Ηλεία Πολιτική

O Νίκος Παππάς στο Επιμελητήριο Ηλείας

«Συμφέρον για την Ελληνική κοινωνία να μην προχωρήσει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας»

Ελλειμματικό και επικίνδυνο για την Ελληνική οικονομία χαρακτήρισε χθες –κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στο Επιμελητήριο Ηλείας- τον νέο πτωχευτικό κώδικα ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.

Ο κ. Παππάς συναντήθηκε με την Διοίκηση του Επιμελητηρίου, φορείς και αυτοδιοικητικούς της περιοχής μας κάνοντας λόγο τόσο για τα έργα που έχουν βαλτώσει, με κυριότερο το Πάτρα – Πύργος, αναφερόμενος παράλληλα συνολικά στην οικονομική κατάσταση της χώρας και των πολιτών, τονίζοντας πως οι μικρές επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη…

Αρχικά ο κ. Παππάς βρέθηκε στο γραφείο του πρόεδρου του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστα Νικολούτσου που τον καλωσόρισε και στη συνέχεια τον ενημέρωσε για τις οικονομικές πληγές που έχει η Ηλεία τα τελευταία χρόνια.

«Πρόβλημα τα πυρόπληκτα που εκχωρήθηκαν σε Funds»…

«Οι πυρκαγιές του 2007 άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους. Το Πάτρα – Πύργος δεν έχει ολοκληρωθεί και βρισκόμαστε σε απομόνωση. Η πανδημία εκτός όλων των άλλων έπληξε και την κρουαζιέρα με ανάλογο οικονομικό αντίκτυπο για την περιοχή μας.

Τα προσφερόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις επιχειρήσεις μας έχει δυσκολέψει αρκετά. Στην τελευταία ρύθμιση -120 δόσεις- για τα πυρόπληκτα δάνεια είναι μεγάλο πρόβλημα το γεγονός ότι ένα ποσοστό από αυτά έχουν εκχωρηθεί σε Funds που χαρακτηρίζονται από άκαμπτη συμπεριφορά. Καλύπτονται μόνο όσα καταπίπτουν στην Εφορία.

Επίσης δεν λειτούργησε ο εξωδικαστικός και φοβόμαστε ότι θα συμβεί το ίδιο και με το νέο νόμο. Το πρόβλημα δεν λύνεται με την Google αλλά με την στήριξη των μικρών επαγγελματιών».

«Η Κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει νέο φάκελο για το Πάτρα – Πύργος»

Ακολούθως ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στην οποία πήραν μέρος μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου Ηλείας, φορείς της περιοχής καθώς και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Παππάς παίρνοντας το λόγο έκανε αναφορά στο δρόμο Πάτρα – Πύργος, επαναλαμβάνοντας τα όσα είχε υποστηρίξει νωρίτερα στη Βάρδα αλλά και στην επίσκεψη του σε εργοτάξιο στην  περιοχή του Γερακίου. Πρόσθεσε δε ότι «Κάνουμε έκκληση για να υπάρξει συνέχεια του σχεδιασμού που είχε αποτέλεσμα».

Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση της εφημ. ΠΑΤΡΙΣ για το τι πιστεύει ο ίδιος –μετά την πρόσφατη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- για το Πάτρα Πύργος είπε ότι «Πιστεύω ότι δεν έχει γίνει τίποτα. Όταν ένα κείμενο σου λέει πως αν αλλάξει ο σχεδιασμός είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τα θέματα κρατικών ενισχύσεων και το σύννομο είναι σαφές ότι δεν υπάρχει φάκελος τουλάχιστον. Διότι αν υπήρχε φάκελος θα μας απαντούσαν αλλιώς. Σκέψεις μας είπαν ότι έχουν κατατεθεί. Επίσης γίνεται κατανοητό πως η Επιτροπή δεν θεωρεί τετελεσμένο την αλλαγή σχεδιασμού».

«Χαρακτηρίζουν ζόμπι τις μικρές-πολύ μικρές επιχειρήσεις»

Μιλώντας για την επιχειρηματικότητα ο κ. Παππάς ανέφερε πως «Μέχρι σήμερα έχουμε κάνει 40 τηλεδιασκέψεις κι έχουμε μιλήσει με πάνω από 250 φορείς αντιλαμβανόμενοι το τι πραγματικά συμβαίνει στην Ελληνική Οικονομία.  Τα χρηματοδοτικά εργαλεία αποκλείουν πολλές επιχειρήσεις γιατί τις θεωρούν αφερέγγυες, χαρακτηρίζοντας τις ζόμπι.

