Ηλεία

Νοσοκομείο Πύργου: Μένει μια παθολόγος για πληθώρα περιστατικών

Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για την παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας / Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου, αφού αν δεν υπάρξει η κατάλληλη λύση, από την 6η ΥΠΕ, δηλαδή να αποφασιστεί και επίσημα η παραμονή των ιατρών που είναι να επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας, τότε ενδέχεται να βάλει προσωρινά λουκέτο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των ασθενών που θα χρειαστούν άμεσα νοσηλεία. Δυστυχώς η υποστελέχωση της παθολογικής κλινικής του Πύργου, αλλά και αρκετών ακόμα κλινικών στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ηλείας, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο βέβαια δεν είναι σημερινό, αλλά «χάνεται» στα βάθη των ετών.

Όλοι ελπίζουν έστω και την ύστατη στιγμή να δοθεί λύση σε αυτό το πολύ σημαντικό πρόβλημα και η παθολογική κλινική του νοσοκομείου Πύργου να συνεχίσει να λειτουργεί και να προσφέρει τις υπηρεσίες της. Όμως ακόμη και αν υπάρξει επίσημη απόφαση σήμερα από την 6η ΥΠΕ για την παραμονή των ιατρών στην Παθολογική Πύργου, θα πρέπει άμεσα να παρθούν αποφάσεις για την πρόσληψη επιπλέον ιατρικού προσωπικού, για να μπορεί το τμήμα να λειτουργεί ομαλά και χωρίς προβλήματα και να εξυπηρετεί χωρίς πρόβλημα, τους δεκάδες ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτό καθημερινά.

Η εφ. «Πατρίς» μίλησε με την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πύργου γι’ αυτό το φλέγον θέμα, ενώ χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της μοναδικής παθολόγου με σύμβαση στο νοσοκομείο Πύργου της κας Μαρίας Καλαπόδη, που κινδυνεύει από σήμερα να μείνει μόνη στην κλινική …

Παναγιώτης Απαλίδης αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πύργου :

«Αδύνατο να λειτουργήσει υπό αυτές τις συνθήκες η Παθολογική»

Ο κ. Παναγιώτης Απαλίδης αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πύργου στην εισαγωγή των δηλώσεων του τόνισε για τα προβλήματα της Παθολογικής.
«Αυτή τη στιγμή η παθολογική λειτουργεί με γιατρούς που έχουν μετακινηθεί σύμφωνα με ένα νόμο του 2019, από το νοσοκομείο της Αμαλιάδας, με απόφαση των ιδίων και του τότε διοικητή, οι οποίοι καλούνται να επιστρέψουν στο νοσοκομείο που έχουν διοριστεί, στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας μέχρι τη Δευτέρα (σ.σ. σήμερα). Ο νόμος αυτός δεν έχει κάποια εξαίρεση, ως εκ τούτου οι μετακινήσεις που έγιναν πέρυσι θεωρούνται ότι δεν έχουν γίνει, και το νοσοκομείο μας το μεγαλύτερο του νόμου πρέπει να μείνει με ένα παθολόγο. Με μία συνάδελφο επιμελήτρια που υπερβάλλει εαυτόν, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να κρατηθεί ένα τμήμα με 40 νοσηλευόμενους, μία Πτέρυγα για ύποπτα περιστατικά covid 19 με 40 κρεβάτια, άσχετα αν φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι δεν έχουμε τόσο μεγάλη έξαρση, μία άλλη Πτέρυγα με 16-17 για τα επιβεβαιωμένα περιστατικά covid 19, συν τα επείγοντα, συν τα τακτικά ιατρεία, συν οτιδήποτε άλλη παθολογική εκτίμηση χρειαστεί κάποια άλλη κλινική του νοσοκομείου. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να γίνει όλο αυτό το έργο από έναν και μόνο άνθρωπο, 30 μέρες το μήνα. Είναι αδύνατο. Έχουμε καταλήξει να έχουμε φτάσει στις τελευταίες μέρες πριν φύγουν οι παθολόγοι. Έχει περάσει ένας μήνας από τις 10 Απριλίου που δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ και δεν έχει γίνει κάποια επίσημη κίνηση. Οι παθολόγοι και εμείς σαν σύλλογος των νοσοκομειακών γιατρών και φαντάζομαι και η διοίκηση του νοσοκομείου περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει, περιμένουμε κάποιο έγγραφο, κάποια απόφαση από την περιφέρεια ή από το υπουργείο.

