Αγροτικά Ηλεία

Ντομάτα ούτε για σαλάτα – Σε απόγνωση οι παραγωγοί κηπευτικών στις Ράχες από τo έντομο Tuta Absoluta

Ακούστε το άρθρο

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί των κηπευτικών της τοπικής κοινότητας των Ραχών του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρέστενας , εξαιτίας της πεταλούδας – δολοφόνου, της «Tuta Absoluta», η οποία έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες, κυρίως της ντομάτας , με την καταστροφή να φτάνει ακόμη και το 100%! Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, σύμφωνα με τους ίδιους τους αγρότες αλλά και τους επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο, η καλλιέργεια πολύ σύντομα θα εξαφανιστεί, μιας και το κόστος καταπολέμησης του φαινομένου είναι τεράστιο.

Το έντομο Tuta Absoluta

Πρόκειται για μια μικρή πεταλούδα, ένα αθώο φαινομενικά έντομο, το οποίο όμως έχει βαλθεί να σβήσει από το χάρτη τις καλλιέργειες κηπευτικών. Εξ” ου και το όνομά του, το οποίο σημαίνει «ολική καταστροφή». Η μικρή αυτή πεταλούδα, η οποία ονομάζεται επιστημονικά «Tuta Absoluta», έχει κάνει τους αρμόδιους αγροτικούς φορείς να σημάνουν συναγερμό, καλώντας την Πολιτεία σε μια εκστρατεία καταπολέμησης και πάταξης του φαινομένου. Ένα θέμα το οποίο ήδη γνωρίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, από την οποία περιμένουν όλοι να δώσει λύση.

Από πού ήλθε…

Το μικρό λεπιδόπτερο, όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι εισαγόμενο. Προέρχεται από τη Νότια Αμερική, όπου εκεί έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές. Ενώ το έντομο έχει ήδη εμφανιστεί σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Μαρόκο.

Η παντελής έλλειψη ουσιαστικού ελεγκτικού μηχανισμού είχε σαν αποτέλεσμα το μικρό αυτό έντομο να μεταφερθεί στη χώρα μας και στα χωράφια του Ν. Ηλείας μέσω κάποιων φυτώριων, για παράδειγμα, προσβάλλοντας τις ντομάτες, τις πατάτες και τις μελιτζάνες.
Και αν οι ζημιές δεν είναι τόσο εκτεταμένες τώρα, είναι σίγουρο πως μέσα σε λίγους μήνες από σήμερα οι καταστροφές θα είναι τεράστιες, αφού όπου έχει εμφανιστεί στο εξωτερικό έχει προκαλέσει πολύ μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες, μειώνοντας την παραγωγή κατά 80-100%.

«Το έντομο αυτό είναι πολύ ανθεκτικό. Δεν το πιάνουν τα φάρμακά μας. Για αυτό έχουμε ήδη ζητήσει από το ΕΘΙΑΓΕ να προχωρήσει σε μια μελέτη για την εύρεση λύσης και τι χρήματα χρειάζονται. Μια από τις πιο πιθανές είναι η εισαγωγή άλλων εντόμων, που τρώνε τη φονική πεταλούδα. Όμως, μέχρι σήμερα δεν έχουμε εμείς τη δυνατότητα να βρούμε ποιο είδος είναι. Για αυτό και ζητάμε τη συνδρομή των αρμοδίων, οι οποίοι θα έπρεπε ήδη να είχαν κινητοποιηθεί τόνισαν οι παραγωγοί!

«Ξεπατώνουμε τα  χωράφια μας»

Τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες στη Μεσαρά περιγράφει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Γιώργος Ντισπυράκης, ο οποίος σχολιάζει λέγοντας πως πρόκειται για ένα έντομο που μπορεί να προσβάλει όλα σχεδόν τα είδη κηπευτικών, δείχνοντας όμως προτίμηση στις ντομάτες, τις μελιτζάνες και τις πατάτες.

Περιγράφοντας την επιθετική συμπεριφορά της πεταλούδας, επισημαίνει πως η πεταλούδα, όταν είναι σε πρώιμη φάση τρώει από την κορυφή του φυτού, τρυπάει τον κορμό και τον καταστρέφει. «Κάνει ζημιά τόσο στο φύλλωμα όσο και στον καρπό. Εμείς προσπαθούμε να το καταπολεμήσουμε, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. Ετσι, πολλοί συνάδελφοι μας έχουν ήδη ξεπατώσει τα χωράφια τους, με την κατάσταση να επιδεινώνεται ημέρα με την ημέρα» σημειώνει.

Οι τρόποι καταπολέμησης

Η καταπολέμηση με χημικά μέσα είναι δύσκολη και συνήθως αναποτελεσματική. Χρησιμοποιούνται κυρίως φερομονικές παγίδες και αρπακτικά έντομα. Απαιτούνται 20-50 παγίδες ανά 10 στρέμματα, οι οποίες τοποθετούνται σε απόσταση ενός μέτρου από την κορυφή των φυτών. Κάθε παγίδα έχει δυνατότητα σύλληψης έως και 300 ακμαίων αρσενικών την ημέρα. Χρησιμοποιούνται τα αρπακτικά Ημίπτερα της οικογένειας Miridae, Nesidiocoris tenuis Macrolophus caliginosus. Επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί το μικροϋμενόπτερο παράσιτο Trichogramma pretiosum, ενώ μπορεί να γίνουν και προληπτικοί ψεκασμοί με το Bacillus thuringiensis, ώστε να θανατωθούν οι προνύμφες αμέσως μετά την εκκόλαψη και πριν προλάβουν να μπουν στους ιστούς.

Όλη η επικαιρότητα