WEB tv Ηλεία Μεσσηνία

Νότια Ηλεία και Φιλιατρά «στο μάτι» του ανεμοστρόβιλου (pics/vid)

Το πέρασμα της κακοκαιρίας και ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε την περιοχή προκάλεσαν τεράστιες υλικές ζημιές σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες.
Ακούστε το άρθρο

Τις πληγές της μέτρησε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες η Νότια Ηλεία, αφού το πέρασμα της κακοκαιρίας και ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε την περιοχή προκάλεσαν τεράστιες υλικές ζημιές σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες στο δήμο Ζαχάρως, δίχως ευτυχώς να κινδυνέψει ανθρώπινη ζωή.

Τεράστιες οι ζημιές και σε αγροτικές περιοχές του δήμου Φιλιατρών, με τους κατοίκους να μην μπορούν να πιστέψουν το κακό που τους βρήκε.

Των Αντώνη Φώτη και Κώστα Γκελντή

Ειδικότερα, στο δήμο Ζαχάρως οι πιο σοβαρές ζημιές που προκάλεσε η βραδινή θύελλα του Σαββάτου εντοπίστηκαν σε Μάκιστο και Παλαιοχώρι.

Ωστόσο, σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν και στους δήμους Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας, όπου μεγάλα τμήματά τους βυθίστηκαν στο σκοτάδι λόγω εκτεταμένων ζημιών σε δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ και έμειναν χωρίς ρεύμα όλο το βράδυ.

Τους πήρε… και τους σήκωσε!

Ιδιαίτερα στο Παλαιοχώρι Ζαχάρως, μπορούσε κανείς να δει εικόνες με ξεριζωμένα δέντρα, κολώνες της ΔΕΗ που έπεσαν, αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν και στέγες που διαλύθηκαν.

Ο δρόμος προς την κοινότητα κλειστός, με τους κατοίκους να περιμένουν καρτερικά τις πρώτες πρωινές ώρες για να δουν τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας να απομακρύνουν τα δέντρα και φερτά υλικά που τους είχαν αποκόψει.

Καταγραφή ζημιών!

Από τις βραδινές ώρες που το φαινόμενο ήταν στην κορύφωσή του, τόσο ο δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος όσο και συνεργάτες του βρίσκονταν στις πληγείσες περιοχές πλάι στους πολίτες, όπου κατέγραφαν τις ζημιές από την κακοκαιρία και βοηθούσαν όπου υπήρχε ανάγκη με τα μηχανήματα του δήμου.

Πέραν των συνεργατών του, πλάι του βρισκόταν και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ζαχάρως Δημήτρης Κλημαντίρης, όπου ενημερωνόταν για την κατάσταση ανά περιοχή και όπου υπήρχε πρόβλημα έστελνε τους ανθρώπους της υπηρεσίας να το λύσουν.

Για το καταστροφικό πέρασμα από το δήμο Ζαχάρως μίλησε ο κ. Αλεξανδρόπουλος, τονίζοντας πως το ερχόμενο διάστημα ο δήμος θα λάβει κονδύλι που θα βοηθήσει σημαντικά στην περαιτέρω θωράκιση της περιοχής. Συγκεκριμένα είπε: «Σήμερα βρεθήκαμε και πάλι στις πληγείσες περιοχές, όπου τα συνεργεία της ΔΕΗ εργάστηκαν για την πλήρη αποκατάσταση του δικτύου της υπηρεσίας. Ευτυχώς δεν υπήρχαν πολλές ζημιές στα σπίτια. Τα καταστροφικά φαινόμενα ωστόσο δεν είχαν τα αποτελέσματα της προπέρσινης χρονιάς. Προσδοκούμε τις επόμενες μέρες να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η θωράκιση του δήμου με τα 300.000 ευρώ που εγκρίθηκαν από τον υπουργό και αναμένεται να λάβουμε. Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και θα βοηθήσουμε όπου αλλού χρειαστεί».

Τρομοκρατημένοι κάτοικοι!

Φόβος είχε κατακλύσει τους δημότες της Ζαχάρως κατά τη διάρκεια της μαινόμενης καταιγίδας, αφού το φαινόμενο ήταν τόσο έντονο που το αίσθημα της ασφάλειας είχε χαθεί ακόμα και εντός των σπιτιών τους. Με τις πρώτες πρωινές ώρες, ξεκίνησαν να μετρούν τις πληγές τους και με μεγάλη γλαφυρότητα μετέφεραν όσα έζησαν στην εφ. «Π»:

Ελένη Καραθανάση-Πρόεδρος Χρυσοχωρίου: «Καρυδιές έπεσαν και αμάξι μετακινήθηκε περίπου τρία μέτρα από εκεί που ήταν αραγμένο, πέφτοντας πάνω σε κολώνα της ΔΕΗ. Του έχει κάνει σημαντική ζημιά, ενώ και το άλλο αυτοκίνητο που είχε αράξει το μετακίνησε και αυτό τρία μέτρα. Γενικά έχουμε πολύ μεγάλη καταστροφή. Ήρθε η ΔΕΗ σήμερα και χθες βράδυ προκειμένου να καταμετρήσουν τις κατεστραμμένες κολώνες και να αποκατασταθεί το πρόβλημα με το ρεύμα, γιατί έχουμε και δυο ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη. Οι φορείς θα πρέπει να αποκαταστήσουν τις ζημιές των ανθρώπων».