– Πιστεύετε ότι η μόνη λύση είναι η αναστολή αυτής της απόφασης;

Επί του παρόντος η μόνη λύση θα ήταν να ανασταλεί έστω για κάποιο διάστημα η εφαρμογή του νόμου για την περίπτωση του νοσοκομείου του Πύργου, έως ότου καλυφθούν οι θέσεις, οι οποίες σημειωτέον θα έπρεπε να είναι 7 θέσεις και αυτή τη στιγμή υπηρετεί μόνο ένας».

Κλείνοντας ο κ. Απαλίδης μας τόνισε σχετικά με τα προβλήματα όχι μόνο της παθολογικής αλλά γενικότερα όλου του νοσοκομείου του Πύργου, ότι υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού, γιατρών και νοσηλευτών. «Πάγια θέση δική μας ήταν να καλυφθούν οι κενές θέσεις. Τα προβλήματα είναι αναρίθμητα, βέβαια το φλέγον θέμα είναι η παθολογική, και πρέπει να καταλαβαίνουμε ότι νοσοκομείο χωρίς παθολογική κλινική δύσκολα μπορεί να λειτουργήσει.
Νομίζω ότι πρέπει να παρθεί μία πολιτική απόφαση και να ανασταλεί όσο γίνεται πιο σύντομα η εφαρμογή του νόμου που παίρνει τους γιατρούς από την Παθολογική του Πύργου».

Αν δεν υπάρχει αναστολή μιλάμε για λουκέτο της παθολογικής από Δευτέρα;

«Σίγουρα αν δεν υπάρξει αναστολή, ήδη υπάρχουν έγγραφα από τη μία και μοναδική γιατρό, θα συνεδριάσει το επιστημονικό συμβούλιο και η εισήγηση θα είναι να ανασταλεί η λειτουργία της παθολογικής, τουλάχιστον όσον αφορά στα τμήματα νοσηλείας. Θα δουλεύει το τμήμα επειγόντων περιστατικών για παθολογικά περιστατικά και από κει και πέρα οτιδήποτε χρειάζεται νοσηλεία, θα πρέπει να διακομίζεται οπουδήποτε υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι ότι κι αν σημαίνει αυτό. Όχι μόνο στην Αμαλιάδα, γιατί γνωρίζουμε όλοι ότι το νοσοκομείο της Αμαλιάδας έχει πολύ συγκεκριμένες δυνατότητες νοσηλείας. Όσο κι αν προσπαθούν οι συνάδελφοι και οι νοσηλευτές, ο αριθμός των περιστατικών που μπορεί να νοσηλευτεί είναι περιορισμένος. Οπότε οι ασθενείς θα πρέπει να διακομιστούν στα κοντινότερα νοσοκομεία».

Γεράσιμος Ρουμπής Γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πύργου :

«Τα στατιστικά είναι απογοητευτικά»

Από την πλευρά του ο κ. Γεράσιμος Ρουμπής στάθηκε στο γεγονός ότι οι παθολόγοι και γενικά οι γιατροί δεν θέλουν να έρχονται στην Ηλεία.
«Το γιατί δεν έρχονται οι παθολόγοι στο νοσοκομείο του Πύργου;
Αυτό είναι ένα μυστήριο, όπως είναι μυστήριο και ο covid 19. Και τις προάλλες ο Διοικητής είπε ότι προκηρύχτηκαν θέσεις, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται. Όποιος βρει γιατί δεν ενδιαφέρεται κανένας να έρθει σε ένα κέντρο ανεπιθύμητων, όπως ήταν επί Χούντας …

