O πλάτανος γίγαντας στην Πελοπόννησο και ο μύθος για… θησαυρό!

Share

Ο Άγιος Φλώρος είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Μεσσηνίας χτισμένο μέσα στη φύση, κοντά στις πηγές του ποταμού Παμίσου. Οι ομορφιές του τόπου είναι πολλές, στο κεντρικό σημείο του όμως, υπάρχει ένας πλάτανος- γίγαντας που ξεχωρίζει και αμέσως κερδίζει το βλέμμα του επισκέπτη.

Ο πλάτανος αυτός αποτελεί ένα αναγνωρισμένο  «Μνημείο της φύσης» λόγω της ηλικίας αλλά και του μεγάλου μεγέθους του. Υπολογίζεται πως έχει χτιστεί το 1599, μετρά δηλαδή αιώνες ζωής.

Το δέντρο αυτό είναι συνδεδεμένο με την ελληνική ιστορία και με κάποιες από τις πιο οδυνηρές στιγμές της.  Στο σημείο αυτό,  τον 17ο και 18ο αιώνα κατά την Επανάσταση κατά των Τούρκων κρεμάστηκαν Έλληνες αγωνιστές, μεταξύ αυτών ο αδερφός του Παπαφλέσσα, Δικαίος Ιωάννης και ο Φερέτος Πολυχρόνης.

Σύμφωνα με τις ιστορικές αναφορές, αποτελεί τόπο μαρτυρίου και για έξι μωρά  που τα είχαν αφήσει οι μητέρες εδώ, τους προκειμένου να τα προφυλάξουν και να σώσουν από τον εχθρό, τελικά όμως, δεν τα κατάφεραν.

Μέχρι και πριν κάποια χρόνια υπήρχε η φήμη πως μέσα στον πλάτανο υπήρχε ένας μεγάλος θησαυρός, ο οποίος κάποια στιγμή ανακαλύφθηκε και εξαφανίστηκε. Φυσικά, αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τους κατοίκους ούτε και όλοι συμμερίζονται αυτή την εκδοχή. Ίσως ήταν το μεγάλο άνοιγμα του δέντρου που πυροδότησε τη φαντασία κάποιων…

Όπως και να έχει το χωριό του Αγίου Φλώρου είναι ένας πολύ όμορφος τόπος που συγκεντρώνει επισκέπτες από όλους τους νομούς της Πελοποννήσου ειδικά τα καλοκαίρια αλλά και όχι μόνο. Πανέμορφα ρυάκια μέσα στο πράσινο αλλά και πολύ ωραίο φαγητό: στην περιοχή λειτουργούν εκτροφεία πέστροφας.

Στην περιοχή στην περιοχή  «Μάτια» το Σεπτέμβριο του 1933 ο Σουηδός αρχαιολόγος Νατον Βάλμιν και η ομάδα του έφεραν στο φως ερείπια αρχαίου ιερού του Ασκληπιού. Κατά την αρχαιότητα πιστεύεται πως γίνονταν τελετές στην όχθη του ποταμού, χωρίς όμως να είναι γνωστό το ακριβές σημείο.

Η επίσκεψη στον Άγιο Φλώρο είναι μια πολύ ωραία βόλτα που αξίζει να κάνετε το Σαββατοκύριακο. Η απόσταση από τον Πύργο είναι 98 χλμ. (περίπου μιάμιση ώρα).