Ηλεία

O A. Μαρίνος στον Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης – Αιτήματα για λύση στα προβλήματα των αγροτών..

Ακούστε το άρθρο

Ζητήματα που αφορούν στον πρωτογενή τομέα καθώς και τις συνέπειες της πανδημίας στην αγροτική παραγωγή στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πηνειού,  έθεσε ο δήμαρχος Ανδρέας Μαρίνος στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον οποίο επισκέφθηκε χθες..

Ο δήμαρχος Πηνειού πραγματοποιεί ταξίδι αστραπή στην Αθήνα και συναντάται με κυβερνητικά στελέχη, προωθώντας θέματα του τομέα αυτοδιοικητικής του ευθύνης.

Μεταξύ άλλων ο δήμαρχος συναντήθηκε χθες Πέμπτη με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και μετά την εγκάρδια και εποικοδομητική συνάντηση ανάρτησε στη σελίδα του  στο f/b  φωτογραφία με την εξής λεζάντα:

«Με τον εκλεκτό φίλο Γιάννη Οικονόμου, υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά τη συνάντησή μας,για ζητήματα που αφορούν στον πρωτογενή τομέα και τις συνέπειες της πανδημίας στην αγροτική παραγωγή».

Προβλήματα στις καλλιέργειες

Ο δήμαρχος έθεσε τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου του Δήμου Πηνειού στον φίλο του υφυπουργό. Ως γνωστόν ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας από το πρώτο κύμα της πανδημίας μέχρι σήμερα που διανύουμε το δεύτερο κύμα έχει υποστεί τεράστια οικονομική καταστροφή.

Η καλλιέργεια των κηπευτικών, των καρπουζιών και της πατάτας λόγω της πανδημίας έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα με τους αγρότες να βλέπουν καθημερινά το εισόδημά τους να φθίνει δραματικά. Οι αγρότες παραγωγοί του Κάμπου, οι οποίοι αποτελούν ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ποσοστό που υπερβαίνει το 70%, βρίσκονται σε  απόγνωση δεδομένου ότι έχουν υποστεί τεράστια οικονομική ζημία.

Με εξαίρεση τις ανοιξιάτικες πατάτες, το πρώιμο καρπούζι και τις ελιές οι αγρότες δεν έχουν λάβει καμία οικονομική ενίσχυση για τις υπόλοιπες καλλιέργειες. Εκτός των άλλων, ο αναίτιος και άδικος διαχωρισμός των καλλιεργητών καρπουζιού σε “πρώιμους”  και “όψιμους” με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αποζημιώσεις τους έχει προκαλέσει έντονες ανισότητες σε έναν ήδη πολύπαθο πυλώνα της οικονομίας. Η ανισότητα αυτή πρέπει να αποκατασταθεί μέσω των ισόποσων αποζημιώσεων.

Επίσης τονίζεται ότι η επίσπορη καλλιέργεια της πατάτας η οποία συγκομίζεται  από Νοέμβρη μέχρι τέλη Ιανουαρίου είναι και αυτή στα αζήτητα δεδομένου ότι η εστίαση αποτελεί τον μοναδικό προορισμό διάθεσής της.

Οι αγρότες του Κάμπου είναι πλέον οικονομικά αδύναμοι, δεν μπορούν και δεν έχουν να δαπανήσουν ώστε να ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να υποστούν δεύτερη “φτωχοποίηση”.

Αίτημα των αγροτών του Δήμου Πηνειού με τους οποίους έχει συναντηθεί πολλές φορές ο δήμαρχος είναι: για να επιβιώσουν  όλοι αυτοί οι παραγωγοί, που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες,  αλλά και για να μην διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχει ανάγκη  κρατικής στήριξης και φροντίδας για όλες τις δηλωμένες στον ΟΣΔΕ καλλιέργειες, χωρίς εξαιρέσεις και διαχωρισμούς,  ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να παραμείνουν στα χωράφια τους τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Και αυτό το αίτημα μετέφερε ο δήμαρχος στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όλη η επικαιρότητα