Ίσως κάπως έτσι το βλέπουν οι συνάδελφοι. Κάποτε είχα μία συζήτηση με ειδικευόμενους στο νοσοκομείο του Ρίο, γύρω στο 2010, όπου λέγανε ότι αν πας στον Πύργο έχεις 50% πιθανότητα να φύγεις με ένα δικαστήριο στην πλάτη σου. Το έχω ακούσει με τα αυτιά μου αυτό. Και πιθανόν να μην έχουν και άδικο τα παιδιά. Ψάχνοντας τα αρχεία της Ένωσης, βλέπω το θέμα της παθολογικής από το 2007. Ο ΙΣΠΟ, ο Ιατρικός Σύλλογος ζητά δύο παθολόγους από τον ίδιο τον τότε Υπουργό. Το 2013 μένει ένας ειδικευόμενος και 5 αντί 6 ειδικευμένοι. Το 2014, 4 αντί 7. Το 2016 έχουμε δύο παθολόγους και έναν ειδικευόμενο. Οι ειδικευόμενοι που προβλέπονται είναι 9. Αυτή τη στιγμή είναι δύο και ο ένας ετοιμάζεται να φύγει. Εκείνη την εποχή το 2016 βρίσκω στο αρχείο μία αναφορά της Μαρίας Καλαπόδη της παθολόγου επιμελήτριας Α που αναφέρει ότι η κλινική μένει μόνο με έναν επικουρικό και έναν ειδικευόμενο. Και λέει ότι αν η δύναμη των ειδικευομένων γιατρών παραμείνει ως έχει, θα πρέπει να προχωρήσει η αναστολή της λειτουργίας της κλινικής. Τότε είχαμε έναν μικρό πανικό, έγινε και μία μάζωξη με τον αλήστου μνήμης τότε γραμματέα του Υπουργείου το κύριο Γιαννόπουλο, στο συνεδριακό κέντρο της πρώην Νομαρχίας.

Στις 12/9 του 2017 γίνεται μία σύσκεψη φορέων, και γίνεται η πρόταση για εφημεριακό κέντρο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τον 12ο του 2018 γίνεται αναστολή της λειτουργίας της παθολογικής, της Νοσηλευτικής μονάδας Αμαλιάδας. Και έχουμε καθημερινή εφημέρευση της παθολογικής του Πύργου, με διάφορα σκαμπανεβάσματα. Και τότε είχαν μείνει δύο παθολόγοι και άρχισε το looting (λεηλασία) που λένε και οι Εγγλέζοι. Δηλαδή να παίρνει γιατρούς το νοσοκομείο του Πύργου από τις γύρω μονάδες. Στις 04/03/19 βρήκα ότι υπάρχει μία διαμαρτυρία, για νοσηλεία 70 παθολογικών ασθενών μέσα στο νοσοκομείο Πύργου. Εκείνη την εποχή βγαίνει και το άρθρο 8 του νόμου 45/58 του 2018, που λέει ότι όποιος μετακινηθεί για ένα 9μηνο, παίρνει μετάθεση σε οργανική θέση σε νοσοκομείο το οποίο υπηρετούσε. Και έτσι φύγανε κάμποσοι γιατροί με το νόμο 45/58. Εμείς είχαμε ζητήσει τότε να ακυρωθεί και να επιστρέψουν όλοι στις θέσεις τους. Θέση της Ένωσης είναι να επιστρέψουν οι γιατροί εκεί όπου ανήκουν. Από κει και πέρα θα πρέπει να γίνουν αυτό που λέμε μαζικές προσλήψεις. Πάνω σε αυτά λόγω της υποστελέχωσης άρχισαν τα εντέλλεστε των διοικήσεων για υπερεφημέρευση των γιατρών. Και άρχισε η άμυνα των γιατρών, είτε με το σώμα επιθεώρησης εργασίας και τη βοήθεια του γιατρού εργασίας είτε με μια προσπάθεια επίσχεσης που κάνανε ειδικευόμενοι. Πολλοί ειδικευόμενοι έφυγαν για το εξωτερικό, για να μην κάθονται να κάνουν τους δούλους στους μεγαλογιατρούς των Αθηνών.

