Ηλεία

Novartis: «Πλοκάμια» και στην Ηλεία με τουλάχιστον 4 «ύποπτους» γιατρούς

“Πλοκάμια” και στην Ηλεία φαίνεται πως έχει το μεγάλο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε και αφορά την ποινική δίωξη σε βάρος 230 γιατρών για μίζες ύψους 5 εκατ. ευρώ από τη Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτό το σκάνδαλο εμπλέκονται τουλάχιστον τέσσερις γιατροί που έχουν δουλέψει σε Πύργο και Αμαλιάδα (ενώ υπάρχουν φήμες και για έναν ακόμη ο οποίος εργαζόταν σε περιφερειακό νοσοκομείο του νομού) και οι οποίοι φαίνεται να έχουν χρηματιστεί, όπως και οι υπόλοιποι ιατροί που κατηγορούνται, προκειμένου να συνταγογραφούν φαρμακευτικά προϊόντα της πολυεθνικής, η οποία και απεκόμισε τεράστια κέρδη εις βάρος του Ελληνικού δημοσίου.

Ήδη έχει ασκηθεί δίωξη από τον αρμόδιο Εισαγγελέα εις βάρος των ιατρών, ανάμεσά στους οποίους είναι γνωστοί γιατροί, νυν και πρώην διευθυντές σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, οι οποίοι βρέθηκε να έχουν λάβει στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ποσά, που κυμαίνονται μεταξύ 15.000 και 86.000 ευρώ!

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η δίωξη αφορά σε βαθμό κακουργήματος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παθητική δωροδοκία εναντίον 208 ιατρών και για παθητική δωροδοκία κατά άλλων 22 ιατρών. Μάλιστα, ήδη, ορισμένοι εξ αυτών έχουν κληθεί, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις και να απολογηθούν για τα αδικήματα, που τους προσάπτονται.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτή είναι η “πρώτη φουρνιά” των ιατρών από τη μεγάλη δεξαμενή των 4.800 γιατρών, που βρέθηκε να έχουν λάβει χρήματα από τη Novartis. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, που έχουν συλλάξει οι αρχές, στην πλειοψηφία τους οι γιατροί εμφανίζονται να συμμετέχουν σε μελέτες, που είναι γνωστές ως “μελέτες παρατήρησης“. Οι αρχές πιστεύουν ότι αυτή ήταν απλώς η “βιτρίνα” για να λαμβάνουν νομότυπα αμοιβές από την ελβετική εταιρεία. Μένει να αποδειχτεί βεβαίως αν και ποιοι γιατροί συνταγογραφούσαν με ευνοϊκό τρόπο τα φάρμακα της Novartis.

Με βάση τα στοιχεία, που έχουμε στη διάθεσή μας, αρκετοί γιατροί είναι γνωστοί διευθυντές μεγάλων νοσοκομείων τόσο της Αθήνας όσο και της περιφέρειας. Πρόκειται κυρίως για καρδιολόγουςπαθολόγουςενδοκρινολόγουςδιαβητολόγουςνευρολόγους και ρευματολόγους – ειδικότητες στις οποίες η Novartis διαθέτει σημαντικά σκευάσματα.

Οι πρωταθλητές

Πρωταθλητής στις αμοιβές από τη Novartis είναι ένας παθολόγος, ο οποίος την περίοδο 2006-2010 μισθωτούνταν από μεγάλο νοσοκομείο στη Λεωφόρο Μεσογείων. Σήμερα, ιδιωτεύει. Την επίμαχη περίοδο έλαβε από τη Novartis 86.834 ευρώ!

Το ασημένιο μετάλλιο αφορά γνωστό καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος έλαβε 79.360,20 ευρώ.

Το χάλκινο πηγαίνει σε γιατρό, που εργάζεται νοσοκομείο της Θεσσαλίας και έλαβε από τη Novartis 77.707,50 ευρώ.

Πολύ κοντά έρχεται ένας καρδιολόγος, ο οποίος εργάζεται σε νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας της Πελοποννήσου, ο οποίος την περίοδο 2006-2010 έλαβε από τη Novartis 69.979 ευρώ.

Περίπου 70% είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ιατροί

Γενικότερα, πάντως, περίπου 70% του καταλόγου είναι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ιατροί, που παλαιότερα είχαν σύμβαση με το ΙΚΑ ή μόνιμοι ιατροί του ΙΚΑ, οι οποίοι στην πορεία επέλεξαν να κλείσουν το ιατρείο τους και δέχθηκαν να ενταχθούν στα λεγόμενα ΠΕΔΥ.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η περίπτωση ενός προσώπου, ο οποίος δεν είναι γιατρός, αλλά τα τραπεζικά αρχεία αναφέρουν ότι είναι εμπορομεσίτης. Σε λογαριασμό του βρέθηκαν 23.604 ευρώ από τη Novartis και θα κληθεί και αυτός να δώσει εξηγήσεις. Οι αρχές θα διερευνήσουν αν έλαβε χρήματα για λογαριασμό κάποιου γιατρού.

Θυμίζουμε ότι, τον Ιούνιο του 2020, επήλθε συμβιβασμός της ελβετικής εταιρείας με την αμερικανική δικαιοσύνη για παραβιάσεις της νομοθεσίας FCPA (Foreign Corrupt Practices Act) από ενέργειες της Novartis και στην Ελλάδα. Η Novartis δέχθηκε να καταβάλει συνολικά 347 εκατ. δολάρια, το οποίο σε ποσοστό 70% αφορά παράνομες πράξεις στην Ελλάδα (άλλες χώρες ήταν το Βιετνάμ και η Νότιος Κορέα).

Έστω και με καθυστέρηση 3,5 ετών φαίνεται ότι η ελληνική δικαιοσύνη κινείται αποφασιστικά στη διαλεύκανση της εμπλοκής των ιατρών στην υπόθεση Novartis. Τα μηνύματα, που έχουμε λάβει, από τα αρμόδια εισαγγελικά γραφεία είναι ότι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις όλοι όσοι έχουν λάβει χρήματα από την ελβετική εταιρεία.

*** Πληροφορίες για το ρεπορτάζ από το virus.com.gr

Όλη η επικαιρότητα