Εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία Πύργου & Αμαλιάδας: «Άμεση μονιμοποίηση, μας χρειάζεται το  ΕΣΥ» (vid)

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

Σε τρίωρη στάση εργασίας, προχώρησαν χθες οι συμβασιούχοι του Προγράμματος «4.000» του ΟΑΕΔ που απασχολούνται στο Νοσοκομείο Πύργου και της Αμαλιάδας, υπό την κάλυψη της ΠΟΕΔΗΝ.

Οι συμβασιούχοι ζητούν την άμεση μονιμοποίηση τους, καθ΄ όσον υπηρετούν στις ίδιες θέσεις επί τέσσερα (4) συνεχή έτη, έχοντας παράλληλα αποκτήσει μεγάλη εμπειρία, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Να σημειωθεί πως αν η πολιτεία δεν προχωρήσει άμεσα στη μονιμοποίηση τους, τον Φεβρουάριο του 2021 που λήγει η σύμβασή τους, θα απολυθούν και έτσι όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας θα δεχθούν ένα πολύ μεγάλο πλήγμα. Άλλωστε οι ελλείψεις αυτή τη στιγμή στο ΕΣΥ είναι πάρα πολλές, ξεπερνούν τις 45.000 και η απώλεια και άλλων εργαζομένων από το εθνικό σύστημα υγείας, θα φέρει πάρα πολλά προβλήματα, ιδίως τώρα με την Πανδημία του covid 19 όπου αναμένεται νέα έξαρση μέσα στο φθινόπωρο.

 

Η κα Ελένη Σπηλιοπούλου βοηθός νοσηλευτών ανέφερε για τη χθεσινή κινητοποίηση:

«Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) κινητοποίηση γίνεται γιατί ζητάμε τη μονιμοποίηση μας. Είμαστε με συμβάσεις από τον Φεβρουάριο του 2017. Οι συμβάσεις αυτές είναι επαναλαμβανόμενες, δεν έχουμε καμία μέρα σταματήσει, είμαστε 3,5 χρόνια σε αυτή την κατάσταση, οι συμβάσεις μας λήγουν τον Φεβρουάριο του 2021 και φυσικά θέλουμε να δούμε τι θα γίνει με εμάς. Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες του οργανισμού, δεν έχουμε λείψει από τη δουλειά μας ούτε μια μέρα. Τώρα με την πανδημία του κορωνοιού, ήμασταν μέσα όλοι, υπάρχουν συνάδελφοι που δουλεύουν στο τμήμα του covid 19 με το πρόγραμμα των τεσσάρων χιλιάδων και ζητάμε κάτι πάρα πολύ απλό. Την μονιμοποίηση μας».

Ο κ. Αλέξης Παπαδημητρίου τραυματιοφορέας στο νοσοκομείο τόνισε για τις διεκδικήσεις τους:

«Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, έχουμε 14 ειδικότητες από το πρόγραμμά μας που είναι στο νοσοκομείο και ζητάμε την μονιμοποίηση μας. Αν δεν γίνει κάτι τις επόμενες μέρες, τον Φεβρουάριο του 2021 θα πάμε στο ταμείο ανεργίας. Γενικά θα έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα το νοσοκομείο αλλά και το ΕΣΥ γενικότερα, αν φύγουν 4.000 άτομα από το σύστημα».

Ο κ. Ιωάννης Φωτόπουλος πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου Πύργου τόνισε ότι στηρίζουν την χθεσινή στάση εργασίας, αφού οι συμβασιούχοι του προγράμματος του ΟΑΕΔ καλύπτουν καίριες ειδικότητες του ΕΣΥ.

«Στηρίζουμε και εμείς στη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) στάση εργασίας των συναδέλφων, αφού είναι πάγιο αίτημα τόσο δικό μας, όσο και της Ομοσπονδίας, η μονιμοποίηση των τεσσάρων χιλιάδων ατόμων που δουλεύουν το ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Τα κενά στο ΕΣΥ είναι πολλά και οι ελλείψεις αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολλές στο σύστημα υγείας. Συγκεκριμένα τα κενά στο ΕΣΥ, είναι γύρω στις 45.000 κενές οργανικές θέσεις πανελλαδικά. Αν αυτά τα παιδιά φύγουν, τότε καταλαβαίνετε ότι το κενό θα μεγαλώσει. Οι ανάγκες είναι τεράστιες στα νοσοκομεία, υπάρχει η πανδημία που είναι σε εξέλιξη, δεν ξέρουμε τι θα γίνει από Σεπτέμβρη – Οκτώβρη. Έχουμε γενικά έλλειψη προσωπικού, χρειαζόμαστε αυτά τα παιδιά και πάνω σε αυτό θα δουλέψουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε με κάθε τρόπο να τους κρατήσουμε».

