Πολιτική Συνεντεύξεις

Ο αν. Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης στην Εφ. «Πατρίς» – « Έρχονται νέα μέτρα στήριξης»

Τι λέει για τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης, τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και το τι μέλλει γενέσθαι.
Ακούστε το άρθρο

«Είναι αναμενόμενο εξαιτίας του πολέμου να χειροτερεύει το οικονομικό κλίμα. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη, ωστόσο, πιστεύω ότι θα είναι παροδική» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή του στην εφ. «Πατρίς» και στη δημοσιογράφο Γιούλη Ηλιοπούλου δηλώνοντας  ότι «εάν υποχωρήσουν οι γεωπολιτικές εντάσεις και καθώς θα φεύγει η πανδημία, ως οικονομική μεταβλητή, το κύμα του πληθωρισμού θα υποχωρήσει και η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί».

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη ο Υπουργός μιλά για την κατάσταση της οικονομίας και εξηγεί με ποια κριτήρια αποφασίστηκαν τα μέτρα στήριξης ενώ απαντά σε ερωτήσεις που αφορούν τη δημοσιονομική πολιτική και τις επιπτώσεις του πολέμου κυρίως στα ευάλωτα νοικοκυριά τονίζοντας ότι η όποια επιπλέον βοήθεια θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας.

Μιλά για τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης που διατρέχουν οι αναπτυσσόμενες χώρες, τις  τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και το τι μέλλει γενέσθαι.

Τέλος απαντά και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ενώ δεν ανοίγει τα χαρτιά του  σχετικά με τις δικές του προθέσεις.

Αφήνοντας πίσω μας, σταδιακά, την κρίση που δημιούργησε η πανδημία βρισκόμαστε, πλέον, αντιμέτωποι με τις συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ποιες οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας; Πόσο μας στοιχίζει; Υπάρχει κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού;

Η εισβολή που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία, είναι αναίτια, παράλογη, καταστροφική και συνδεδεμένη με αποτρόπαια εγκλήματα. Το πόσο, ακριβώς, θα μας στοιχίσει αυτός ο πόλεμος είναι συνάρτηση της διάρκειάς του και της ταχύτητας με την οποία θα προχωρήσει, στη συνέχεια, η απεξάρτηση της Ευρώπης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Για παράδειγμα αν συμβεί με μεγάλη ταχύτητα, αυτό μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερες τιμές φυσικού αερίου για τα επόμενα χρόνια, όχι σε σχέση με σήμερα, αλλά συγκριτικά με τις τιμές προ κρίσεως. Επίσης, είναι αναμενόμενο εξαιτίας του πολέμου να χειροτερεύει το οικονομικό κλίμα. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη, ωστόσο, πιστεύω ότι θα είναι παροδική. Τέλος, βάλλεται, ευθέως, το ΑΕΠ. Αν το φυσικό αέριο παραμείνει στα 100 ευρώ, μπορεί σε ένα χρόνο από τώρα να μας στοιχίσει πάνω από 2 μονάδες στο ΑΕΠ. Παρόλα αυτά, επειδή υπάρχει μια δυναμική, καθώς ακολουθούμε σωστή οικονομική πολιτική, η οποία είναι αναπτυξιακή, και επειδή εξασφαλίσαμε το Ταμείο Ανάκαμψης και το υλοποιούμε σωστά, όλοι προβλέπουν -και το ΔΝΤ που είναι το πιο συντηρητικό- ότι θα έχουμε υψηλή ανάπτυξη το 2022 και το 2023. Δεν θα είναι τόσο υψηλή όσο υπολογίζαμε προ πολέμου, αλλά, σε κάθε περίπτωση, θα ξεπεράσουμε, σημαντικά, το ΑΕΠ του 2019 φέτος και πολύ περισσότερο του χρόνου.

Ποιες εκτιμάτε ότι θα είναι οι συνέπειες του πολέμου στον τουρισμό;

Δεν φαίνεται ότι θα έχουμε πολύ μεγάλες συνέπειες εξαιτίας του πολέμου στον τουρισμό. Ωστόσο, κανείς θα πρέπει να είναι επιφυλακτικός, διότι οι πόλεμοι κρύβουν, πάντα, εκπλήξεις.

Πιστεύετε ότι θα κρατήσει η οικονομική κρίση εάν ο πόλεμος σταματήσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα;

Επιπτώσεις θα έχουμε. Είναι σίγουρο ότι θα παραμείνουν σημαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ότι θα υπάρξει απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και ότι οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες θα αναγκαστούν να δώσουν περισσότερα χρήματα για την άμυνά τους -εμείς έχουμε, ήδη, κάνει τέτοιες επενδύσεις. Όλα αυτά έχουν αξιόλογες, αλλά όχι δραματικές οικονομικές επιπτώσεις.

