Ηλεία

Νοσοκομείο Πύργου: Αύξηση των γεννήσεων (και) εν μέσω κορωνοϊού…

Ακούστε το άρθρο
  • «Η λειτουργία της κλινικής συνεχίζεται κανονικά. Παίρνουμε όλα τα μέτρα που είναι ενδεδειγμένα για τον ιό», δηλώνει ο Διευθυντής της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής κ. Βασίλης Τσιτσής

  • Κανένα ύποπτο κρούσμα έως τώρα στην κλινική

Η λειτουργία της Μαιευτικής Γυναικολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου παρά την πανδημία του κορωνοϊού, συνεχίζεται κανονικά και χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και μάλιστα τους πρώτους μήνες του 2020 έχουμε αύξηση των γεννήσεων, σε σημαντικό βαθμό, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 (από τον Ιανουάριο έως σήμερα).

Όπως δηλώνει ο Διευθυντής της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής κ. Βασίλης Τσιτσής, τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και των εγκύων και φυσικά του προσωπικού, ενώ έως αυτή την στιγμή δεν έχει αντιμετωπιστεί κάποιο ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού.

«Η λειτουργία της κλινικής συνεχίζεται κανονικά και δεν έχει ανασταλεί απολύτως τίποτα. Παίρνουμε όλα τα μέτρα που είναι ενδεδειγμένα για τον κορωνοϊό, δεν έχουμε αλλάξει κάτι και ότι ισχύουν για τους υπόλοιπους ασθενείς, ισχύουν και για τις εγκύους. Παίρνουμε όλες τις προφυλάξεις που είναι κυρίως η χρήση μάσκας και αν υπάρξει ύποπτη συμπτωματολογία, παίρνουμε περισσότερα μέτρα. Αν δεν υπάρχει όμως συμπτωματολογία, το αντιμετωπίζουμε σαν να μην υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα», τονίζει ο κ. Τσιτσής που στέκεται και στην αύξηση των γεννήσεων στην κλινική του Πύργου.

«Γενικότερα αυτή τη στιγμή έχουμε περισσότερες γέννες απ’ ότι την προηγούμενη χρονιά, έχουμε πάνω από 25 γυναίκες περισσότερες που γέννησαν στην κλινική μας. Δεν έχει σταματήσει απολύτως τίποτα στη λειτουργία του μαιευτηρίου, το μόνο που έχει ανασταλεί είναι η προσέλευση των εγκύων για τακτική παρακολούθηση. Αυτό γίνεται επιλεκτικά από το γιατρό, κρίνοντας πιο περιστατικό πρέπει να κάνει τις κατάλληλες εξετάσεις. Όταν είναι η κατάλληλη χρονική περίοδος έρχεται η έγκυος στο νοσοκομείο και αντιμετωπίζεται όπως πρέπει.  Όλες οι έγκυες αντιμετωπίζονται στη βάση των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών. Όπως γίνεται και με τη λειτουργία φυσικά όλου του υπόλοιπου νοσοκομείου. Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Απλώς πλέον δεν γίνονται τακτικά χειρουργεία. Οι γέννες είτε φυσιολογικές, είτε με καισαρική είναι τακτικά περιστατικά και δεν μπορούν να πάρουν αναβολή».

Σε ερώτηση αν έχει παρατηρηθεί αύξηση στις εγκυμοσύνες λόγω των νέων μέτρων της κυβέρνησης για την πριμοδότηση του νέου παιδιού κατά 2.000 ευρώ, ο κ. Τσιτσής ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εμείς δεν μπορούμε να το συνδέσουμε αυτό τη δεδομένη στιγμή, αφού  δεν έχουμε στοιχεία. Το μέτρο ισχύει εδώ και τρεις μήνες, ενώ οι συλλήψεις έχουν γίνει σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πάντως το θέμα είναι ότι δεν μπορεί να βασιστεί κανένα ζευγάρι στις 2.000 ευρω που δίνει η πολιτεία, για να μεγαλώσεις ένα παιδί. Δεν κάνεις ένα παιδί για να πάρεις απλά τα δύο χιλιάρικα. Βασικά πιστεύω ότι είναι συνδυασμός. Όποιος έχει δουλειά θα σκεφτεί και το δεύτερο και το τρίτο παιδί. Κάποιος όμως που δεν έχει εργασία μπορεί να μη σκεφτεί ούτε και το πρώτο παιδί. Πλέον μιλάμε για θέμα επιβίωσης».

Τέλος σε ερώτηση αν έχει αντιμετωπίσει ύποπτο περιστατικό κορωνοϊού στην κλινική του Πύργου, ο κ. Τσιτσής ανέφερε πως κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. 
«Εγώ τέτοιο περιστατικό με γυναίκα να έχει ύποπτα συμπτώματα δεν έχω αντιμετωπίσει έως τώρα. Ακόμη και αν είχαμε τέτοιο περιστατικό, θα έπρεπε να κατευθυνθεί στο νοσοκομείο αναφοράς όπου και θα γινόταν η αντιμετώπισή του. Όπως γίνεται στην Αθήνα και με το Αττικόν νοσοκομείο. Στη μία περίπτωση που είχαμε μία νοσηλευόμενη για πάνω από ένα μήνα με ένα άγνωστο εμπύρετο, αποκλείσαμε γρήγορα μια τέτοια πιθανότητα, δηλαδή να έχει κορωνοϊό και τελειώσαμε…».   

Όλη η επικαιρότητα