Categories: Ηλεία

Νοσοκομείο Αμαλιάδας: Επανεκκίνηση με Νέα Πτέρυγα – Ν. Φαρμάκης: «Αλλάζουμε ταχύτητα, κλείνουμε εκκρεμότητες»

Share

Προτεραιότητα για την Περιφέρεια είναι ο τομέας της Υγείας και άρα η παράδοση και η λειτουργία της Νέας Πτέρυγας του Νοσοκομείου Αμαλιάδας είναι μια σημαντική εξέλιξη, τόνισε κατά τη χθεσινή του αυτοψία ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης.

Ο κ. Φαρμάκης επισκέφθηκε χθες το πρωί τη Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας για να επιθεωρήσει τις εργασίες στη Νέα Πτέρυγα, που αναμένεται να λειτουργήσει από τον ερχόμενο μήνα και ξεναγήθηκε σε όλους τους χώρους από τον δήμαρχο  Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη.

Ο Περιφερειάρχης δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για τη συγκεκριμένη δομή, για την οποία συνέβαλλε πρόσφατα η Περιφέρεια με το ποσό των 230.000 ευρώ περίπου –  για ολοκλήρωση των ΤΕΠ – μιλώντας για μια νέα αντίληψη και μια πορεία ανάπτυξης σε διαφορετική «ταχύτητα», με γνώμονα την απαιτούμενη υγειονομική περίθαλψη για τους πολίτες του νομού και της Περιφέρειας γενικότερα.

Διαβεβαίωσε δε, ότι η Περιφερειακή Αρχή θα κάνει τις υποσχέσεις πράξη, ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν αυτά που πραγματικά δικαιούνται, όπως στον νευραλγικό τομέα της Υγείας.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος  Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης τόνισε ότι πλέον σηματοδοτείται η ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας και η έναρξη λειτουργίας της το επόμενο διάστημα. Πρόσθεσε ότι την προηγούμενη 6ετία υπήρξε μεγάλη ολιγωρία, με αποτέλεσμα το έργο να έχει απαξιωθεί και να κινδυνεύει και η λειτουργία του.

Η υγειονομική κρίση με τον κορωνοϊό, κατέδειξε ότι όλες οι νοσηλευτικές μονάδες του νομού είναι απαραίτητες, επεσήμανε ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, συμπληρώνοντας ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του τομέα της Υγείας στη χώρα.

Η Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας διαθέτει σύγχρονα μηχανήματα, που πολλά πανεπιστημιακά δεν διαθέτουν, επεσήμανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Κώστας Τσαούσης.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στην «κόντρα» Νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας σχετικά και με τις μετακινήσεις γιατρών από τη μονάδα της Αμαλιάδας προς του Πύργου, ο κ. Τσαούσης ανέφερε ότι οι αρχές και οι φορείς της πρωτεύουσας του νομού θα πρέπει να αναρωτηθούν γιατί ουσιαστικά ολιγώρησαν πάνω από μια 10ετία σχετικά με τις προσλήψεις στο νοσοκομείο, ώστε τώρα που επιστρέφουν οι γιατροί στο νοσοκομείο Αμαλιάδας, να μην αναγκάζονται να μείνουν με έναν παθολόγο στην Παθολογική Κλινική.

«Εμένα με ενδιαφέρει η Υγεία», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής δημάρχου  Ήλιδας και δωρητής κ. Ανδρέας Παπαδάκος, τονίζοντας ότι ένας από τους πρωταρχικούς λόγους που ασχολήθηκε με την τοπική αυτοδιοίκηση στο πλευρό του Γιάννη Λυμπέρη ήταν να μην κλείσει το Νοσοκομείο Αμαλιάδας.

Τέλος, η διοικήτρια της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας κα Ειρήνη Αγγελάκου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την παράδοση της Νέας Πτέρυγας και τη λειτουργία της, λέγοντας ότι σκοπός είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Μεταξύ άλλων, στη χθεσινή αυτοψία συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πηνειού – ιατρός κ. Θοδωρής Θεοδωρακόπουλος, μέλη της δημοτικής αρχής  Ήλιδας, περιφερειακοί σύμβουλοι και στελέχη από Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας.

