε πως ο Πύργος οφείλει στο εγγύς μέλλον ως κοινωνία των πολλών χιλιάδων να ξεσηκωθεί και να διεκδικήσει όσα εκτιμά πως έχει στερηθεί δίχως να πιέζει καταστάσεις και να στερεί πράγματα από τις υπόλοιπες περιοχές, αναφέροντας πως σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί τότε οι σχέσεις μεταξύ των δυο δήμων θα «αναθερμανθούν» και πάλι και ίσως βρεθούν πλάι – πλάι στους αγώνες διεκδίκησης.

Όλη η επικαιρότητα