Ο κ. Παναγιώτης Απαλίδης αντιπρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών του Πύργου, δήλωσε πως και οι γιατροί είναι υπέρ των διεκδικήσεων των συμβασιούχων:

«Είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους και πάγια θέση μας είναι η μονιμοποίηση ή εν πάση περιπτώσει η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Όλων των συμβασιούχων και των νοσηλευτών και των γιατρών και των υπολοίπων κατηγοριών εργαζομένων. Θεωρούμε ότι πλέον αποτελούν έμπειρο προσωπικό μετά από 3,5 χρόνια, έχουν βοηθήσει στα μέγιστα στην όλη προσπάθεια που καταβάλλει το νοσοκομείο μας, πόσο μάλλον με την πρόσφατη πανδημία του covid 19. Θεωρώ ότι δεν έχει την ευχέρεια το ΕΣΥ να χάσει τις υπηρεσίες αυτών των ανθρώπων. Το πρόβλημα είναι πανελλαδικό, η κινητοποίηση είναι πανελλαδική, πρέπει κάτι να γίνει, έχει ήδη συζητηθεί στη Βουλή και πρέπει σίγουρα να βρεθεί κάποια λύση για το θέμα των  εργαζομένων αυτών. Δεν είναι δυνατόν το ΕΣΥ με τις χιλιάδες ελλείψεις σε αριθμό προσωπικού, να χάσει τη στήριξη και την βοήθεια αυτών των τεσσάρων χιλιάδων εργαζομένων».

 

Συμβασιούχοι Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Αμαλιάδας: Δώστε τέλος στην διαρκή ομηρία!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας, πραγματοποίησαν χθες το πρωί και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, με κύριο αίτημα την μονιμοποίηση των συμβασιούχων με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης, πραγματοποίησαν και στάση εργασίας από τις 7 έως τις 10 το πρωί. Η κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο της Ημέρας Δράσης για τους Συμβασιούχους στην Υγεία.

Κρατώντας πλακάτ στα χέρια, οι συμβασιούχοι με την στήριξη του Συλλόγου Εργαζομένων, διατράνωσαν το αίτημα για μονιμοποιήσεις, αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και στη μεγάλη κρίση του κορονοϊού βρέθηκαν στην «πρώτη γραμμή», πάντα μέσα σε κλίμα αγωνίας και αβεβαιότητας για την υγεία και το εργασιακό τους μέλλον.

Ήδη, οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο ΕΣΥ ξεπερνούν τις 15.000, χωρίς παράλληλα να προκηρύσσονται θέσεις για μόνιμο προσωπικό.

«Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αυτή τη στιγμή στηρίζεται στα παιδιά που έχουν συμβάσεις εργασίας εδώ και αρκετά χρόνια, οι οποίες είναι σε «ομηρία». Δεν έχουμε τίποτα μόνιμο, οι συμβασιούχοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και απαιτείται η σίγουρη και μόνιμη τοποθέτησή τους στα νοσοκομεία.

Δεν περισσεύει κανένας, έχουμε τεράστιες ελλείψεις από προσωπικό και απαιτούμε οι συνάδελφοι αυτοί να μονιμοποιηθούν στο νοσοκομείο μας. Είναι επιτακτική ανάγκη να στηριχτεί το Νοσοκομείο. Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο με την πανδημία και κρίνεται επιτακτική η μονιμοποίηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας κ. Σωκράτης Σωτηρόπουλος.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των συμβασιούχων κ. Νίκος Ζουμπάκης είπε: «Είμαστε περίπου 25 με τέτοιες συμβάσεις εδώ και καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ζητούμε συμβάσεις αορίστου χρόνου για την μονιμοποίησή μας. Ένα «γερό» ΕΣΥ, χρειάζεται πράξεις και όχι λόγια».

Π. Πεντάζος, Χ. Κανελλόπουλος