Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα να τηρήσει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους

Share

Επιφυλακτικοί στις εξαγγελίες Τσίπρα οι δανειστές αλλά και οι επενδυτές – Δανειστές: Θα αξιολογήσουμε τα εξαγγελθέντα μέτρα με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα – Ανέβηκε η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου

Σαφείς αποστάσεις από τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τις παροχές και το… by pass στον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ την τριετία 2020-2022 κρατούν οι Ευρωπαίοι στις πρώτες δηλώσεις τους. Παράλληλα, οι αγορές δεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, σε αντίθεση με όσα προεξοφλούσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, «μιλά με τις αγορές».

Το ελληνικό ζήτημα επέστρεψε ως πρόβλημα στην ατζέντα των Βρυξελλών και του Eurogroup, αλλά θα επιχειρηθεί να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι λόγω ευρωεκλογών και να ξανανοίξουν οι συζητήσεις για τα καλά τον Ιούνιο, με βάση τους νέους ευρωπαϊκούς πολιτικούς συσχετισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει το σχέδιό της για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου, αλλά είναι πολύ πιθανό να εισπράξει ανεπισήμως αρνητικά μηνύματα στο προσεχές Eurogroup της 16ης Μαΐου.

«Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να τηρήσει τους συμφωνημένους μεταμνημονιακούς δημοσιονομικούς στόχους», υπογράμμισε στο πρακτορείο Bloomberg ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκιςκαι πρόσθεσε: «Θα λάβουμε υπόψη τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και θα χρειασθεί να γίνουν περισσότερες, σε βάθος, συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, ώστε να διαπιστώσουμε τι ακριβώς έχουν υπόψη».

Επιφυλακτική εμφανίστηκε και η Κομισιόν, που, μέσω εκροσώπου της, απέφυγε να απαντήσει κατηγορηματικά για τις παροχές, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να παρέμβει σε πολιτικές αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά συμπλήρωσε ότι το σημαντικό είναι κάθε απόφαση να συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι του Εurogroup για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και κάθε απόφαση να βρίσκεται εντός του πλαισίου της  ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας μετά την τυπική λήξη του προγράμματος στήριξης.

Είχε προηγηθεί χθες το βράδυ η πρώτη αντίδραση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), εκπρόσωπος του οποίου επισήμανε στο Bloomberg: «Η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM και των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους είναι ξεκάθαρη: ο συμφωνηθείς στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2022 είναι 3,5% του ΑΕΠ».

Ωστόσο, η κυβέρνηση, με μια πρόταση… δημιουργικής λογιστικής, μειώνει τον στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5% του ΑΕΠ για την περίοδο 2020-2022 και δεσμεύει σε ειδικό λογαριασμό 5,5 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» διαθεσίμων σαν εγγύηση για την κάλυψη της διαφοράς. «Το 3,5% του ΑΕΠ θα τηρηθεί είτε μέσω των επιδόσεων της οικονομίας είτε μέσω της εγγύησης των 5,5 δισ. ευρώ», υποστήριξε χθες ο κ. Τσακαλώτος. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκαν, όμως, στις χθεσινές δηλώσεις τους στο Ζάππειο ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές για τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Θα το παρουσιάσουμε ως επιλογή win-win», δηλαδή αμοιβαία επωφελή επιλογή, είπε ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι αγορές δεν θα αντιδράσουν αρνητικά στις ανακοινώσεις του Ζαππείου.

Εντούτοις, σήμερα συνέβη το ακριβώς αντίθετο: η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου σκαρφάλωσε σήμερα στο 3,44%, από 3,347% χθες, και του 5ετούς στο 2,354% από 2,259% χθες. Και όλα αυτά ενώ τον Απρίλιο και οι δύο κρατικοί τίτλοι είχαν βρεθεί στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 14 ετών και ετοιμαζόταν η έκδοση .

Όπως επισημαίνουν στο protothema.gr έμπειρα στελέχη της αγοράς, «οι επενδυτές δεν προβληματίστηκαν από τις παροχές, τις οποίες λίγο-πολύ είχαν προεξοφλήσει λόγω της τριπλής φετινής εκλογικής μάχης στη χώρα μας, αλλά από το σχέδιο για τα πρωτογενή πλεονάσματα». Η εξαγγελία νέου πακέτου θετικών μέτρων δεν αποτελεί έκπληξη εκτιμά σε ανάλυσή της και η Citigroup, που υποστηρίζει ότι η διάθεση των 5,5 δισ. ευρώ σε ειδικό λογαριασμό σαν εγγύηση για την τήρηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων συμφωνήθηκε με τους διεθνείς δανειστές. Ωστόσο, ούτε ευρωπαϊκές ούτε κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε τέτοια συμφωνία.

Δανειστές: Θα αξιολόγησουμε τις εξαγγελίες Τσίπρα

Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 6 έως τις 8 Μαΐου για την τρίτη αποστολή στην Ελλάδα μετά το πρόγραμμα. Στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμμετείχαν στο πλαίσιο του κύκλου διαβουλεύσεων του άρθρου 4 για το 2019. Στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συμμετείχαν στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης. Τα ευρήματα της αποστολής αυτής θα τροφοδοτήσουν την επερχόμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.

Η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις σχετικά με τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Αυτό περιλάμβανε συζητήσεις σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2018 και την υιοθέτηση του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας.

Εν προκειμένω, η αποστολή έλαβε υπόψη την ανακοίνωση νέων μέτρων, τα οποία θα αξιολογηθούν με βάση την τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και τη συνέπεια με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι του Eurogroup για την περίοδο μετά το πρόγραμμα. Η αποστολή πραγματοποίησε επίσης απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης όσον αφορά τη γενική δέσμευση για συνέχιση και ολοκλήρωση των βασικών μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν βάσει του προγράμματος και ιδίως της προόδου σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των 15 ειδικών δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις για τα μέσα του 2019 που επισυνάπτονται στη δήλωση του Eurogroup του Ιουνίου 2018. Ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί.

Το προσωπικό της ΕΚΤ συμμετείχε στην αποστολή σύμφωνα με τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ και, ως εκ τούτου, παρείχε την εμπειρογνωμοσύνη του στις πολιτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα και σε μακροοικονομικά ζητήματα καίριας σημασίας, όπως οι πρωταρχικοί δημοσιονομικοί στόχοι και οι ανάγκες βιωσιμότητας και χρηματοδότησης.

Πηγή: protothema.gr