Αγροτικά Ηλεία

Oικονομικά υγιής ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Τραγανού: 90 ετών και ατενίζει το μέλλον

Ακούστε το άρθρο

Αν. Τσουκαλάς: «Ενεργά και τα 130 μέλη, καθαρόαιμοι αγρότες»

Ένας από τους παλαιότερους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς στην Ελλάδα είναι αυτός του Τραγανού που ήδη μετρά 90 χρόνια ζωής και σύμφωνα με τον σημερινό πρόεδρό του Ανδρέα Τσουκαλά « ο Συνεταιρισμός μας είναι οικονομικά υγιής και έχει πολύ μέλλον ακόμη».

Ο πρόεδρος κ. Ανδρέας Τσουκαλάς

Ο Συνεταιρισμός βρίσκεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Τραγανό και αποστολή του είναι να συνδράμει ουσιαστικά το καλλιεργητικό έργο των μελών του και όχι μόνο.
Ο αεικίνητος πρόεδρος Ανδρέας Τσουκαλάς, παρά τις πρόσφατες περιπέτειες υγείας που είχε, δηλώνει στην αγροτική εφημερίδα «Επί Γης»: «Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Τραγανού, ως ιδέα ξεκίνησε το 1928 αλλά ουσιαστικά  ιδρύθηκε το 1932, από τους προύχοντες τότε  του χωριού δηλαδή από ένα γιατρό,  ένα επιχειρηματία με εργοστάσιο,  ένα  κληρικό και  από  τον πιο δυναμικό αγρότη  της εποχής. Πρόκειται για τους: Ξιμιτούλια  Διονυσίου Ανδρέα, Σκυλάκο  Ιωάννη Δήμο, Ηλιόπουλο Σωτηρίου Γεώργιο, Κασσιανό Βασιλείου Δημήτριο. Άνθρωποι που αγαπούσαν με πάθος αυτό που ξεκινούσαν τότε, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Τραγανού. Σήμα του Συνεταιρισμού το σταφύλι και το στάχυ, προιόντα από τα οποία ήταν γεμάτη η ευρύτερη περιοχή του Τραγανού, αλλά δυστυχώς όχι σήμερα. Οι εποχές άλλαξαν…»

Οι προύχοντες ιδρυτές

Το 1945 οι ιδρυτές ανέλαβαν και τα ηνία του Συνεταιρισμού. Πρώτος πρόεδρος ο γιατρός Ξιμιτούλιας Ανδρέας. Στη συνέχεια ανά τέσσερα χρόνια ακολούθησαν  οι εξής πρόεδροι: Σκυλάκος Δήμος, Ηλιόπουλος Γιώργος, μετά ο Κασσιανός Δημήτριος, ο Κασσιανός Ιωάννης του Θεοδώρου, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος της Αγροτικής  Ένωσης Λεχαινών. Ακολούθησε ο Τομαράς Γεώργιος του Σπήλιου για 21 έτη πρόεδρος  και από το 2000 μέχρι σήμερα ο Ανδρέας Τσουκαλάς, που έχει επιδείξει πλούσια συνδικαλιστική γόνιμη δράση και μπροστάρης σε αγώνες προς όφελος των αγροτών και μελών του Αγροτικού Συνεταιρισμού.

Στο πλευρό των αγροτών

Μεγάλη σημασία για τη δυναμική του Συνεταιρισμού έχει το γεγονός ότι από την ημέρα ίδρυσής του μέχρι σήμερα, όλα τα μέλη είναι ενεργά.  Σήμερα οι συνεταίροι είναι περίπου 130.

Ο Συνεταιρισμός βρίσκεται στο πλευρό των μελών του και τους προμηθεύει με απόλυτη υπευθυνότητα όλα τα αγροτικά εφόδια (λιπάσματα, φυτοφάρμακα) ενώ συμβουλευτικά βρίσκεται διαρκώς δίπλα τους. Ο Συνεταιρισμός προμηθεύει και αγρότες που δεν είναι μέλη και οι οποίοι είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Ένας από τους καλούς πελάτες του Συνεταιρισμού είναι η Ομάδα καλλιεργητών εσπεριδοειδών «Δίας». Η ετήσια παραγωγή της Ομάδας φθάνει τους 25.000-30.000 τόνους! «Εμείς στηρίζουμε τον αγρότη καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Δεν θέλουμε να τους λείψει κάτι και φροντίζουμε γι’αυτό».

Υγιής συνεταιρισμός

Τα μέλη του Συνεταιρισμού είναι  καλλιεργητές μεγάλων εκτάσεων σε καρπούζια πατάτες, εσπεριδοειδή (και όψιμες καλλιέργειες), κηπευτικά.

Ο Συνεταιρισμός δεν έχει ασχοληθεί με την πώληση των προϊόντων κι έτσι η διάθεσή τους γίνεται αποκλειστικά με ευθύνη των παραγωγών. Άλλωστε όπως εξηγεί στην «Επί Γης» ο σημερινός πρόεδρος Ανδρέας Τσουκαλάς, πολλοί Συνεταιρισμοί έκλεισαν εξαιτίας της συμπεριφοράς κακοπληρωτών εμπόρων. «Εμείς συνεχίζουμε τη μεγάλη δουλειά που είχαν κάνει ο Τομαράς και ο Κασσιανός να έχουμε δηλαδή έναν υγιή Συνεταιρισμό, χωρίς οφειλές  σε Τραπεζικά ιδρύματα με τέσσερις μόνιμους υπαλλήλους που δίνουν καθημερινά τον εαυτό τους ώστε όλα τα μέλη , όλοι οι παραγωγοί,να είναι απόλυτα ικανοποιημένα. Είμαστε από τους λίγους Συνεταιρισμούς πανελλαδικά που όχι μόνο επιβιώνουμε αλλά έχουμε και μέλλον. Ρωτήστε την αγορά να πληροφορηθείτε τι λέει για εμάς. Είμαστε καθαρόαιμοι αγρότες, αγαπάμε αυτό που κάνουμε και για το λόγο αυτό συνεχίζουμε δυναμικά. Δεν βλέπουμε τα μέλη και τον κόσμο γενικότερα σαν μια ευκαιρία. Ο αγώνας μας είναι να συνεχίσει να υπάρχει ο Συνεταιρισμός και να προσφέρει ».

Το 7μελές ΔΣ

Τα μέλη του ΔΣ είναι επτά: πρόεδρος ο Ανδρέας Τσουκαλάς, Κογκάκης Γεώργιος, Ανδρικόπουλος Γεώργιος, Μαγγίνας  Ιωάννης, Καραβέλας Αθανάσιος, Σταυρόπουλος Γεώργιος, Τσάκωνας Δημήτριος.

Πηγή:  “Επί γης”, η νέα αγροτική εφημερίδα που εκδίδεται από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Βαρουξή- εκδότη της εφημερίδας “Πατρίς”.

Όλη η επικαιρότητα