WEB tv Ηλεία Καταναλωτές Οικονομία

Ντόμινο αυξήσεων – Σε απόγνωση παραγωγοί και καταναλωτές

Η εφημ. «Πατρίς» σε ρεπορτάζ της είδε «πεντακάθαρα» την αγωνία και των παραγωγών – πωλητών, αλλά και των καταναλωτών οι οποίοι πλέον σκέπτονται πολύ πριν ανοίξουν το πορτοφόλι τους και αναγκαστικά στερούνται πολλά, αφού δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά.
Ακούστε το άρθρο

Οι αυξήσεις στο κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων είναι συνεχείς, λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας, των λιπασμάτων, του πετρελαίου και φυσικά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και κυριολεκτικά έχουν φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς σε όλη την Ηλεία και φυσικά και σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι παρότι προσπαθούν με … νύχια και με δόντια να κρατήσουν το κόστος των προϊόντων τους χαμηλό, αυτό φαντάζει πολύ δύσκολο έως αδύνατο.

Και φυσικά όταν οι παραγωγοί είναι αναγκασμένοι να πουλήσουν πιο ακριβά τα προϊόντα τους, συγκρατώντας όσο μπορούν το κόστος, θα έχουμε το φαινόμενο του … ντόμινο με τα σούπερ μάρκετ που αγοράζουν τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα να αυξάνουν συνεχώς τις τιμές, ενώ αυξήσεις παρατηρούνται και στις λαϊκές αγορές, με τους περισσότερους παραγωγούς στην λαϊκή του Πύργου, αλλά και των άλλων πόλεων της Ηλείας, να είναι σε πολύ δύσκολη θέση, αφού βλέπουν τα προϊόντα τους να μένουν απούλητα, διότι οι καταναλωτές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα πλέον να αγοράζουν αυτά που θέλουν και αν αγοράσουν κάτι, θα πάρουν μια πολύ μικρή ποσότητα.

Όπως δηλώνουν οι παραγωγοί, οι καταναλωτές προμηθεύονται πλέον μόνο τα άκρως απαραίτητα, με αποτέλεσμα ο τζίρος τους, ακόμη και στη λαϊκή αγορά να είναι περιορισμένος, ενώ τα έξοδα … τρέχουν και πώς να μη γίνεται αυτό, αφού συνεχώς τα λιπάσματα ακριβαίνουν, το ίδιο και το πετρέλαιο, όπως και όλα τα εφόδια τα οποία χρησιμοποιεί ο παραγωγός προκειμένου να παράγει και να φέρει το προϊόν του στην λαϊκή αγορά για να το πουλήσει.

Και σαν μην έφτανε αυτό, πλέον οι νέοι άνθρωποι δεν ασχολούνται με τα χωράφια τους, αφού δεν έχουν ένα καλό εισόδημα που θα μπορέσει να τους κρατήσει στην αγροτική παράγωγη.

Η εφημ. «Πατρίς» σε ρεπορτάζ της είδε «πεντακάθαρα» την αγωνία και των παραγωγών – πωλητών, αλλά και των καταναλωτών οι οποίοι πλέον σκέπτονται πολύ πριν ανοίξουν το πορτοφόλι τους και αναγκαστικά στερούνται πολλά, αφού δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά.

Χαράλαμπος Αγωγιάτης: «Προσπαθούν τους μικρούς παραγωγούς, να τους καταστρέψουν»

Ο κ. Χαράλαμπος Αγωγιάτης παραγωγός από το Επιτάλιο τονίζει για την σημερινή κατάσταση.
«Η κίνηση στη λαϊκή είναι περιορισμένη, ο κόσμος διστάζει να ψωνίσει, τα πράγματα είναι ακριβά. Έχουν ακριβύνει τα πάντα. Τα λιπάσματα, τα πετρέλαια, όλα έχουν αυξηθεί. Πλέον ο κόσμος είναι πολύ διστακτικός στο να αγοράσει τα προϊόντα, αλλά εμείς προσπαθούμε να έχουμε τα καλύτερα και τα πιο φρέσκα προϊόντα για να μας προτιμήσει ο κόσμος. Οι ανατιμήσεις που έχουν υπάρξει και στο ρεύμα και παντού μας έχουν επηρεάσει πάρα πολύ ως παραγωγούς. Το τρακτέρ για να γεμίσει πλέον θέλει από 200 ευρώ, ενώ πριν το γεμίζαμε στα 100 ευρώ, τα λιπάσματα είναι 50% επάνω, έχει διπλασιαστεί το κόστος της καλλιέργειας και προσπαθούν τους μικρούς παραγωγούς, όπως το βλέπω εγώ, να τους καταστρέψουν».