Στάθης Κοκκαλιάρης-Κάτοικος Μακίστου: «Βρισκόμαστε στη Μάκιστο αυτή τη στιγμή, στο κοιμητήριο. Έσπασαν δέντρα, έγιναν καταστροφές σε μνημεία. Αυτό όμως είναι αμελητέο μπροστά σε άλλα που έχουν γίνει. Έχουν ξεριζωθεί ελαιόδεντρα. Ευτυχώς η στιγμή και το σημείο που έγιναν όλα αυτά δεν ήταν εντός του χωριού. Γινόταν πανικός από τον αέρα ανάμεσα σε Μάκιστο και Αρτέμιδα, με τις περισσότερες ζημιές ωστόσο να γίνονται στον οικισμό του Παλαιοχωρίου δίπλα. Ήταν το κάτι άλλο η χθεσινή νεροποντή. Οι σταγόνες βροχής είχαν μέγεθος όσο ένα καρύδι. Ο αέρας τόσο δυνατός που έκοψε δέντρο δίπλα από το σπίτι μου και είχα το ευτύχημα να μην πέσει πάνω στη σκεπή. Προσπαθούσα να κλείσω τα παντζούρια εκείνη την ώρα και δεν έκλειναν. Είχε διακοπή ρεύματος. Αν ήταν ημέρα, πιθανόν να είχαμε θύματα. Ο κόσμος ήταν σπίτι του και σώθηκε. Κάτι ανάλογο είχε γίνει το 1989, ωστόσο δεν ήταν μέσα στο χωριό».

Θεόδωρος Κατσάμπουλας-Κάτοικος Παλαιοχωρίου Ζαχάρως: «Κατά τις 20:30 έβρεχε με μια δυνατή βοή και πέρασε ανεμοστρόβιλος από εδώ. Έτυχε να είμαι μέσα στο σπίτι. Σε αυτές τις περιπτώσεις αντιλαμβάνεστε τι γίνεται. Μόνο αν ζει κάποιος εκεί κοντά καταλαβαίνει τα στοιχεία της φύσης. Η φύση και προειδοποιεί και εκδικείται τελικά όπως βλέπουμε σήμερα γύρω μας. Όλο αυτό κράτησε πολύ λίγα δευτερόλεπτα, αλλά ήταν καταστροφικά. Τα αυτοκίνητα τα είχα εδώ στο δρόμο και τα πέταξε πάνω στις κολώνες. Ελιές, κολώνες της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, δεν έμεινε τίποτα όρθιο όπου πέρασε. Ήμουν έξω και δίπλα στο αυτοκίνητο δέκα λεπτά πριν και έκανα κάποιες δουλειές. Ότι βρήκε το παρέσυρε πολλά μέτρα μακριά. Αν ήμουν έξω, δεν υπήρχε περίπτωση να μιλάμε σήμερα».

Καταστροφικό πέρασμα και στα Φιλιατρά

Η μανία των ανέμων ξήλωσε σκεπές, ξερίζωσε ελαιόδεντρα και μεγάλα δέντρα που έκλεισαν δρόμους, ξύλινες κατασκευές διαλύθηκαν ολοσχερώς, ενώ ανεπανόρθωτες ζημιές προκλήθηκαν και σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις.

Οι εικόνες μαρτυρούν την αγριότητα με την οποία πέρασε το φαινόμενο από την περιοχή, ενώ και οι μαρτυρίες των ανθρώπων περιγράφουν τα συναισθήματα και τις καταστροφικές συνέπειες της κακοκαιρίας.

Θεόδωρος Ντούνος-Κάτοικος Φιλιατρών και καλλιεργητής: «Αυτό το φαινόμενο διήρκησε ενάμιση με δυο λεπτά. Βρισκόμαστε στο σπίτι μας σε παρακείμενη τοποθεσία και αυτό κουνιόταν. Νομίζαμε ότι έκανε σεισμό. Βγήκαμε να κάνουμε έναν έλεγχο για να δούμε μην έχουμε ζημιές και αντικρίσαμε αυτό το σκηνικό. Η ζημιά είναι ολοκληρωτική. Τίποτα δεν έμεινε όρθιο».

Κάτοικος Φιλιατρών: «Είμαι κάτοικος Αθηνών αλλά η καταγωγή μου είναι από τα Φιλιατρά όπου και έχω περιουσία. Εδώ έχουν γίνει αρκετές καταστροφές. Υπήρξαν σημαντικές ζημιές στο ρεύμα και έχουν ξεριζωθεί πολλά ελαιόδεντρα. Πάνω από 7 με 8 χιλιάδες ευρώ ζημιές, αμάζευτες μιας και είχα έρθει για αυτό το σκοπό και δεν πρόλαβα. Θερμοκήπια έχουν διαλυθεί. Πήρα τηλέφωνο τον αντιδήμαρχο κ. Βλάχο και όσο μπόρεσαν βοήθησαν τα μηχανήματα του δήμου μαζί με την Πυροσβεστική».

Όλη η επικαιρότητα