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ

Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας

«Προτεραιότητα η Υγεία»

«Από την πρώτη στιγμή ως Περιφερειακή Αρχή έχουμε καταστήσει σαφές ότι πρώτη μας προτεραιότητα δεν είναι άλλη από τον υγειονομικό «χάρτη» της περιοχής. Έχουμε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα το να φροντίσουμε η Υγεία των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας να μην αντιμετωπίζεται ως Υγεία πολιτών δεύτερης κατηγορίας.

Γι’ αυτόν τον λόγο κι από την πρώτη στιγμή, έχουμε ξεκινήσει και πριν τον κορωνοϊό, όχι μόνο να καλύψουμε τα όποια κενά υπήρχαν μέχρι σήμερα, αλλά να «τρέξουμε» με διαφορετικές ταχύτητες που και προεκλογικά είχαμε υποσχεθεί, ότι δηλαδή θα αλλάξουμε ταχύτητα και να κλείσουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος.

Μια από αυτές τις εκκρεμότητες ήρθαμε εδώ σήμερα με χαρά, έχοντας δίπλα μας τον δήμαρχο που ήταν συνοδοιπόρος και αρωγός σε όλη αυτή την προσπάθεια και φυσικά και τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ και όλους όσους εργάστηκαν, ιδιώτες και θεσμικούς φορείς, ώστε να φτάσουμε σήμερα να είμαστε εδώ.

Να νοιώσουμε ότι είμαστε πολύ κοντά στο να έχουμε πολύ σύντομα τα ΤΕΠ στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας. Νομίζω και νιώθω ότι αυτή η διαφορετικότητα στην αντίληψη, αυτή η βασική διαφορά του πως μπορείς να πας μπροστά, αποδεικνύεται με έναν τρόπο: αλλαγή ταχυτήτων, κλείσιμο εκκρεμοτήτων και φυσικά το όραμα, το οποίο δεν αμφισβητεί κανένας ότι υπήρχε και στο παρελθόν.

Αλλά όραμα, χωρίς τον δρόμο μέχρι να φτάσεις δεν γίνεται πράξη, μένει μια υπόσχεση. Εμείς λοιπόν είμαστε εδώ, να κάνουμε τις υποσχέσεις πράξη και να μην πάνε χαμένοι οι κόποι όλων των προηγούμενων, αλλά και τα χρήματα φορολογουμένων, που τόσα χρόνια είχαν αυτό το «κόσμημα» στην Αμαλιάδα κλειστό και αραχνιασμένο.

Για εμάς λοιπόν είναι πρώτη προτεραιότητα να «τρέξουμε» πράγματα που ακούγαμε και σχεδιάζονταν εδώ και καιρό. Εμείς θα τα υλοποιήσουμε και θα τα πάμε ακόμα παραπέρα.

Μια υπόσχεση μπορούμε να δώσουμε και μια ευχή ταυτόχρονα: Είμαστε εδώ. Θα είμαστε εδώ δίπλα σε όλους όσους πονάνε αυτόν τον τόπο, ζουν εδώ και θα κάνουμε ότι καλύτερο για αυτό. Είμαστε εδώ για τους πολίτες της Δυτ. Ελλάδας».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΜΠΕΡΗΣ

Δήμαρχος  Ήλιδας

«Παραδίδεται στον κόσμο μετά από τόσα χρόνια»

«Καταρχήν, έλεος, αλλά σας παρακαλώ μην γράψει κανείς σας, ότι κάναμε εγκαίνια! Αυτό ακούω 5- 7 χρόνια και έχω λοιδορηθεί για εγκαίνια και για ψεύτικα εγκαίνια. Αυτό που πρέπει να γράψετε είναι ότι ναι, επιτέλους μπήκε στην τελική ευθεία το έργο αυτό, μετά από τόσα χρόνια, για να παραδοθεί στον κόσμο.