Για πολλούς η μεγαλύτερη ανακάλυψη μετά την πενικιλίνη, είναι ο  ειδικευόμενος για την Ελλάδα. Και ερχόμαστε τώρα στο 2020 που έχουμε έναν παθολόγο. Φαίνεται λοιπόν μία σειρά αν το βάλουμε σε ένα διάγραμμα μαθηματικό πώς φθίνει σιγά-σιγά η παθολογική κλινική. Έχουμε ουσιαστικά την απαξίωση μιας ευγενούς ειδικότητας όπως είναι η παθολογική, γιατί μιλάμε για την ολιστική ειδικότητα, αφού κάποτε ήταν η βασιλίδα των ειδικοτήτων, για να γίνει ελκυστική η νοσοκομειακή Παθολογία για τους γιατρούς που τελειώνουν Παθολογία. Αυτό το πρόβλημα δεν το συναντάμε μόνο στα περιφερειακά νοσοκομεία, γιατί πρόβλημα με προσλήψεις παθολόγων υπάρχει παντού.

Τώρα το πώς θα λυθεί εδώ; Ας μαζευτούν σε ένα νοσοκομείο. Αν το θέλει η τοπική κοινωνία ας είναι το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας αυτό. Μέχρι λοιπόν να γίνουν οι ανάλογες προσλήψεις που δεν ξέρω πώς θα το κάνουν αυτό, είναι δικό τους πρόβλημα, ας είναι το νοσοκομείο Αμαλιάδας αυτό που θα δέχεται τα περιστατικά. Με όλα αυτά που είδα στα αρχεία τουλάχιστον εγώ είμαι απογοητευμένος».

Σπύρος Δημητρακόπουλος Μέλος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πύργου :

«Τεράστιο το πρόβλημα και με την Μαιευτική»

Ο κ. Σπύρος Δημητρακόπουλος μέλος της Ένωσης Ιατρών στάθηκε όχι μόνο στο θέμα της παθολογικής, αλλά και στο πρόβλημα υποστελέχωσης που υπάρχει στην γυναικολογική κλινική.

«Για την παθολογική υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα από το 2007-2008. Τώρα η λύση είναι είτε να μαζευτούμε σε ένα νοσοκομείο, που θέλουν ας γίνει η Αμαλιάδα και παθολογική κλινική και κλινική covid 19. Εμείς το είχαμε προτείνει αρχικά να γίνει η Αμαλιάδα κλινική covid 19 όπως και ο Ιατρικός Σύλλογος.

Τώρα υπάρχουν μοντέλα για να δώσουν κίνητρα για να έρθουν οι γιατροί στον Πύργο. Δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε μακριά. Ας δούμε το νοσοκομείο Καλαμάτας με ποιο νομικό καθεστώς λειτουργεί. Αν έχουμε σαν πρότυπο το νοσοκομείο Καλαμάτας μπορούμε να βρούμε κίνητρα να έρθουν γιατροί εδώ. Τώρα πρόβλημα υπάρχει και στη Μαιευτική Κλινική που είναι μάλιστα έντονο. Από τις αρχές του 2019 με κορύφωση το Φλεβάρη – Μάρτη του 2020, όπου είχαμε φτάσει τρεις ειδικοί να κάνουμε εφημερίες, χωρίς ειδικευόμενους, τη στιγμή που το 2012 είχαμε 8-9 θέσεις ειδικών και 3- 4 ειδικευόμενων. Το ελάχιστο που χρειάζεται αυτή η κλινική είναι 9 γιατροί, έξι ειδικοί και τρεις ειδικευόμενοι. Συν ότι πρέπει να αυξηθούν οι μαίες. Οι μαίες πρέπει να είναι 24. Επίσης πρέπει να λειτουργήσει το αυτόνομο μαιευτήριο που δεν έχει λειτουργήσει καθόλου μέχρι στιγμής εδώ και 17 χρόνια που άνοιξε αυτό το νοσοκομείο. Τώρα μία άλλη κλινική στην οποία θα έχουμε πρόβλημα του εγγύς μέλλον είναι χειρουργική, όπου συνταξιοδοτούνται δύο γιατροί».