Ανδρέας Κούτρας: «Οι παλιές οι μέρες όπου είχαμε συνωστισμό από κόσμο δεν υπάρχουν πια»

Από την πλευρά του ο κ. Ανδρέας Κούτρας από το Λαμπέτι παλιός πρόεδρος στο σωματείο των παραγωγών λαϊκής αγοράς τονίζει.
«Ευτυχώς που έχουν μπει και τα λεφτά των συντάξεων και υπάρχει κάποια κίνηση στη λαϊκή. Όμως αυτό δεν κρατάει πολύ, αφού μετά τις 15 κάθε μήνα πέφτει πολύ η κίνηση. Οι παλιές οι μέρες όπου είχαμε συνωστισμό από κόσμο δεν υπάρχουν πια. Ο κόσμος έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση και αν δεν υπάρξει κάποια αύξηση εσόδων στον συνταξιούχο και στον εργάτη, δεν πρόκειται να ανέβει η δουλειά. Εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε χαμηλές όσο γίνεται τις τιμές, αλλά ανεβαίνει συνεχώς το κοστολόγιο. Έχουν ανέβει τα πάντα, το πετρέλαιο, τα λιπάσματα και δεν μπορούμε να κινηθούμε. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο να αγοράσει τα προϊόντα μας όσο γίνεται. Ο νέος δύσκολα πλέον ασχολείται με την παραγωγή και αυτό αφού το κράτος δεν του δίνει τα απαραίτητα κίνητρα. Για να πάρεις ένα τρακτέρ χωρίς φρέζα πρέπει να δώσεις 40 χιλιάρικα. Τι καλλιέργεια λοιπόν να κάνει ένας νέος άνθρωπος όταν δεν έχει βοήθεια οικονομική από το κράτος;».

Νεκτάριος Σταμόπουλος: «Έχει μειωθεί πάρα πολύ η κατανάλωση»

Ο Νεκτάριος Σταμόπουλος παραγωγός από τον Πύργο τονίζει και αυτός πως η κατάσταση είναι δύσκολη.

«Υπάρχει αρκετή κίνηση στη λαϊκή, αλλά πλέον ο κόσμος ψωνίζει πολύ λιγότερα από ότι ψώνιζε παλιά. Δηλαδή o σταθερός δικός μου ο πελάτης που θα έπαιρνε 10 μήλα, τώρα παίρνει τα μισά, δηλαδή 5. Έχει μειωθεί πάρα πολύ η κατανάλωση. Ο κόσμος έρχεται στη λαϊκή, βλέπει, αλλά δεν ψωνίζει. Πλέον δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα και αυτό φαίνεται και στη λαϊκή του Πύργου. Ο κόσμος τι να πρωτοψωνίσει; Λόγω της κρίσης μειώνει από παντού. Πλέον παίρνουν μόνο τα βασικά προϊόντα, δηλαδή πατάτα, κρεμμύδι και ντομάτα που είναι αναγκαία και μετά αν θα περισσέψουν χρήματα, θα πάρουν και τα φρούτα, δηλαδή το μήλο ή το αχλάδι. Έχουν ακριβύνει τα πάντα, αφού πλέον ο παραγωγός θέλει τα διπλά χρήματα από αυτά που ήθελε παλιότερα για να παράγει. Γενικά ο παραγωγός δυσκολεύεται πάρα πολύ πλέον να καλλιεργήσει, αφού έχουν ακριβύνει όλα σχεδόν 100%».

Βαλμπόνα Τσέλα: «Εμείς είμαστε αισιόδοξοι και κοιτάμε μπροστά»

Η Βαλμπόνα Τσέλα παραγωγός από τον Πύργο δηλώνει πως θέλει να είναι αισιόδοξη.

«Η κίνηση είναι αρκετά καλή, ο κόσμος έρχεται να ψωνίσει αφού έχει διάθεση, καλές τιμές έχουμε. Σίγουρα παλιότερα ο κόσμος αγόραζε περισσότερο, αλλά εμείς είμαστε αισιόδοξοι και κοιτάμε μπροστά. Το κόστος παραγωγής έχει ανέβει πάρα πολύ και εμείς προσπαθούμε να κρατάμε χαμηλές τις τιμές και θα δούμε στην πορεία πώς θα εξελιχθεί. Δεν θέλουμε να δει πολύ ακριβά τα προϊόντα μας ο κόσμος και να μη μας προτιμήσει. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να συγκρατήσουμε το κόστος για να ψωνίσει ο καταναλωτής».

Κωνσταντίνος Κουφωλιάς: «Έτσι όπως πάνε τα πράγματα θα μας … κόψει η πείνα»

Ο Κωνσταντίνος Κουφωλιάς παραγωγός από τα Μακρίσια είναι περισσότερο απαισιόδοξος.

