Ηλεία Υγεία

Νοσοκομείο Αμαλιάδας: Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για την μετακίνηση των δύο παθολόγων

Ακούστε το άρθρο

Κατηγορηματικοί όσον αφορά τις ενέργειες των τελευταίων ημερών και συνάμα αρνητικοί σε κάθε ενδεχόμενο υποβάθμισης και παύσης λειτουργίας του νοσοκομείου Αμαλιάδας, εμφανίστηκαν χθες σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης και ο διοικητής της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας Γιάννης Χουζούρης, με αφορμή την ενέργεια του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας Κώστα Διαμαντόπουλου να τοποθετήσει τους 2 εναπομείναντες παθολόγους της Αμαλιάδας σε εφημερίες 30 ημερών!

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, ιδιαίτερα προβληματισμένος από τις κινήσεις του Διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας, αρχικά ανέφερε πως η Ν.Μ. Αμαλιάδας λειτουργεί εύρυθμα εδώ και πολλές δεκαετίες και τα τελευταία χρόνια γίνεται συστηματική προσπάθεια σταδιακής υποβάθμισης της –με την εκμετάλλευση παλιάς ρύθμισης που μιλούσε για ενιαίες διοικήσεις και ενοποιήσεις νοσηλευτικών μονάδων- μέχρι να καταστεί αδύνατη η λειτουργία της. Η χθεσινή ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Γ.Ν. Ηλείας προβλέπει την πραγματοποίηση 30ήμερων εφημεριών από τους δυο παθολόγους της Ν.Μ. Αμαλιάδας στον Πύργο εξαιτίας ελλείψεων που έχει η Παθολογική κλινική, καθώς και την παρουσία τους σε έκτακτα περιστατικά. «Πρόκειται ουσιαστικά για «μετακίνησή» τους, η οποία επειδή έχει απαγορευτεί ρητά από τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, παρουσιάζεται μ’ αυτό τον τρόπο ως εφημερίες», τόνισε ο κ. Λυμπέρης.

Ως «συμβόλαιο με τον κόσμο» χαρακτήρισε τις διεκδικήσεις για το νοσοκομείο που ανέφερε κατά τον προεκλογικό του αγώνα ο κ. Λυμπέρης, υποστηρίζοντας πως δε θα επιτρέψει το κλείσιμό του και θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για την αναβάθμιση, τη διοικητική ανεξαρτητοποίηση της μονάδας και τη δημιουργία μιας πρότυπης νοσηλευτικής μονάδας στη χώρα. Η μονάδα με πρώτη γραμμή τους συντελεστές της (γιατρούς, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό), δεύτερη το λαό του δήμου Ήλιδας και της Βόρειας Ηλείας και τρίτη τους δωρητές της όπου σε λίγο διάστημα θα επικυρωθεί και το καταστατικό του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Αμαλιάδας που θα λειτουργεί με βάση το καλό της μονάδας.

Λυμπέρης: «Μπορούμε να καλύπτουμε όπου χρειάζεται»

Σίγουρος πως η Ν.Μ. Αμαλιάδας μπορεί να καλύψει όσα δεν μπορεί το Γ.Ν. Ηλείας εμφανίστηκε ο κ. Λυμπέρης, που με καυστικό τρόπο τονίζει πως ο κ. Διαμαντόπουλος ενδιαφέρεται για το συμφέρον του Πύργου. Γνώστες των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο Πύργος είναι εδώ και λίγο διάστημα η διοίκηση και το προσωπικό της  Ν.Μ. Αμαλιάδας, που είδαν χθες τον κ. Διαμαντόπουλο να «παίρνει» με πονηρό τρόπο τους γιατρούς της Παθολογικής και ουσιαστικά να την οδηγεί στο κλείσιμό της. «Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να φύγει και οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργού να κάνουν τα 8ωρά τους εδώ, διότι διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους συνεργάτες τους. Παρανομούν αν υπακούσουν σ’ αυτή την απόφαση», δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Λυμπέρης, ενώ τόνισε πως «χαιρετάμε τον κ. Διαμαντόπουλο και θα πληρώσει για όλες τις αποφάσεις τις οποίες έπαιρνε μέχρι τώρα, υπό την έννοια ότι θα του δείξουμε πως και θέλουμε και μπορούμε να υλοποιήσουμε αυτά που λέγαμε τόσα χρόνια». Ακόμα, στάθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια και έχουν οδηγήσει στην υποβάθμιση της μονάδας, υποστηρίζοντας πως δεν επιθυμούν την επιβολή οποιουδήποτε όσον αφορά τη λειτουργία της μονάδας και πως πλέον θα αναλάβουν δράση προκειμένου να επανδρωθεί.

