Ο Αμαλιαδίτης Αχιλλέας Παπαδημητρίου μιλά για τον κορονοϊό στην Γαλλία

«Στόχος τους τα 100.000 τεστ την ημέρα!»

«Θεωρούν ότι στο τέλος Απριλίου θα έχουν μια συνολική εικόνα για το πικ της πανδημίας και μέχρι που μπορεί να φτάσει, αν και πάντα υπάρχει ποσοστό λάθους, ενώ παράλληλα συνεχίζουν τις έρευνες. Απλώς εδώ έχουν ξεκινήσει να εντείνουν την προσπάθεια τους στα τεστ. Στόχος τους είναι μέχρι το καλοκαίρι να μπορούν να διεξάγουν 100.000 τεστ την ημέρα σε τυχαίο πληθυσμό. Έως πριν λίγες ημέρες έφταναν τα 9.000 με 10.000 ημερησίως με την προοπτική άμεσα να διπλασιαστούν να φτάσουν τα 20.000».

Αυτά τόνισε μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» και κάνοντας εκτιμήσεις για τη διαχείριση την διασπορά του κορονοϊού στη Γαλλία ο Αμαλιαδίτης πρώην λίμπερο του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού και της Εθνικής, Αχιλλέας Παπαδημητρίου, ο οποίος ζει μόνιμα τα τελευταία χρόνια στην Ναντ.

Πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος τον ιό;

«Εδώ που είμαι εγώ όλοι οι Γάλλοι και γενικότερα οι κάτοικοι στη Ναντ είναι πολύ πειθαρχημένοι. Ισχύουν τα ίδια σχεδόν μέτρα που έχουν εφαρμοστεί και στην Ελλάδα. Ανοιχτά είναι μόνο τα φαρμακεία, τα βενζινάδικα και τα καταστήματα με είδη τροφίμων. Μπορείς να απομακρυνθείς από το σπίτι σου για να αθληθείς μέχρι ένα χιλιόμετρο απόσταση. Σε κάποιες περιοχές έχουν εφαρμόσει ολική απαγόρευση από τις πρώτες ώρες το βράδυ έως το πρωί, όπως συμβαίνει στη Νίκαια, που έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα. Επαναλαμβάνω εδώ ο κόσμος προσέχει πάρα πολύ. Κυκλοφορούμε με μάσκες, γάντια, οι αποστάσεις στα καταστήματα τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια. Και έξω από το σπίτι όλοι μας βγαίνουμε μόνο για να τα απαραίτητα. Βέβαια υπήρξαν και φαινόμενα, κυρίως στο Παρίσι ομαδικής εξόδου με προορισμό εξοχικές κατοικίες, όπως είδα πρόσφατα ότι συνέβη και στην Ελλάδα».

Με την οικονομία τι συμβαίνει, έχουν εμφανιστεί οι πρώτες συνέπειες;

«Ακόμη είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί η κατάσταση. Εμείς ως εταιρεία έτυχε και είχαμε κάνει παραγγελίες πριν την έξαρση του κορονοϊού. Γενικότερα θα πω ότι η κατανάλωση στα τρόφιμα κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα. Οι μεταφορικές λειτουργούν κανονικά. Εννοείται ότι έχει μειωθεί πάρα πολύ η κίνηση. Ο Μάρτιος για εμάς πήγε καλά γιατί κάνουμε διανομές σε σπίτια με συγκεκριμένη υπηρεσία. Από την άλλη μειώθηκε 100% η χονδρική μας πώληση γιατί έκλεισαν τα πάντα. Στο τέλος Απριλίου θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα του τι τελικά θα συμβεί».

Για τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση

Σε ερώτηση για τα μέτρα στήριξης του κόσμου έχουν ανακοινωθεί από την Γαλλική κυβέρνηση ο Αχιλλέας Παπαδημητρίου τόνισε:

«Καθημερινά ανακοινώνουν. Για παράδειγμα αποφασίστηκε αναστολή αποπληρωμής των δόσεων των δανείων. Ανάλογα με την πτώση τζίρου των επιχειρήσεων υπάρχουν επιδόματα, ενώ έχουν προτείνει και άτοκα δάνεια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θεσπίστηκαν πολλά που προστατεύουν τους εργαζόμενους, να μην απολύονται, να μπουν με εγγύηση του κράτους σε ένα καθεστώς ταμείου ανεργίας. Πρέπει να υπάρξουν μέτρα για όλους σε όλα τα κράτη γιατί διαφορετικά δεν θα μείνει όρθια καμία οικονομία στον κόσμο».

Επαγγελματικά που δραστηριοποιήστε;

«Έχω μία εταιρεία εισαγωγής και διανομής προϊόντων και τροφίμων. Έχουμε πάνω από 100 κωδικούς, ξηρά κρασιά, τυριά, ξηρά τροφή, ελαιόλαδο. Αρκετά από την Ελλάδα».

Με το βόλεϊ;

«Σαν παίκτης όταν ολοκλήρωσα την καριέρα μου βοήθησα για σχεδόν ενάμιση χρόνο από το πόστο του βοηθού προπονητή την ομάδα της Ναντ. Όμως τα τελευταία δύο χρόνια έχω πολλές υποχρεώσεις στην εταιρεία μου και απλώς συμμετέχω στο μπίζνες κλαμπ με χορηγούς της Ναντ και στηρίζω την ομάδα εθελοντικά με αυτόν τον τρόπο».

Έχετε επικοινωνία με πρώην συμπαίκτες σας ή άλλους συναδέλφους σας που δραστηριοποιούνται στα είδη τροφίμων, πώς το αντιμετωπίζουν;

«Έχω συχνή επικοινωνία με πολλούς φίλους στην Ευρώπη. Τα καταστήματα πρώτης ανάγκης δουλεύουν. Όμως γενικά η κίνηση έχει πέσει πολύ. Τα ίδια μου λένε φίλοι προμηθευτές από Γερμανία, Βέλγιο και φυσικά από την Ιταλία».

Ξεκίνησε από τον Κόροιβο, συνέχισει σε ΠΑΟ – ΟΣΦΠ, μεσουράνησε στη Γαλλία

Ο Αχιλλέας Παπαδημητρίου συνδύασε πρωταθλητισμό και σπουδές. Έκανε μεγάλη καριέρα στα γήπεδα του βόλεϊ αγωνιζόμενος στη θέση του λίμπερο. Ξεκίνησε από τον Κόροιβο Αμαλιάδας. Ακολούθως μεταγράφηκε στο Παγκράτι και στη συνέχεια αγωνίστηκε σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Ακόμη έπαιξε στο Ρέθυμνο και στον Πανελλήνιο, πάντα στην κατηγορία των μεγάλων του Ελληνικού βόλεϊ. Εκτός συνόρων αγωνίστηκε στην Γαλλία σε Μποβέ, Καμπρέ και Ναντ. Έχει φορέσει 81 φορές την φανέλα της Εθνικής μας ομάδας.

Οικονομικά, μάστερ και «στρατιώτης» του βόλεϊ

Είναι απόφοιτος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κρήτης και κάτοχος μάστερ στη Διαχείριση Περιβάλλοντος της σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Στη Γαλλία είναι από το 2011 και όπως έλεγε σκέφτεται να πάρει και την Γαλλική υπηκοότητα. Για χρόνια υπηρέτησε και τον ΠΑΣΑΠ καθώς ήταν ειδικός γραμματέας του Συλλόγου των Ελλήνων Βολεϊμπολιστών.