«Δεν υπάρχει καμία κίνηση στη λαϊκή του Πύργου. Έτσι όπως πάνε τα πράγματα θα μας … κόψει η πείνα. Δυστυχώς δεν πάνε καλά όχι μόνο η λαϊκή του Πύργου, αλλά και της Ζαχάρως, της Κρέστενας, παντού. Δυστυχώς δεν υπάρχει … σάλιο.  Τα πετρέλαια έχουν ανέβει πάρα πολύ, τα λιπάσματα το ίδιο, όλα τα προϊόντα επίσης και ο κόσμος αγανάκτησε. Από τη σταφίδα ο κόσμος έχει πάρει 50 λεπτά και ακόμη δεν ξέρει πότε θα πάρει τα υπόλοιπα. Το σταφύλι έμεινε επάνω στα κλήματα. Αυτή τη στιγμή πουλιέται με 15 λεπτά και με 10. Ακόμη και στο λάδι σιγά – σιγά ρίχνουν την τιμή του. Έτσι όπως πάει το πράγμα θα πεινάσει ο κόσμος και δεν ξέρω τι θα γίνει στο τέλος. Και δυστυχώς δεν βλέπω καμία λύση. Όσο πάνε τα πράγματα γίνονται και χειρότερα. Πώς θα πάει ο κόσμος να ψωνίσει αν τα προϊόντα είναι πανάκριβα; Τα λιπάσματα έχουν ανέβει πάρα πολύ και δυστυχώς ο αγρότης δεν μπορεί να πουλήσει τα προϊόντα του».

Η άποψη των καταναλωτών

Τι λένε όμως και οι καταναλωτές;

Η κα Ρένα βλέπει καλές τις τιμές και δηλώνει.

«Οι τιμές είναι πάρα πολύ καλές, δεν βλέπω να υπάρχει καμία διαφορά με τις προηγούμενες ημέρες. Κάποιοι φωνάζουν ότι είναι ακριβά, αλλά δεν είναι έτσι. Η πατάτα έχει 80 λεπτά, τα φρούτα τα βρίσκεις με ένα ευρώ. Πάντως σαν συνταξιούχοι έχουμε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, αφού με τέσσερα κατοστάρικα που παίρνω τι να πρωτοκάνεις; Με οικονομία όμως τα καταφέρνω και δεν στερούμαι τίποτα».

Η κα Μαρία Κεκέση από την πλευρά της μιλάει για ακρίβεια.

«Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι καλά, κοιτάμε και δεν ψωνίζουμε πολλοί. Τα προϊόντα είναι πάρα πολύ ακριβά και βρίσκεις μία ντομάτα με 1,5 και 2 ευρώ. Υπάρχει ακρίβεια και αυτό γίνεται όπου και να πας. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα, δουλειές δεν υπάρχουν, το κράτος δεν κάνει κάτι. Τι άλλο μπορούμε να πούμε;»

Και ο κ. Αντώνης Κουβελιώτης αναφέρει.

«Παλιά πιστεύω ότι ήταν πιο καλύτερα τα πράγματα. Τώρα δυστυχώς πάμε προς το χειρότερο. Έχουν βρει όλοι αφορμή τον πόλεμο και τα ανεβάζουν τα προϊόντα πάρα πολύ ψηλά. Κάθε μέρα βλέπουμε να ακριβαίνουν τα προϊόντα. Δυστυχώς … ο λύκος στην αναμπουμπούλα φαίνεται. Και οι βιομηχανίες ανεβάζουν τις τιμές παντού και στα μακαρόνια και σε όλα τα προϊόντα. Έχουν βρει την αφορμή, τον πόλεμο και ανεβάζουν συνεχώς τις τιμές σε όλα».

Η ελπίδα …

Οι υψηλές τιμές στα φρούτα και στα λαχανικά όπως είναι φυσικό έρχονται να προστεθούν σε ένα μπαράζ ανατιμήσεων σε όλα σχεδόν τα τρόφιμα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μόνο το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου έχουν ανατιμηθεί 1.300 προϊόντα μεσοσταθμικά, σε ποσοστό που φτάνει το 10%.

Οι καταναλωτές πλέον ελπίζουν να περιοριστούν οι ανατιμήσεις το επόμενο διάστημα, καθώς αποκλιμακώνεται και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου για τις επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή οι καταναλωτές περιμένουν να δουν πώς θα λειτουργήσει και το καλάθι του νοικοκυριού το οποίο θα κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη (να σημειωθεί όμως ότι αυτό δεν περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά).

Όλη η επικαιρότητα