Σε αυτές τις επιχειρήσεις υπάρχουν άνθρωποι που παλεύουν καθημερινά αντιπροσωπεύοντας το 85% της απασχόλησης. Το μόνο μέτρο που λειτούργησε στοιχειωδώς είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι πρόκειται για κρατικά δάνεια».

«Δεν στηρίζουν την οικονομία από το μαξιλάρι των 37 δις ευρώ»

Συνεχίζοντας ο κ. Παππάς πρόσθεσε ότι «Λόγω της πανδημίας υπάρχει καταστολή της Οικονομίας. Υπάρχει –για 1η φορά στο Ελληνικό Κράτος- μαξιλάρι ασφαλείας 37 δις ευρώ αλλά δεν στηρίζεται η οικονομία από αυτό το απόθεμα. Αντίθετα η Κυβέρνηση ξαναδανείζεται. Πρέπει ν` αλλάξει αυτή η λογική ότι οι μικροί είναι ζόμπι.

Να αποσυρθεί ο νέος πτωχευτικός κώδικας που αυτό που προσφέρει είναι πιστόλι και σφαίρα στον πιστωτή. Θα υπάρξει πρόβλημα με την 1η κατοικία και κίνδυνος να χαθούν σπίτια κι αυτός είναι ο λόγος που καταθέσαμε πρόταση μομφής. Η Ελληνική κοινωνία έχει συμφέρον να μην προχωρήσει αυτό το νομοσχέδιο. Μόνο οι τάπεζες το βλέπουν θετικά».

Αναφερόμενος στην έκθεση Πισσαρίδη σχολίασε πως «Διευκολύνει την εκκαθάριση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν ζούμε στιγμές ομαλότητας αλλά βρισκόμαστε σε οικονομική αναταραχή.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας, Διονύσης Καλαματιανός που αρχικά αναφέρθηκε στα έργα που έχουν βαλτώσει (Πάτρα – Πύργος, Σιδηρόδρομος, ΤΕΦΑΑ στον Πύργο).

«Μακάρι ν` ακούγαμε από την ΕΕ ότι το Πάτρα – Πύργος βρίσκεται σε καλό δρόμο αλλά, δυστυχώς συμβαίνει το αντίθετο αφού βρίσκεται σε τέλμα. Στην Πάτρα αλλάζει ο σχεδιασμός για υπογειοποιήση του σιδηρόδρομου και δεν προχωρά το έργο.

Για το ΤΕΦΑΑ στον Πύργο η κα Κεραμέως δεν έχει απαντήσει ακόμα. Με νόμο ιδρύσαμε το τμήμα που η σημερινή Κυβέρνηση ανέστειλε τη λειτουργία του. Ο Πύργος, η Ηλεία, δικαιούνται το συγκεκριμένο τμήμα. Εδώ είναι η γενέτειρα του Ολυμπισμού».

Ο κ. Καλαματιανός πρόσθεσε πως «Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας δεν αποτελεί 2η ευκαιρία. Τελειώνει το ζήτημα της προστασίας της 1ης κατοικίας οριστικά. Χάνεται κάθε ευκαιρία αφού ακόμα και κάποιος που έχει άνω των 7.000 ευρώ εισόδημα μπορεί να χάσει το σπίτι του».

Τέλος ο κ. Καλαματιανός, μιλώντας για τα πυρόπληκτα δάνεια σχολίασε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 ρύθμιζε το θέμα. Δυστυχώς δεν υπήρξε πίεση στις τράπεζες ενώ βλέπουμε ότι στη νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις πρέπει να γίνουν αλλαγές».

Μεταξύ άλλων, το λόγο πήρε και το μέλος του ΔΣ Κωνσταντίνος Λάμπρος που απευθυνόμενος στον κ. Παππά τόνισε πως «Οι οικονομικοί δείκτες της Ηλείας καταρρέουν. Ευελπιστούμε στη λύση των προβλημάτων πολλά από τα οποία μπορεί να λύσει η ολοκλήρωση του δρόμου Πάτρα – Πύργος».

Ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος, επίσης μέλος του ΔΣ, ανέφερε πως «Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ο δρόμος, αλλά και η σιδηροδρομική σύνδεση. Και τα δυο μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τόπου μας».

Σε Λάτσειο – Καιάφα – Ζαχάρω σήμερα

Σημειώνεται ότι στο σημερινό πρόγραμμα του κ. Παππά περιλαμβάνεται η συνάντηση με την Δημοτική Αρχή Πύργου, στο Λάτσειο, στις 10:30 πμ. Στις 12 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα λουτρά του Καϊάφα και θα ακολουθήσει στη 13:30 σύσκεψη με τη Δημοτική αρχή Ζαχάρως και φορείς της περιοχής (στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου).

Όλη η επικαιρότητα