Εκφράζονται φόβοι για παγκόσμια επισιτιστική κρίση; Ποια η δική σας εκτίμηση;

Υπάρχουν παγκόσμιες επιπτώσεις στα τρόφιμα, και αυτές θα επιδεινωθούν αν ο πόλεμος συνεχιστεί και αφαιρεθούν από τη διεθνή προσφορά σιτηρών και άλλων τροφίμων, μεγάλες ποσότητες που παράγονταν -κατά κύριο λόγο- στην Ουκρανία και κάποιες στη Ρωσία. Επίσης, υπάρχουν επιπτώσεις λόγω των πολύ υψηλών τιμών ενέργειας που επηρεάζουν λιπάσματα και λιγότερο ζωοτροφές. Στις μεν αναπτυγμένες χώρες, τις δυτικές, όπως είναι η Ελλάδα, δημιουργείται μία πίεση προς τα ευάλωτα νοικοκυριά, που μπορούν οι εθνικοί προϋπολογισμοί να απαλύνουν. Στα φτωχότερα κράτη, όμως, του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι μικρό και οι δυνατότητες των κρατικών προϋπολογισμών περιορισμένες, αυτές οι εξελίξεις μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρές επισιτιστικές κρίσεις, με σημαντικές πολιτικές συνέπειες, που θα αντανακλούν και στο μεταναστευτικό. Αυτό είναι ένα ακόμα από τα αρνητικά αποτελέσματα αυτού του παράλογου πολέμου.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή έδωσε μια «ανάσα» στην περίοδο της καραντίνας. Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για κάποιο ανάλογο μέτρο, με σκοπό την αντιμετώπιση της ακρίβειας;

Είναι προφανές ότι όταν μία κρίση ακολουθεί μία άλλη, οι δυνατότητες που έχεις στη δεύτερη δεν είναι οι ίδιες, για τον πολύ απλό λόγο ότι έχει προηγηθεί μία κρίση και η οικονομία δεν έχει προλάβει να ανακάμψει πλήρως. Ωστόσο, η κυβέρνηση, όπως έχει χρέος, θα παρέμβει, με τις δυνατότητες που υπάρχουν ρεαλιστικά και που στηρίζονται: στην καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2021 -θα έχουμε, δηλαδή, χαμηλότερο έλλειμμα από αυτό που υπολογίζαμε, στην καλύτερη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του 2021, που σημαίνει καλύτερα έσοδα για το 2022 και στην εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η κυβέρνηση στις σχέσεις της με τους θεσμούς και τις αγορές.

Ο Θοδωρής Σκυλακάκης

Πότε εκτιμάτε ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και σ’ αυτές των αγαθών;

Εξαρτάται από το αν θα υπάρξει ευρωπαϊκή ή εθνική παρέμβαση. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα προηγηθεί η αποκλιμάκωση στις τιμές του ηλεκτρικού και θα ακολουθήσει αυτή στα λοιπά αγαθά, οι τιμές των οποίων επηρεάζονται και από το ηλεκτρικό.

Προ ημερών ήρθαν στα δημόσια ταμεία 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ποιες είναι οι αμέσως επόμενες πρωτοβουλίες που περιλαμβάνει ο σχεδιασμός σας για την υλοποίηση του «Ελλάδα 2.0»;

Καταρχάς, έχει ξεκινήσει η υλοποίηση πλήθους έργων, που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως είναι η «Ψηφιακή Μέριμνα» που δίνει δυνατότητες ψηφιακής επικοινωνίας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, το «Εξοικονομώ» για τα νοικοκυριά, τα τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια, η προστασία των δασών, με την έναρξη καθαρισμού των δασών και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών (πρόγραμμα Anti-Nero), η ψηφιοποίηση του αρχείου των υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο, οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, μεγάλα ψηφιακά έργα, που εκσυγχρονίζουν το Δημόσιο Τομέα, κ.ά.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα εκδοθούν προσκλήσεις για προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης ανέργων άνω των 45 ετών, την αναβάθμιση του παραγωγικού εξοπλισμού και των υποδομών των μικρών και μεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων, τη ψηφιακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το «Εξοικονομώ» των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, το μεγάλο πρόγραμμα πρόληψης, με πρώτη δράση αυτή για τον καρκίνο του μαστού κ.ά.

Επιπλέον, συνεχίζεται το υψηλό ενδιαφέρον από επιχειρήσεις για το πρόγραμμα επενδύσεων μέσω δανείων του «Ελλάδα 2.0», στο οποίο συμμετέχουν εννέα πιστωτικά ιδρύματα (έξι εγχώρια, η ΕΑΤΕ και δύο διεθνή).

Παράλληλα, δουλεύουμε για την εκπλήρωση των οροσήμων της δεύτερης πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία θα κριθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Πότε θα γίνουν εκλογές; Εσάς, σε ποιο ψηφοδέλτιο θα σας δούμε;

Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός.

Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, είναι πολύ νωρίς για να σας απαντήσω.

Όλη η επικαιρότητα