Ηλεία Υγεία

Νοσοκομείο Αμαλιάδας: Στήριξη στις γυναίκες ρομά

Έμπρακτη στήριξη από το Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά του δήμου Ήλιδας, το Νοσοκομείο Αμαλιάδας και το Δίκτυο Μαιών Νομού Ηλείας, προς τις γυναίκες- ρομά της συνοικίας Παπακαυκά στην Αμαλιάδα, οι οποίες εντάχθηκαν στο πρόγραμμα προληπτικής γυναικολογικής εξέτασης.

Χθες το πρωί υλοποιήθηκε στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, και συγκεκριμένα στο χώρο που λειτουργεί το Δίκτυο Μαιών, Ημέρα προληπτικής γυναικολογικής εξέτασης που αφορούσε στην ομαδική λήψη- Τεστ ΠΑΠ, την πιο αναγκαία και διαδεδομένη εξέταση για τις γυναίκες για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Η πρωτοβουλία για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν του Κέντρου Κοινότητας του δήμου Ήλιδας, το οποίο συνεργάστηκε άψογα με το Δίκτυο Μαιών για την υλοποίηση της εξέτασης, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά ένα συνολικό πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής που αφορά τις γυναίκες ρομά της συνοικίας Παπακαυκά.

‘Δεν είχαν κάνει ποτέ!’

Χθες έγινε η αρχή, με την προσέλευση 11 γυναικών από την συνοικία, ηλικίας από 30 έως 70 ετών, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Κέντρου.

Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για πολύ μεγάλο βήμα, καθώς όπως εξήγησε και η μαία του Δικτύου κα Ελένη Λιακοπούλου, πολλές από τις γυναίκες που συμμετείχαν χθες έκαναν για πρώτη φορά Τεστ ΠΑΠ, ενώ κάποιες άλλες είχαν κάνει την εξέταση πριν από πολλά χρόνια. Με βάσει αυτά τα στοιχεία, όταν αναφερόμαστε στην πιο αναγκαία εξέταση που οφείλει να κάνει κάθε γυναίκα από την στιγμή που ξεκινά την σεξουαλική της δραστηριότητα, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντική είναι η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

Μάλιστα η κα Λιακοπούλου και οι υπόλοιπες μαίες του Δικτύου ζήτησαν χθες στην επόμενη ομαδική λήψη που θα γίνει το προσεχές διάστημα πάλι για γυναίκες από την συνοικία Παπακαυκά, να δηλώσουν συμμετοχή και γυναίκες νεότερης ηλικίας, καθώς οι γυναίκες- ρομά γεννούν σε μικρή ηλικία κατά συνέπεια και το Τεστ Παπ θα πρέπει να γίνεται από νεαρή ηλικία.

Τα δείγματα θα αποσταλούν στο Νοσοκομείο ‘Αλεξάνδρα’ στην Αθήνα, με το οποίο συνεργάζεται το Δίκτυο Μαιών και αμέσως μετά την αποστολή των αποτελεσμάτων οι μαίες θα πραγματοποιήσουν και ενημερωτική ομιλία στην συνοικία Παπακαυκά, προκειμένου να ενημερωθούν όλες οι γυναίκες για την σημασία της εξέτασης, η οποία σημειωτέον γίνεται δωρεάν στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας.

Χθες στο χώρο του Δικτύου Μαιών βρέθηκε και ο αντιδήμαρχος Ήλιδας κ. Νώντας Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην στήριξη που παρέχει ο δήμος για την στήριξη του προγράμματος, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμος διέθεσε δωρεάν ένα λεωφορείο του για την μεταφορά των γυναικών από την συνοικία στο Νοσοκομείο.

 

Όλη η επικαιρότητα