Γιατί πιστεύετε ότι δεν έρχονται οι γιατροί στην Ηλεία είναι οικονομικό το θέμα φοβούνται ότι δεν θα έχουν την ανέλιξη την οποία θα έπρεπε να έχουν;

«Η αλήθεια είναι ότι το μοντέλο που πάει να εφαρμόσει το Υπουργείο Υγείας, είναι ότι εγκλώβισε αρκετούς γιατρούς σε κάποια επαρχιακά νοσοκομεία και ταυτόχρονα νέοι γιατροί που θα μπορούσαν να πάνε είτε στη Γ’ ζώνη είτε στη Β’ ζώνη όπως είναι ο Πύργος και είναι πιο ξεκούραστα για να δουλέψουν, πάνε κατευθείαν στην Α’ ζώνη δηλαδή Αθήνα-Πάτρα – Θεσσαλονίκη -Λάρισα. Κοιτάνε να έχουνε μία πιο ανθρώπινη λειτουργία σαν γιατροί. Εδώ για να καταλάβετε εμείς στο μαιευτικό φτάνουμε να κάνουμε 15-16 εφημερίες. Οι 7-8 μέσα στο νοσοκομείο και οι άλλες 7-8 έξω. Δεν υπάρχει αυτό το μοντέλο. Ούτε άγονο θεωρείται, είναι σούπερ άγονο! Από κει και ύστερα στην Αθήνα με τρεις ή τέσσερις εφημερίες οι γιατροί το προτιμούν. Και έχουν και το σπίτι τους εκεί, τα παιδιά τους, έχουν πιο άνετη ζωή και ποτέ τα μεγάλα νοσοκομεία δεν θα έχουν πρόβλημα. Ακόμη και τώρα όταν λένε ότι έχουν ελλείψεις, μιλάμε ότι τους έχουν προστεθεί μια-δυο εφημερίες. Εμείς εδώ όμως η γυναικολογική κλινική, αλλά και η παθολογική συρρικνώθηκαν. Δεν βρέθηκε κανένας να αντικαταστήσει τους γιατρούς που συνταξιοδοτήθηκαν. Η λύση είναι ένα μοντέλο σαν την Καλαμάτα, κάποια κίνητρα που μπορούν να υπάρχουν, με κάποιο μπλοκάκι εφόσον το επικροτήσει η κυβέρνηση, για κάποιους γιατρούς να κάνουν κάποιες εφημερίες μέσα. Εμείς που ανήκουμε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο υπήρχε νόμος πριν από 2-3 χρόνια, τους ειδικευόμενους να τους διαχειρίζεται ο καθηγητής. Ενα μοντέλο ευρωπαϊκό. Να περνάνε δηλαδή έξι μήνες από ένα νοσοκομείο που είναι κατώτερο από το Πανεπιστημιακό της Πάτρας και ταυτόχρονα να βοηθάνε τη λειτουργία αυτού του νοσοκομείου. Αυτές είναι προτάσεις που είχαν σκοπό να εφαρμοστούν. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δυστυχώς και η παθολογική, και η μαιευτική και άλλες κλινικές έχουν πρόβλημα.