Τέλος, έθεσε ως στόχο τη λειτουργία της μονάδας με την Παθολογική και τη Χειρουργική Κλινική ως δευτεροβάθμια περίθαλψη, γεγονός που θα βοηθήσει στην ανάληψη περιστατικών και την ανακούφιση του Γ.Ν. Ηλείας, ενώ θέλησε να περάσει ως μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως η Ν.Μ. Αμαλιάδας δεν πρόκειται να αλλάξει μιας και είναι απαραίτητη στον πληθυσμό της περιοχής.

Γ. Χουζούρης: «Καμία διάθεση για λύση»

Αιφνιδιαστική και ίσως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία χαρακτήρισε την παραπάνω ενέργεια του κ. Διαμαντόπουλου ο διοικητής της Ν.Μ. Αμαλιάδας Γιάννης Χουζούρης, ο οποίος όχι μόνο χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση των μετακινήσεων, αλλά τόνισε πως πρόκειται και για λάθος στιγμή στα μέσα του καλοκαιριού για ένα πρόβλημα –η απώλεια μιας παθολόγου από το δυναμικό του Γ.Ν. Ηλείας- που ήταν γνωστό εδώ και δυο μήνες. Επιπλέον, εστίασε σε προσωπικές ενέργειες που είχε κάνει προκειμένου να μοιραστεί το βάρος των εφημεριών και να μην «χαθεί» παράλληλα και η Παθολογική της Αμαλιάδας, υποστηρίζοντας όμως πως δεν υπάρχει καμία διάθεση για εύρεση λύσεων από πλευράς Γ.Ν. Πύργου.

Έπειτα αναφέρθηκε στις λύσεις που έχουν τεθεί, με πρώτη την εύρεση κονδυλίων και διαδικασιών για προκήρυξη με μπλοκάκι ιδιώτη παθολόγου. Δεύτερη λύση αποτελεί η ύπαρξη παθολόγων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Ηλείας, σε άλλες μονάδες στον Πύργο, που δεν αξιοποιούνται στις εφημερίες. Τρίτη και κυριότερη είναι η ύπαρξη γιατρών σε κλινικές σε Πύργο και Αμαλιάδα, που βάζουν πέντε ενεργές εφημερίες και πέντε ετοιμότητες. Ο ελάχιστος αυτός αριθμός θα μπορούσε να βοηθήσει τα μέγιστα στη βιωσιμότητα της υγείας στην Ηλεία. Κλείνοντας, μίλησε πως ανάλογες ενέργειες «μετακίνησης» έχουν ξαναγίνει και πλέον η διοίκηση είναι κατηγορηματική σε οποιαδήποτε ενέργεια εμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας στο Νομό.

Α. Νικολακόπουλος: «Στόχος η άρτια και αρμονική λειτουργία των νοσοκομείων»

Ο Βουλευτής Ηλείας με τη ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος, έθεσε ως πρώτιστο μέλημα όλων την άρτια και αρμονική λειτουργία και των δυο νοσοκομείων, κάτι που ωστόσο δε φαίνεται το τελευταίο διάστημα να συμβαίνει και για την κατάσταση αυτή υπάρχουν συγκεκριμένες σε πολιτικές ευθύνες. «Η απόφαση του κ. Διαμαντόπουλου δεν εξασφαλίζει την άρτια λειτουργία των δυο μονάδων, γι’ αυτό και είμαστε ενάντια», τόνισε ο κ. Νικολακόπουλος. Η απόφαση αυτή όχι μόνο δε συνάδει με το έγγραφο που έχει αποστείλει τις τελευταίες μέρες ο Υπουργός και του οποίου το πνεύμα είναι ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις που διαμορφώνουν άλλες καταστάσεις σε επίπεδο μονάδων υγείας, αλλά έχει βγει και ένα πρόγραμμα εφημεριών για τον Ιούλιο, το οποίο ανατρέπεται με την απόφαση αυτή. Από πλευράς του ο κ. Νικολακόπουλος στάθηκε στις συζητήσεις με τον κ. Διαμαντόπουλο μετά την απόφαση, τονίζοντας πως πρέπει να λάβει μέτρα και να αποδώσει εφημερίες και στα δυο νοσοκομεία.

Σ. Σωτηρόπουλος: «Κοινός αγώνας για καλύτερη Υγεία»

Σύντομη παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος των Εργαζομένων της Ν.Μ. Αμαλιάδας Σωκράτης Σωτηρόπουλος, που σχολίασε πως ήταν αναμενόμενη η κίνηση της απερχόμενης Διοίκησης και πως είχε ενημερωθεί ο κ. Νικολακόπουλος για την ύπαρξη εχθρικής ενέργειας. Ανακοίνωσε τον προγραμματισμό γενικής συνέλευσης των εργαζομένων με κυρίαρχο θέμα τη βιωσιμότητα της μονάδας, ενώ κάλεσε βουλευτές, τη δημοτική αρχή και φορείς να δώσουν από κοινού τη μάχη τους και να έχουν συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας προκειμένου να του εκθέσουν τα προβλήματα της υγείας στο Νομό και να δοθούν λύσεις από τα κυβερνητικά στελέχη.

Όλη η επικαιρότητα