Ελλάδα

Νόθευαν καύσιμα με χημικά από την Βουλγαρία – Στον εισαγγελέα εννέα άτομα

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.
Ακούστε το άρθρο

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας συνελήφθησαν εννέα άτομα που εισήγαγαν από τη Βουλγαρία χημικά προϊόντα, με σκοπό τη νόθευση καυσίμων.

Επιπλέον, εντοπίστηκε μία εταιρεία όπου αποθηκεύονταν οι χημικοί διαλύτες και το πρατήριο υγρών καυσίμων που διέθετε τα χημικά ως καύσιμα.

Κατασχέθηκαν πάνω από 29.300 λίτρα μείγματος διαλυτών, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για τις, κατά περίπτωση, παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και των νομοθεσιών για την οργάνωση της αγοράς πετρελαιοειδών και τη ρύθμιση της αγοράς προϊόντων.

Για την υπόθεση κατηγορούνται επίσης άλλα τρία άτομα, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται για να συλληφθούν.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο κατάλληλης αξιοποίησης πληροφοριών του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου (Σ.Ε.Κ.) διαπιστώθηκε ότι, με κατάλληλο όχημα εισήγαγαν από τη Βουλγαρία χημικούς διαλύτες, τους οποίους αποθήκευαν σε ειδική δεξαμενή, σε προαύλιο χώρο εταιρείας στην Αττική.

Ακολούθως, με βυτιοφόρο όχημα μεταφόρτωναν τους διαλύτες και εφοδίαζαν πρατήριο υγρών καυσίμων, με σκοπό την ανάμειξή τους με καύσιμα του πρατηρίου.

Μάλιστα, για την απόκρυψη των ενεργειών τους και την παραπλάνηση των Αρχών, φρόντιζαν τα παραστατικά που εξέδιδαν να εμφανίζουν ως προορισμό εταιρεία- «φάντασμα» στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή εταιρεία χωρίς εμπορική δραστηριότητα.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην εταιρεία και στο πρατήριο, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

29.301,50 λίτρα μείγματος διαλυτών.
Φορτηγό με επικαθήμενο.
Βυτιοφόρο.
990 ευρώ.
22 παλέτες με μεταλλικές συσκευασίες των 5 λίτρων.
Κινητά τηλέφωνα και έγγραφα.
Επισημαίνεται ότι οι διαφυγόντες δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις, μόνο από τις κατασχεθείσες ποσότητες, ανέρχονται στα 30.718,47 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

Όλη η επικαιρότητα