Κωνσταντίνα Πανέτα Μέλος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πύργου :

«Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους»

Η κα. Κωνσταντίνα Πανέτα στην ερώτηση μας για την παθολογική και την σημερινή κατάσταση μας επισήμανε από την πλευρά της.

«Είμαι στο νομό Ηλείας από το 1997. Η μη λειτουργία των τριών νοσοκομείων και το πέρα-δώθε των ασθενών στα διάφορα νοσοκομεία είναι απαράδεκτη. Πρέπει η τοπική κοινωνία να ξυπνήσει, η πολιτεία να πάρει τα μέτρα της και να φτιάξει ένα νοσοκομείο. Θέλουν να φτιάξουν αυτό το νοσοκομείο στην Αμαλιάδα, ας στο φτιάξουν στην Αμαλιάδα. Θέλουν στον Πύργο, ας είναι ο Πύργος. Αλλά να είναι ένα το νοσοκομείο.

Τα πασαλείμματα δεν βοηθάνε κανένα γιατί επειδή έχω ζήσει προσωπικά όλη αυτή την κατάσταση, θεωρώ ότι είναι απαράδεκτη. Από κει και μετά η παθολογική κλινική με ένα γιατρό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Να κάνει έξι εφημερίες το μήνα; Τις άλλες μέρες τι θα τους κάνει τους αρρώστους; Θεωρώ ότι θα πρέπει όλοι να πάρουν σοβαρές αποφάσεις, να μην κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. Οι πολιτικοί, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες είναι όλοι συνυπεύθυνοι, γι’ αυτή την κατάσταση. Υπεύθυνος είναι και ο λαός που κάθεται και κοιτάζει το μέλλον. Αν κάποιος αρρωστήσει, σε ποιο νοσοκομείο θα πάει; Θα γίνει μπαλάκι μεταξύ Πύργου και Αμαλιάδας; Και μετά θα καταλήξει στην Πάτρα, αν προλάβει βέβαια. Εγώ επειδή τα έχω ζήσει, ήμουν στην Κρέστενα 11 χρόνια και έβλεπα τι γινότανε, αυτό έχω να δηλώσω. Μάλιστα κυνηγήθηκα για κάποιες θέσεις που είχα σχετικά με το νοσοκομείο, δεν με πειράζει όμως. Θα πρέπει λοιπόν η τοπική κοινωνία και οι πολιτικοί να πάρουν θέση, αλλιώς θα λέμε συνεχώς τα ίδια. Κανένας άλλος δεν θα πάει στον εισαγγελέα, αν γίνει κάτι. Εκείνος που θα πάει στον Εισαγγελέα θα είναι ο γιατρός. Ο ασθενής θα πάει στον τάφο και ο γιατρός θα πάει στη φυλακή. Αυτά τα πράγματα πρέπει να τα σταματήσουμε. Εντάξει δεν έγινε τότε το νοσοκομείο εκεί που θέλανε, αλλά μην απαξιώνεις και αυτό το οποίο υπάρχει εδώ. Γιατί βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις, λειτουργούμε πάρα πολλές φορές παράνομα για να λειτουργήσει το σύστημα και μετά θα βρούμε και τον μπελά μας;».

Για τη δική σας κλινική, για την αιμοδοσία τι έχετε να πείτε; Παραμένουν τα προβλήματα τα οποία υπήρχαν;