Αυτό είναι το ζητούμενο και η τελευταία κρίση με τον κορωνοϊό, μας έδειξε πόσο σημαντικό είναι κανείς να αποφασίζει, να προχωράει γρήγορα και να δίνει στην κοινωνία τέτοιες δομές.

Σας το λέω, γιατί τα εμπόδια υπήρξαν και σήμερα. Εκείνα τα εμπόδια όμως που επί μια 6ετία, το εμπόδισαν, το κατέστρεψαν και απαξίωσαν αυτό το κτίριο, αυτή τη δομή, τώρα ξεπεράστηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Και μιλάμε για ένα ποσό των 230.000 περίπου ευρώ. Δεν είναι ούτε 2 εκατ. ευρώ, ούτε 20 εκατ. ευρώ. Βλέπουμε όλοι, από την εικόνα, τι ευεργέτημα θα έχει ο κόσμος από εδώ.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Περιφερειάρχη και ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλους τους συντελεστές. Και για κάτι τέτοιο πρέπει να θέλει και η κεντρική εξουσία και προφανώς μιλάω για το υπουργείο Υγείας, στο οποίο και στέλνω κι ένα μήνυμα ότι: οι δομές του νομού Ηλείας, οι νοσηλευτικές μονάδες, οι ουσιαστικά δύο μεγάλες, Πύργου και Αμαλιάδας θα αποδοθούν στον κόσμο ανεξαρτήτως αγκυλώσεων κάποιων. Και περισσότερο, κάποιων γιατρών που έχουμε δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, ότι δηλαδή «είμαστε διατιθέμενοι για την υγεία του ανθρώπου».

Το Νοσοκομείο Αμαλιάδας ήδη ξεκίνησε με τις εφημερίες και ήδη επανέρχεται για την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου».

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΟΥΣΗΣ

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας

«Στον Πύργο κρύβουν τη δική τους ευθύνη»

«Σήμερα ήρθαμε εδώ για να ευχαριστήσουμε την Περιφέρεια για την οικονομική ενίσχυση και να δείξουμε στην Περιφέρεια και να διαβεβαιώσουμε όλους τους πολίτες όλης της Ηλείας ότι η Αμαλιάδα έχει μηχανήματα τόσο σύγχρονα, που δεν τα έχουν ούτε πανεπιστημιακά νοσοκομεία.

Καλώ λοιπόν τους συναδέλφους γιατρούς από τον Πύργο, αλλά και τον κόσμο από τον Πύργο ότι αυτή η διένεξη γίνεται για έναν και μόνο λόγο: για να κρύψουν ο ιατρικός σύλλογος, ο δήμαρχος και οι παράγοντες τη δική τους ευθύνη που το νοσοκομείο του Πύργου 10 χρόνια έχει μείνει χωρίς προκηρύξεις γιατρών.

Και το πρόβλημα δεν ξεκίνησε πέρυσι. Το πρόβλημα ξεκίνησε από το 2007 – 2008. Τι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια; Δημόσιες σχέσεις; Αντί να λένε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους γιατρούς της Αμαλιάδας, που κάνουν τόσες εφημερίες, όχι μόνο δεν τους λένε «ευχαριστώ», τους στέλνουν και «εντέλλεσθε».

Αυτό προς γνώση όλων, του τι έχει προσφέρει το Νοσοκομείο Αμαλιάδας. Φανταστείτε λοιπόν έναν Πύργο, που θα ήταν χωρίς την Αμαλιάδα».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΟΣ

Αναπληρωτής δημάρχου – Δωρητής

«Γιατί στηρίζω την προσπάθεια…»

« Πρώτα απ’ όλα, θέλω να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη, που βρίσκεται σήμερα εδώ, αλλά και γιατί μας έχει συμπαρασταθεί σε ότι έχουμε ζητήσει. Εμένα με ενδιαφέρει η Υγεία. Και ένας από τους κύριους λόγους που ασχολήθηκα και με την τοπική αυτοδιοίκηση είχε να κάνει όταν ο κ. Λυμπέρης μου είπε ότι το Νοσοκομείο πρόκειται να κλείσει. Και τότε είπα ότι θα είμαι μαζί του για να «πολεμήσουμε» για το νοσοκομείο και για την πόλη, που πήγαινε από το κακό στο χειρότερο.

