Ιστορικά

Oι παλιές μοδίστρες της Ηλείας- Όμορφες εικόνες μιας άλλης εποχής

Ακούστε το άρθρο

Η τέχνη της μοδίστρας μπορεί σήμερα να μην είναι διαδεδομένη όμως στα τέλη του 19ου αιώνα ήταν μια από τις αγαπημένες των γυναικών και αποτελούσε μια επαγγελματική ενασχόληση που πολλές επέλεγαν να ακολουθήσουν μιας και όλα τα ρούχα ράβονταν στο χέρι.

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Καλλιδόνας «Σαρένα» παρουσιάζει τις παλαιές ραπτομηχανές των γυναικών της Ηλείας καθώς και σπάνιες εικόνες από τα μαθήματα ραπτικής εκείνης της εποχής.

«Να το πάρεις το κορίτσι είναι καλή μοδίστρα ξέρει και αργαλειό, δεν θα πεινάσετε ποτέ…..χτες της πήραν και ραπτομηχανή singer.. και μην ξεχνάς ότι η ραπτομηχανή είναι ένα ακριβό απόκτημα και βασικό στοιχείο για την προίκα της… έλεγε η προξενήτρα στον υποψήφιο γαμπρό» αναφέρει σε μια πολύ εύστοχη και νοσταλγική δημοσίευση η Τριανταφυλλιά Νιάρχου εκ μέρους του συλλόγου.

Ραπτομηχανή ποδοκίνητη πριν το 1880.

Χειροκίνητη μηχανή

Μέτρο. Το χρησιμοποιούσαν για να σιδερώσουν τους ώμους.

Οι μοδίστρες ακόμα και σήμερα θεωρούνται πολύτιμες μιας και τα ρούχα τους είναι ξεχωριστά κομμάτια και δεν έχουν καμία σχέση με εκείνα του εμπορίου όσον αφορά την ποιότητα και την εφαρμογή. Τα πρόσφατα χρόνια με την οικονομική κρίση το επάγγελμα γνώρισε μια σχετική άνθιση μιας και ολοένα και περισσότεροι σπεύδουν να μεταποιήσουν παλαιά κομμάτια που δε θέλουν να αποχωριστούν ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αντικαταστήσουν.

Σεμινάριο από την ΣΙΓΓΕΡ σε νέες μοδίστρες.

Όλη η επικαιρότητα