Οικονομία

Ντάισελμπλουμ: Ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από το τέλος του έτους

Ακούστε το άρθρο
Η πορεία εφαρμογής του προγράμματος και ο σχεδιασμός της γ’ αξιολόγησης βρέθηκαν στο επίκεντρο του άτυπου Eurogroup στο Ταλίν, όπως δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται ήδη στην Αθήνα προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για τη γρήγορη εκκίνηση της τρίτης αξιολόγησης, η οποία, όπως υπογράμμισε, η ιδέα είναι να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα έχει διανύσει μεγάλη απόσταση το τελευταίο διάστημα και το Eurogroup χαιρέτισε την πρόταση της Επιτροπής για την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί και επίσημα από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αργότερα μέσα στο μήνα.

Ωστόσο, ο Ολλανδός υπουργός μετέφερε τις «ανησυχίες» των υπουργών της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά τις εν εξελίξει νομικές υποθέσεις και συγκεκριμένα αυτή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου. «Η δικαστική και στατιστική ανεξαρτησία είναι βασικά τοιχεία μιας σύγχρονης δημοκρατίας και πρέπει να διασφαλίζονται από όλους» τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Οι εταίροι αναγνώρισαν επίσης την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο μέτωπο των τραπεζών, σημειώνοντας ότι μίκρυνε η έκθεση στον ELA και αυξήθηκε η επιστροφή των καταθέσεων, ωστόσο ζητήθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών για το ξεκαθάρισμα των «κόκκινων δανείων» και την επίσπευση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

in.gr

Όλη η επικαιρότητα