Ελλάδα Ηλεία

«Ντρέδες: Στην πρώτη γραμμή της Ελληνικής Παλιγγενεσίας» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

 Ομιλητής στην εκδήλωση, όπου συνδιοργανωτής ήταν ο δήμος Ζαχάρως, ήταν ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Προκόπης Παυλόπουλος

Εκδήλωση ιστορικού περιεχομένου προς τιμήν των θρυλικών Ντρέδων με θέμα: «Ντρέδες: Στην πρώτη γραμμή της Ελληνικής Παλιγγενεσίας», πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ομιλητές στην εκδήλωση, όπου συνδιοργανωτής ήταν ο δήμος Ζαχάρως, ήταν ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Προκόπης Παυλόπουλος, ο Υφυπουργός Παιδείας, αν. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Άγγελος Συρίγος και ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Επίσης την εκδήλωση χαιρέτησαν η Πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, η Πρέσβης και Γενική Πρόξενος του Παναμά Ιουλία Λυμπεροπούλου, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Μελέτιος – Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος, ο Βουλευτής Μεσσηνίας ΝΔ Γιάννης Λαμπρόπουλος, η Βουλευτής Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών, Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου Ξενοφών Κάππας και ο Πρόεδρος και Ιδρυτής του Εκπαιδευτικού Ομίλου NEW YORK COLLEGE, Ηλίας Φούτσης.

Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, από τους Γαργαλιάνους, οι Δήμαρχοι Καλαμάτας Θ. Βασιλόπουλος, Τριφυλίας Γ. Λεβεντάκης και Οιχαλίας Παν. Γεωργακοπούλου, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη, κ.ά.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν και οι Εκπαιδευτικός Όμιλος New York College, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, η Περιφέρεια Πελλοπονήσου Π.Ε. Μεσσηνίας, η Πρεσβεία του Παναμά, ο Δήμος Καλαμάτας, ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, ο Δήμος Οιχαλίας, ο Δήμος Τριφυλίας, η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία, οι Τριφύλιοι Δυτικής Αττικής και η Ομοσπονδία Συλλόγων – Συνδέσμων Τριφυλίας και τελούσε υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ομιλία του Προκόπη Παυλόπουλου

Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προκόπιος Παυλόπουλος στην ομιλία του ανέδειξε ιδίως τον κορυφαίο ρόλο των Ντρέδων στους Αγώνες της Εθνεγερσίας του 1821 και επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Ο τόμος ”Ντρέδες: Στην πρώτη γραμμή της Ελληνικής Παλιγγενεσίας”, ο οποίος μάλιστα εκδόθηκε κατά την Επέτειο των 200 ετών από την Εθνεγερσία του 1821, αποτελεί σημαντικό ιστορικό τεκμήριο που αποδίδει στους αγώνες των Ντρέδων τον οφειλόμενο «φόρο τιμής».  Και τούτο διότι οι Ντρέδες παραμένουν, μεσ’ από την ιστορία τους και την αφοσίωσή τους στην Πατρίδα, σύμβολο ρώμης, γενναιότητας και προσφοράς.  Σύμβολο, το οποίο μας εμπνέει, διαχρονικώς, ως προς το ποια πρέπει να είναι και η δική μας στάση –αλλά και η στάση των γενιών που έρχονται– για τη συνεπής εκπλήρωση του Εθνικού μας Χρέους. Κατά τούτο η Πολιτεία οφείλει, ιδίως δια της Βουλής των Ελλήνων, ν’ αναγνωρίσει, επισήμως και ρητώς, την προσφορά των Ντρέδων στους αγώνες του Έθνους και, πρωτίστως, στους αγώνες της Εθνεγερσίας του 1821».

Όλη η επικαιρότητα