Έκανα αυτές τις δωρεές όχι για να μου λένε «μπράβο», ούτε να μου δίνουν βραβεία. Απλώς, θέλω ο κόσμος να το εκτιμήσει και να απολαμβάνει τα αγαθά που θα πρέπει να του προσφέρουμε. Και η Πολιτεία θα πρέπει να είναι μαζί μας, γιατί πρώτα απ’ όλα εμάς μας ενδιαφέρει η υγεία του κόσμου και να μην ταλαιπωρείται. Η Υγεία πάνω απ’ όλα».

ΕΙΡΗΝΗ ΑΓΓΕΛΑΚΟΥ

Διοικήτρια Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας

«Σκοπός η αναβάθμιση υπηρεσιών»

«Είμαστε ικανοποιημένοι για την παράδοση της νέας πτέρυγας, ενός σημαντικού έργου που θα συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Αυτός, εξάλλου, είναι και ο σκοπός και προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε».

Περιφερειάρχης για Παθολογική Πύργου…

Σε ερώτηση της εφ. «Πατρίς» σχετικά με το γεγονός ότι ουσιαστικά από χθες το Νοσοκομείο Πύργου παραμένει με έναν παθολόγο, λόγω της επιστροφής, σύμφωνα με τον νόμο, των γιατρών που η οργανική τους θέση είναι στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας, ο Περιφερειάρχης απάντησε:

«Ο νόμος εγγυάται πράγματα, και εκτός από δικαιοσύνη εγγυάται και για την κοινωνική ειρήνη. Μερικές φορές, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε τη νομιμότητα για να καταλάβουμε τι πρέπει να γίνει. Και είναι η πραγματική ενίσχυση έμψυχου δυναμικού και τίποτα άλλα, και τήρηση του νόμου.

Τα τοπικιστικά συνθήματα και χαρακώματα δεν βοηθούν, αλλά να δούμε την πραγματική ανάγκη που είναι η ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού και μέχρι τότε φυσικά η τήρηση του νόμου.

Δεν πρέπει ποτέ να βάζουμε τους πολίτες σε μια τοπικιστική αντιπαράθεση και το λέω αυτό γιατί δυστυχώς το βλέπω σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας μας».

350.000 ευρώ για Κοινωνικές Δομές Δήμου Ήλιδας!

Κατά την επίσκεψη του χθες στην Αμαλιάδα ο κ. Φαρμάκης γνωστοποίησε ότι την Πέμπτη η Περιφέρεια προέβη στην ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του προγράμματος για τη βοήθεια των Κοινωνικών Δομών του Δήμου  Ήλιδας με προϋπολογισμό 350.000 ευρώ για Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο και για τα συσσίτια, ενώ ταυτόχρονα υπεγράφησαν και οι σχετικές προγραμματικές με 6 δήμους της Π.Ε. Ηλείας για τις οδικές συνδέσεις των μονών του νομού.

Ο κ. Λυμπέρης ευχαρίστησε τον κ. Φαρμάκη για την εξέλιξη αυτή επισημαίνοντας ότι: «Αυτές οι δομές έκλεισαν, γιατί είχαν δοθεί σε συνεργασία με κάποια ΜΚΟ, το οποίο το λειτουργούσε όπως το λειτουργούσε και τώρα το εγκατέλειψε. Δύο δήμοι λειτουργούσαν έτσι στην Ελλάδα: εμείς και ο Θέρμος. Όλοι οι άλλοι δήμοι τα λειτουργούσαν μόνοι τους…».