«Εμείς δυστυχώς πάντα έχουμε ελλείψεις, αφού το κεντρικό κράτος ποτέ δεν έχει στηρίξει την αιμοδοσία. Ακόμα και οι διοικήσεις των νοσοκομείων ποτέ δεν έχουν καταλάβει το ρόλο της αιμοδοσίας. Μπορώ να πω ότι και πολλοί συνάδελφοι δεν έχουν καταλάβει το ρόλο της αιμοδοσίας και δεν βοηθάει κανένας. Θεωρώ ότι η αιμοδοσία θα πρέπει να στηριχθεί και με νοσηλευτικό προσωπικό και με ιατρικό προσωπικό. Και αυτό για να μπορούν να έρχονται οι αιμοδότες και να βρίσκουν γιατρό… Πρέπει να εφημερεύει σε καθημερινή βάση γιατρός. Τώρα έχουμε δύο αιμοδοσίες στο νομό. Με το ίδιο προσωπικό σχεδόν και οι δύο και η μεν μία δεινοπαθεί και η άλλη είναι στο απυρόβλητο. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Θα πρέπει να υπάρχουν κάποια άλλα μέτρα. Θέλετε να υπάρχει συγκεντροποίηση; Ας γίνει έτσι. Θέλουν να λειτουργήσει η αιμοδοσία της Αμαλιάδας; Ας πάμε στην Αμαλιάδα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αλλά από κει και πέρα το να γινόμαστε μπαλάκι και εμείς να ψάχνουμε αίματα και οι άλλοι να είναι στο απυρόβλητο δεν είναι σωστό».

Μαρία Καλαπόδη, ιατρός Παθολόγος:

«Μόνη λύση, με τα σημερινά δεδομένα, η αναστολή λειτουργίας της Παθολογικής»

Τα τελευταία λόγια ανήκουν στην μία και μοναδική παθολόγο του  νοσοκομείου Πύργου, με οργανική θέση, την κα. Μαρία Καλαπόδη.

«Είμαι η μοναδική παθολόγος που έχει οργανική θέση στο νοσοκομείο του Πύργου, του νομαρχιακού νοσοκομείου που έχει σηκώσει όλο το βάρος νοσηλείας παθολογικών περιστατικών επί σειρά ετών. Η Αμαλιάδα τα τελευταία χρόνια αδυνατεί να νοσηλεύσει λόγω υποεπάνδρωσης.

Η παθολογική έχει άλλους δύο γιατρούς αυτή τη στιγμή, των οποίων η οργανική θέση είναι στην Αμαλιάδα και με βάση την τελευταία ανακοίνωση που μας ήρθε τέλος Απριλίου, πρέπει να επιστρέψουν εκεί που είναι η οργανική τους θέση. Έτσι θα μείνω μόνη μου εδώ, και θα είμαι η μοναδική παθολόγος για το νομό και το νοσοκομείο. Είναι απόλυτα παράνομο, απόλυτα αδύνατο και τίθενται σε μεγάλο κίνδυνο οι ζωές των ασθενών, αφού είναι αδύνατο να ελεγχθούν και να παρακολουθηθούν αυτοί οι ασθενείς. Εγώ θα προτείνω στη διοίκηση, τη μοναδική λύση που μπορεί να υπάρχει …

Προσωρινά να ανασταλεί η λειτουργία της παθολογικής κλινικής. Θα μπορεί βέβαια να λειτουργεί το τμήμα επειγόντων, το τμήμα βραχείας νοσηλείας σε πρωινό ωράριο, εγώ είμαι στη διάθεσή του νοσοκομείου εδώ, αλλά και της Αμαλιάδας. Μπορώ τις εφημερίες μου να τις κάνω εκεί για να ενισχύσω και εκείνο το κομμάτι, έτσι ώστε να μπορεί να δουλεύει και σε επίπεδο νομού όλο το μήνα, γιατί εδώ θα είναι αδύνατο».

Ανεπίσημα, δεν θα υπάρξει πρόβλημα …

Ανεπίσημα υπάρχει η δήλωση του κ. Καρβέλη, διοικητή της 6ης ΥΠΕ, ότι η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου θα λειτουργήσει κανονικά και δεν θα επιστρέψουν οι ιατροί στην Αμαλιάδα, αλλά έως χθες δεν υπήρξε κάποιο επίσημο έγγραφο. Όμως ακόμη και έτσι οι ελλείψεις στην Παθολογική είναι πολύ μεγάλες και χρειάζονται προσλήψεις ιατρικού προσωπικού άμεσα…

Όλη η επικαιρότητα