Αρθρογραφία

O Χαράλαμπος Βιλαέτης και η θυσία του

Ακούστε το άρθρο

Στην Ηλεία τα χρόνια πριν την Επανάσταση υπήρχε ένας δάσκαλος, ο Κρεστενίτης που δίδασκε στα παιδιά την αρχαία ελληνική ιστορία. Δίνοντας ο ίδιος το παράδειγμα και αλλάζοντας το όνομά του σε Λυκούργος μάθαινε τα παιδιά για την αρχαία ελληνική καταγωγή τους.

Δυστυχώς σήμερα τα παιδιά μας δεν μαθαίνουν την τοπική μας ιστορία και πολλά με ευθύνη όλων εμάς των σύγχρονων δασκάλων και παιδαγωγών δεν γνωρίζουν ούτε ποιος ήταν ο Χαράλαμπος Βιλαέτης το όνομα του οποίου φέρει πλέον το Εθνικό Στάδιο Πύργου και τι προσέφερε αυτός ο ήρωας σε εμάς για να τον τιμούμε.

Η οικογένεια Βιλαέτη ήταν μια από τις παλαιότερες στον Πύργο με πολλά μέλη της να έχουν λάβει μέρος στην Επανάσταση του ’21 και άλλα να έχουν διατελέσει πολιτικοί τον 19ο αιώνα. Η καταγωγή της οικογένειας είναι ηπειρώτικη. Μέλη της οικογένειας κατέβηκαν στην περιοχή του Πύργου από τα Βελά των Ιωαννίνων γύρω στο 1650, από όπου προέρχεται και το όνομά τους. Το 1687 λέγεται πως έκτισαν το ναό του Αγίου Χαραλάμπους, στον οποίο δώρισαν και την εικόνα του Αγίου, προερχόμενη από την Ήπειρο. Στα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας, η οικογένεια Βιλαέτη είχε στην κατοχή της τεράστιες εκτάσεις γης και είχε αναδειχθεί σε μια από τις σπουδαιότερες οικογένειες της περιοχής. Χαρακτηριστικό είναι πως κατά την προεπαναστατική περίοδο, τρία μέλη τής οικογένειας είχαν εκλεγεί πρόκριτοι του Πύργου. Η οικία των Βιλαεταίων τοποθετείται στο σημερινό Επαρχείο και περιγράφεται ως μια από τις μεγαλύτερες της εποχής, σαν φρούριο. Σωζόταν στην ίδια θέση έως περίπου το 1860.

Ο Χαράλαμπος Βιλαέτης γεννήθηκε το 1781 στον Πύργο και το 1806, καταδιωκόμενος από τους Τούρκους, κατέφυγε στην αγγλοκρατούμενη Ζάκυνθο, όπου και υπηρέτησε στον αγγλικό στρατό με το βαθμό του λοχαγού στο πλευρό του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, με τον οποίο δημιούργησε ισχυρή φιλία.

Ο Χαράλαμπος Βιλαέτης ήταν εκείνος που σήκωσε τη σημαία της Επανάστασης στον Πύργο, έχοντας στο πλευρό του τους υπόλοιπους οπλαρχηγούς του Πύργου, το Λυκούργο Κρεστενίτη, το Διονύσιο Διάκο, τον Αναγνώστη Παπασταθόπουλο και τους Πέτρο και Γεώργιο Μήτζου.

Στις 3 Απριλίου του 1821, Λαλαίοι Τούρκοι κατευθύνονται στον Πύργο για να καταστείλουν την επανάσταση. Τότε, ο Βιλάετης, οι άλλοι οπλαρχηγοί της πόλης και ο Πάνος με το Γενναίο Κολοκοτρώνη  οδηγούν τους Πυργιώτες σε μια μάχη δίχως προηγούμενο για τα δεδομένα της πόλης. Μετά από πολυήμερη μάχη, οι Λαλαίοι καταστρέφουν ό,τι μπορούν και αναχωρούν για τα ορεινά. Η πόλη πια είναι ελληνική, αλλά με πολλές απώλειες. Ο Χαράλαμπος Βιλαέτης, επινοεί τότε την ιδέα του αποκλεισμού των Τούρκων του Λάλα. Λίγες μέρες μετά, ο Βιλαέτης μαζί με άλλους οπλαρχηγούς και μερικούς συντρόφους του, οχυρώνεται στο Στρέφι της Ολυμπίας. Στη μάχη που ακολούθησε τραυματίστηκε. Παρά τον τραυματισμό του, δεν δίστασε να ορμήσει σε έναν μπέη και να τον σκοτώσει. Ωστόσο, ένας υπηρέτης του μπέη, πυροβόλησε το Βιλαέτη πισώπλατα και τον τραυμάτισε θανάσιμα. Λέγεται πως οι Τούρκοι απέσπασαν το κεφάλι του ως λάφυρο. Ο Χαράλαμπος Βιλαέτης ήταν μόλις 40 χρονών.

Ήταν αυτή η θυσία του Βιλαέτη του Πυργιώτη,που έδωσε πνοή και πίστη στους Έλληνες ότι μπορούν και πρέπει να ξεσηκωθούν!

*Ο Αθανάσιος Κατσίμπελης είναι Δάσκαλος ΠΕ70-M.Ed, Νομικός ΠΕ78-M.Sc in Education management

Όλη η επικαιρότητα